FREEMUSE: Napadi na Stojkovića POLITIČKI MOTIVISANI

Cenzura koju sprovodi vlast, najčešće u suptilnoj i prikrivenoj formi, jedan je od najvećih izazova za umetnike u Srbiji, stoji u izveštaju “Stanje umetničkih sloboda” međunarodne organizacije za ljudska prava Freemuse.

Nakon obimne analize sprovedene na 673 slučaja kršenja umetničkih sloboda Freemuse je došla do toga da su slučajevi cenzure u najvećem broju inicirani i sprovođeni od strane SNS koja, od kad je na vlasti, kontroliše gotovo sve sfere političkog, društvenog i kulturnog života u Srbiji.

Ova organizacija posebno je istakla slučaj urednika portala Info Vranjske Saše Stojkovića, novinara i glumca iz Vranja.

Stojković je maja 2018. godine otpušten iz vranjskog pozorišta u kome je bio angažovan dugi niz godina, zvanično zbog nove sistematizacije, i tako postao jedini glumac u Srbiji koji je na taj način ostao bez posla.

Nezvanično, trn u oku vladarima moći bio je zbog izveštavanja o korupciji u “Vranjskim” novinama, a kasnije i zbog svog kritičkog izveštavanja na portalu Info Vranjske.

- U trenutku njegovog otpuštanja, nakon angažovanja od gotovo tri decenije i više od 100 odigranih uloga, interesantno je bilo to da su mnogo predstave u kojima je Stojković igrao i dalje bile na repertoaru. S druge strane, direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović, demantovao je očigledne navode Stojkovićevog otpuštanja pravdajući to novom sistematizacijom i zakonom - kaže se u izveštaju Freemuse.

Iz organizacije navode da je od 2012. godine do dan danas Stojković zbog svog novinarskog rada gotovo svakodnevno izložen napadima i pritiscima, uglavnom od lokalnih članova SNS-a.

Da ovaj slučaj nije usamljen i da u Srbiji svako ko se drzne da ima kritički stav prema vlasti bude u problemu, potvrđuju i ostali slučajevi koju su bili predmet istraživanja,

Novembra 2018. godine izložba karikaturista Dušana Petričića i Predraga Koraksića Coraxa “Karikature naših života” uklonjena je iz biblioteke u Lazarevcu samo dan nakon što je predstavljena javnosti.

Rukovodstvo pozorišnog festivala u Aleksincu otkazalo je prikazivanje predstave “Utopljena duša” u kojoj je glavnu ulogu igrao Sergej Trifunović, poznat po javnom kritikovanju vlasti.

Uz ove primere, Freemuse se bavila i otkazivanjem festivala fotografije u Preševu, koji nije održan takođe zbog političkih pritisaka.

A.V.

Komentari

Babacko ne prikazuj sebe više kao zrtvu samo da bi lapao parku od stranci na projekti.Kazi da godinama nisi dolazio u to pozoriste i da si uvek bio soler.Pozoriste je Babacko ekipni sport kao i novinarstvo gde si takodje soler.Pogledaj malo djubre od svog sajta na koji objavljuješ samo spekulacije glasine i ponajviše izmišljene vesti.Treba da te bude sramota lapas godinama na pet mesta parice od stranci ti nisi nikakva zrtva.

Бабачко,да те тебе нема(и сарадника) не би знали који шљам и отпад глуми да је на власти!

U to ime jedna pesmica opisuje dotičnog:

BLABLAČKO
oće da se prči da si prai bedu
na sve živo cvrči vzdan glića kredu

pozorište sisa a novine muze
iz crtać li zbrisa da ni pušti sluze

sospa onolika a tolicno glavče
jezik mu je slika a mozak na tavče

prv plajvaz će glumi sas masku će piše
pa se posle krsti koj ga maleriše

Radio - Nesvrta javlja nadugačko
kakav je takav je naš si je Blablačko

plajvaz i kafana dika je na muži
al piće ne stiza a Stojko ne služi

Bravo! Konačno nešto vedro na ovom portalu.

Бабачко одличан си новинар и одличан глумац!Борац си!!! Годинама трајеш и трајаћеш,колико си ту урадио за културу новинарство и слободу медија неки то никада неће угледати.
Писти џукеле које лају!

DOŠLO MI TEK TAKO
Golem čovek, golema zadnjica
Što je za njega tepsija banica,
Dok maz niz bradu ne poteče
I s poloče ne preseče...
Ne fata plajvez u ruke
Ne piše, ne stavlja se na muke
S'd se zauzeja za jednu ženu
Mož se zaljubila u figuru njenu
Takva i ona, okrugla na ćoše
Ega se malo otkači od Đoše.
Mnogo gu fali moćna, jaka,
A ona brate ižvakana žvaka.
Ali debela, slaninjava
To je za Babača lutkica prava.
I neka mi neko kaže da ljubav ne postoji,
I te kako postoji i kila ne broji!!!
Briše i granice opozicije,
Spojiće se masne koalicije
I šetaće još dugo dugo
Družina stara dok sve kafane u gradu ne pozatvara...

Najnovije vesti

Boske pred izlečenjem od korone »

Dragan Stevanović Boske, državni sekretar u Ministarstvu privrede i koordinator SNS za Pčinjski okrug, oboleo je od koro...
ZutoCvece