FESTIVAL demokratije i aktivizma: NGO kao NLO

Nevladin sektor zaslužuje ozbiljnu pažnju, ali je nepoznata pojava u našoj javnosti, što bi rekli, NVO kao NLO, pa bih da pitam da li ima korelacije između građana i NVO sektora?

Da li za građane NVO ne postoje? Čak i kada imamo fascinantnu predstavu u lokalnom autobusu. Kako to da je NVO toliko važan u SAD, a u Vranju više nego skromni dometi ovog sektora, ovako je Saša Stojković, glavni i odgovorni urednik InfoVranjskih, otvorio petu, poslednju tribinu u okviru Festavala demokratije i aktivizma u medijskom skloništu, u subotu 7. marta.

- Grupa 484 u kojoj sam od svoje 17. godine, nastala je u vreme ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije, kada su ljudi bežali iz Hrvatske. U Vranje je ova grupa došla 2001. godine i krenula sa aktivnostima interkulturalne intervencije. Ali, i dalje smo strani plaćenici i domaći izdajnici, iako je naša aktivnost usmerena ka buđenju mladih sa ambicijom da rade za sebe - istakla je Sanja Stamenković, koordinator grupe 484.

Drugi učesnik tribine, Ilija Stojanović, koordinator ITC haba, ocenio je «da je korelacija između građana i NVO sektora dvosmerna.

- Kada se građani sete NVO, tada je ona legalna, verovatno zato što im je potrebna. Ako NVO imaju benigne ideje, vlast im popušta, međutim, osnovni i neophodni uslov za rad NVO je demokratija. Mi u Srbiji umesto demokratije imamo podanike, podržavali su kraljeve, Tita, Slobu, a to je nezrela percepcija demokratije, što vodi u nezrelu percepciju civilnog društva! Nužna je edukacija građana kada su u pitanju NVO - zaključio je Stojanović.

Stojković je pojačao diskusiju konstatacijom da NVO nose ideje koje vlasti nemaju ili o tome ne znaju.

- I nas se sete građani, ali mi radimo sa srednjoškolcima sa ciljem da nevidljivo učinimo vidljivim! Ideja je da neke lokalne vrednosti prikažemo na dnu gde se inače nalaze, kao Amerikanski dom u Vranju, bazen "delfin" u vranjskom naselju Tulbe, da se vidi tamna strana naših vrednosti. Želja nam je da se poklope energije i pojačamo kapacitete za rešavanje problema tamnih strana naših vrednosti - otvoreno je poručila Sanja Stamenković.

Moderator Stojković je podsetio da je peticiju za bioskop u Vranju potpisalo 15.000 ljudi, ali da vlast ništa nije preduzela.

- Šta će Vranjancima bazen u naselju Tulbe, ali to može da bude nova letnja scena. Zanimljivo je i indikativno da vranjski srednjoškolci nisu uopšte znali da je taj bazen ikad postojao, a nikada nisu bili u naselju Tulbe, a nisu ni videli simbol grada, Beli most!? Zato je naš cilj da markiramo problem - potencirala je Stamenkovićeva.

Stojković je ponovo isprovocirao diskusiju pokretanjem problema odnosa vlasti prema NVO.

- Sve više presušuju i strani i domaći izvori za rad NVO. Posle demokratije u nastajanju, zaključili su na Zapadu da je nastupio period konsolidovane demokratije, pa međunarodni faktori gase fondove. Zato se NVO okreću državnim institucijama, ministarstvima i lokalnim samoupravama, pa se civilni sektor našao u maloj bari. Poslednjih godina javljaju se mnoge takozvane GONGO nevladine organizacije, koje su u stvari vladine, i PONGO, političke NVO, takođe bliske vlastima. NVO sa dobrim i ne baš benignim idejama počinju da smetaju, na crnoj su listi vlasti, umesto da budu saveznici vlasti. U takvim uslovima neophodno je prilagođavanje okolnostima - smatra Stojanović.

Stojković je zaključio da su nove okolnosti i vladine NVO štetne za društvo, Stojanović je informisao da trenutno sa svojom NVO radi benigne teme, a Dragoljub Stevanović iz NVO sektora je konstatovao da građani imaju ideja, ali su bez sredstava da ih realizuju, pa u takvim okolnostima aktivizam odumire, a GONGO i PONGO NVO grade svoje reference i dobijaju sredstva.

Konačno, na sudbinsko pitanje moderatora Stojkovića kako dalje u NVO sektoru, Stamenkovićeva je jasno uzvratila "idemo dalje", dok je Stojanović nagovestio kreativnost u radu sa oblicima preduzetništva, a bez oslonca isključivo na projektno finansiranje.

Festival demokratije i aktivizma u Medijskom skloništu u Vranju organizovao je od 3. do 7. arrtta Tim za razvoj i integracije, uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo Srbije.

S. Kostić

Komentari

Проблем је што су овде НВО углавном интересне групе,које се баве саме собом у циљу стицања материјалних користи.. и у главном су аутошовинистичке, јер "вежи коња где ти газда каже",а газде су на западу.

Najnovije vesti

Veliki požar u naselju Raška »

Kako javljaju čitaoci Info Vranjskih sa lica mesta, u petak uveče u jednoj porodičnoj kući u naselju Raška izbio je veli...

Da li je bilo ŠTRAJKA U SIMPU? »

Žene zaposlene u proizvodnim pogonima vranjskog «Simpa» obustavile su rad u četvrtak 15. aprila u 12,30 sati zbog neispl...
ZutoCvece