FESTIVAL DEMOKRATIJE I AKTIVIZMA: Mediji i građani u vrzinom kolu

I mediji i građani u Srbiji i Vranju našli su se u vrzinom kolu», zaključio je na kraju druge tribine u Medijskom skloništu u okviru Festivala demokratije i aktivizma Saša Stojković, glavni urednik portala InfoVranjske, moderator skupa na temu «Mediji i građani» u organizaciji Tima za razvoj i interacije, uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo i Građanskih inicijativa.

Stojković je otvarajući tribinu konstatovao «da je medijska slika generalno opterećena velikim problemima uprkos važnoj ulozi medija u društvu».

Jelena Stojković, gošća tribine, inače novinarka „Večernjih novosti“, izrazila je na početku svog izlaganja nezadovoljstvo zbog odbijanja građana da budu u medijima.

- Građani imaju vlast kakvu zaslužuju, jer i pored postojanja i rada mnogih medija u Vranju, ipak, ne žele da učestvuju u njima i budu aktivni u njihovom radu. Samo su novine „Vranjske“ dale četiri medija, ali građani ne žele da učestvuju. Sem komentara na portalu InfoVranjske, drugog učešća nema!? Situacija nije tako strašna, ima mnogo portala, tu su i društvene mreže, ali je odnos građana nepromenjen - zaključila je Jelena Stojković.

Zoran Radulović, nekada novinar i urednik u novinama „Vranjskim“, sada vlasnik sopstvenog portala, upozorio je «da mediji daju informacije građanima na osnovu kojih oni donose odluke».

On je rekao da se broj medija za poslednjih 30 godina višestruko povećao, 90-ih godina prošlog veka bilo ih je u Srbiji oko 300, krajem 90-ih već hiljadu, 2007. oko 1.500, 2019. ima ih 2.350, sada možda ima 3.000 medija.

- Od tih 3.000 medija, veći deo je na jaslima vlasti, a manji se finansira od stranih donatora. Ali, nedostaju mediji sa pravim informacijama, mada imamo NIN, Vreme, ali koliko oni mogu da «dobace» do građana sa svojim informacijama!? Na Zapadu padaju vlade zbog pisanja medija, kod nas u Srbiji što god da mediji napišu o političarima i njihovim greškama, oni nemaju ni glavobolju zbog toga. A u uslovima pretnji novinarima, nema novinarstva, pa imamo odvratno stanje entropije - istakao je Radulović.

Moderator tribine Stojković pokrenuo je pitanje profesionalizma u novinarstvu, polazeći od činjenice da portal InfoVranjske ne može da se drži profesionalizma u uslovima kada većina stranaka na čelu sa SNS ne želi da govori za ovaj medij!?

- To je stvar ličnog izbora, SNS ne želi da daje izjave, njegovi partneri takođe. Ali, strašnije od toga je što većina građana ne zna da oni kao poreski obveznici finansiraju medije, pa treba da se zapitaju koga finansiraju i zašto!? Na žalost, u Vranju je utihnula građanska inicijativa u poslednjih sedam godina - zaključila je Stojkovićeva.

Radulović je ustvrdio «da je projektno finansiranje medija postavljeno nakaradno», s tim se složila i Jelena Stojković, uz konstataciju «da i opozicija bira medije».

Replicirao je Đorđe Ristić, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Vranju, tvrdnjom «da mediji u službi vlasti koji rade protiv opozicije i nisu mediji, već oruđe vlasti, pa ih pojedine opozicione stranke ne pozivaju na konferencije za medije».

Moderator Stojković je s pravom zaključio «da ozbiljna pitanja nezavisnih novinara političarima na vlasti izazivaju ne samo njihov strah, već i strah i negodovanje kolega koji rade za medije vlasti»!

Naredna tribina Festivala najavljena je za četvrtak od 20 časova, a govoriće se o kulturi i građanima, a pre svega mladima.

NIV

Najnovije vesti

Dinamo bez bodova u Vranju »

Vranjski Dinamo je u 20. kolu Prve lige poražem na svom terenu od ekipe IMT iz Beograda rezultatom 1:3, poluvreme 1:1.Fu...
ZutoCvece