GONZI UNIŠTIO POSAO DECENIJE: Obustavljena rekonstrukcija DOMANOVIĆA

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potpisao je ukaz o obustavljanju javne nabavke za rekonstrukciju OŠ „Radoje Domanović“, vredne 174.259.000 dinara (više od 174 miliona) i time za ovaj iznos oštetio školu, učenike, građevince, grad, pa i državu.

Do obustave najvažnijeg lokalnog posla ove decenije došlo je jer se Kancelarija Vlade Srbije za kapitalna ulaganja povukla iz posla i jednostrano raskinula ugovor sa lokalnom samoupravom u Vranju.

Lokalna vlast, jednostavno, nije imala kapaciteta da sprovede ovako veliki posao, pa se Vlada Srbije povukla i pare, ogromne, preusmerile boljima i sposobnijima.

Kako je do ove situacije uopšte bilo moguće da dođe?

Grad raspisao je javni poziv za JN br 404-88/2018-07/1, rekonstrukciju škole, a po odluci Vlade Srbije iz 2016. godine o revitalizaciji srpskih škola.

Čitav posao išao je preko Kancelarija za kapitalna ulaganja Vlade Srbije, jer je lokalna samouprava u Vranju imala prava investitora, a Kancelarija finansijera i kontrolora.

Zbog toga su u Komisiju koja je birala izvođača radova ušli direktor „Domanovića“, te predstavnik Kancelarije i predstavnici lokalne vlasti u Vranju, što će se u kasnijoj situaciji pokazati kao odlučujuće.

I sve je teklo normalno, do faze odlučivanja o tome ko će dobiti radove na ovom ogromnom projektu.

Svašta se tu dešavalo, ali se Komisija (iz Kancelarije Branko Dimitrijević, direktor „Domanovića“ Nenad Stefanović, te lokalci Ljubiša Stojanović i Srđan Stanković) sastala 26. novembra i presekla stvar.

Po njihovoj odluci, veliki posao u OŠ „Radoje Domanović“ vredan oko 174 miliona dinara, dodeli konzorcijumu firmi koji čine „Vuki“ iz Žbevca, „Saba Belča“ iz Preševa i „Banković“ iz Surdulice.

Ova odluka značila je da su još tri ponude odbačene, i to sve konzorcijumi, okupljeni oko „Sloge konstrakšn“, „Tončev gradnje“ i „IG auta“.

Da je stvar sumnjiva videlo se iz aviona, jer je obrazloženje odluke „žirija“ objavljeno na čak 29 strana.

Čim se čulo da će radove izvoditi „Banković“, koji je bio kandidat za predsednika Surdulice ispred SNS-a, odmah su se mnogi setili da je on ovaj grad koštao kao Svetog Petra kajgana, jer je izvodio radove na Pozorištu, u koje je kasnije moralo biti uloženo još oko 100 miliona dinara, a da bi bile sanirane „smrdljive“ posledice koje su iza tog Bankovićevog posla ostale.

Bilo kako bilo, na ovu odluku svi su imali pravo žalbe, ali, pre nego što se bilo ko žalio, predstavnik Kancelarije za kapitalna ulaganja javio je svojima u Beograd šta se radi i na koji način.

Ovde je očigledno sve štelovano da posao dobije lokalna naprednjačka ekipa, „Vuki“ iz Žbevca, „Saba Belča“ iz Preševa i „Banković“ iz Surdulice, i to, po odluci Komisije, za 157,6 miliona dinara.

E, to se Beograđanima nije svidelo, pa su jednostrano raskinuli ugovor, i tako ostavili i školu, i Vranje, i ovaj deo zemlje bez investicije vredne više od 1,5 miliona evra.

I sad, šta?

Pa ništa, osim što, recimo, Miroljub Nikolić, direktor „Tončev gradnje“, najveće građevinske firme južno od Beograda, opominje da je preduzeće na čijem je čelu završilo poslove, recimo, u Zaječaru vredne 148 miliona dinaara, pa u Jagodini od 70 miliona, u Vlasotincu za 67 miliona, da trenutno renovira Klinički centar Srbije u poslu vrednom 168 miliona...

- Tamo naša dokumentacije nije zahtevala dopunu, a sve je završeno u roku i visoko kvalitetno. Ako nisu želeli da mi to radimo, nisu ni trebali da nam traže nekakve dopune ponude, da bi mogli da odrade posao kako su zamislili. Ovako, svi su ostali na velikoj šteti, a Vranje najvećoj - kaže Nikolić.

I zaista, štetovaće si, osim, čini se, lokalne vlasti, glavnog krivca za ovu štetu, na čelu sa odgovornim licem za potpisivanje svega u ovoj priči, gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem.

A da se zna u kojoj zemlji živimo, činjenica je da se u Vranju novi novcijati stanovi prodaju za 700 evra po kvadratu, i da svi zarade, a predsednik Vučić obećava i stanove za 500 evra po kvadratu.

Po toj ceni, nova škola od recimo 3.000 kvadrata koštala bi između 200 i 250 miliona dinara.

Misli li ovde iko o ičemu kad mu za renoviranje prostora treba 174 miliona dinara, koliko treba za „Domanović“, a čija bi izgradnja iz temelja, sve novo, košta skoro pa isto toliko?

SSB

Komentari

Čekaj, čekaj. A da li je neko stvarno POVEROVAO da su ovi nazadnjaci sposobni za bilo šta!? U ovom gradu osim iscrtanih parking mesta i privatnog vrtica,( koji, vremenim će se dokazati, posluje nelegalno i izmišljotina je iskompleksirane naprednjacke babe)...NIŠTA DRUGO NIJE URAĐENOO! Vranjanci, osvestite se, još malo ni dom zdravlja nećemo imati više.

GONZETO JE GRAD UNIŠTIJA.A VI ZAPELI ZA SIĆU-ŠKOLU?!ON JE U STANJU NEMAČKU DA UNIŠTI LJUDI-ON JE MLOGO SPOSOBAN

E pa drugari nemate tacne informacije... tender je oborio LICNO TONCEV sa ljudima
iz Kancelarije - vodja gdin Djordje.... to treba da proverite... isto se desilo i Vladicin Han, jer i tamo nije prosao TONCEV, nemoj te da pisete nesto sto nije tacno.... jednom uradite kako treba a ne ko plati vise... TONCEV hoce da uzme poso a skuplji, i onda on ne radi nego prodaje taj isti poso nekom drugom...

Za sve je kriv SURDULIČKI KONOBAR koji je najveće pijandure i lopove u SNS Gonzija i Sejo Kalača postavio na najgoleme funkcije.Ali KONOBAR nije svestan da će mu se sve to o glavu da razbije

Kako pametni potezi, a da se kladimo da ce Toncev da dobije ponovni tender??? To li je pozadina svega ovoga...

E ljudi moji u kakvoj mi jadnoj zemlji zivimo. Preusmerite i to u Surdulicu,covek bar ume i za sebe i za svoj narid. Treba nam jedan Toncev u Vranje. Zakopa nas sns i Boske

Skola ima 4.500 m2.Od 150.000.000 din. sa Pdv-om.110.000.000 din.je za radove na samom skolskom objektu a oko 40.000.000.din.za uredjenje dvorista,ogradjivanje,sportske terene..Cena m2 za rekonstrukciju i poboljsanje energetske efikasnosti je oko 220 evra po m2.Procenite dali je moguce izgraditi novu skolu po toj ceni !

Gonzi...nekada nadimak dosta govori o coveku. Lik je toliko nesposoban da to boli, ziheras kome vodi posao Sanja Zlatkovic, Pesa, Prike i ostali dream team polupismene ekipe "jedva se skupimo" ajde da lapamo. Od poslusnika i klimaca glavom, osetio se vaznim i da se nesto pita, vrhunac svega je sto je sebi utuvio u glavu da nesto razume pa odjednom postaje ekspert za javne nabavke, sport, budzet, infrastrukturu, sta vec...i onda se dese ovakve stvari.
Tuzno je ko nam je na celu grada, da ima malo morala posle ovakvih stvari bi napustio celo grada bez razmisljanja...ali moral i Gonzi? Pfff...ocekujte veca s... od njega. Nastavice se...

Najnovije vesti

ZutoCvece