Fenomen masovnih tužbi kao prepreka zaštiti prava građana

Predavanje „Jačanje kapaciteta za vladavinu prava - jug Srbije", održano u okviru obuke za praćenje reforme pravosuđa - jug Srbije, u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Odbora za ljudska prava Niš, ovoga puta otvorila je živa rasprava o fenomenu masovnih tužbi.

Ova tema izuzetno se ticala i Vranja, gde je sa masovnih tužbama počelo još 2.001. godine, pre svega u „Jumku“, posle famoznih krugova za isplatu socijalnog programa.

Privrednim masovnim tužbama onda su se pridružili i veterani, koji se još masovno tuže sa državom zbog neisplaćivanja ratnih dnevnica iz 1999. godine, a nanoviji talas masovnih tužbi najavljuje se povodom krize sa korona virusom i sumnjivog legaliteta vanrednog stanja u Srbiji.

Ma kako gledali ovaj problem, ustavno je pravo svih građana na sudsku zaštitu u situacijama kada od strane jedinica lokalne samouprave, organa i organizacija na koje je država prenela neka svoja ovlašćenja dođe do kršenja prava građana.

U praksi su propusti ili kršenja prava građana poslednjih godina doveli do pokretanja parničnih postupaka podignutih protiv države, organa i organizacija, najčešće javnih preduzeća i fondova.

Nažalost, praksa je pokazala da osnovni cilj ovakvih tužbi nije zaštita prava građana, već drugi, stručno rečeno, nedopušteni interes.

Masovni postupci (masovne parnice, popularnije kao “masovke”) su sporovi manje vrednosti, traju kratko, uglavnom se završavaju na jednom do dva ročišta a karakteristično je to da se u tim parnicama javljaju isti advokati.

- Analizom masovnih parnica došlo se do šablona po kojem se one otkrivaju i pokreću kao i do kakvih posledica dovode. Glavna posledica je isisavanje sredstava iz budžeta i onemogućavanje institucija i službi da efikasno rade svoj posao. Ovih tužbi ima u svim oblastima, od Nacionalne službe zapošljavanja, poljoprivrednih osiguranika, vojnih penzionera i ratnih vojnih rezervista do roditelja kojima je zbog lošeg obračuna naplaćivana usluga boravka dece u obdaništima... - čulo se na predavanju.

Stručnjaci smatraju da odgovornost za ovoliki broj masovnih parnica imaju prvenstveno službenici u pomenutim institucijama jer ne primenjuju pravilno propise.

Ipak, deo odgovornosti snose advokati koji po svaku cenu hoće da vode ovakve parnice i ne tako retko pozivaju građane koji su oštećeni propustima ili lošim radom neke od službi da se jave radi zastupanja.

Zapaženo je i prisustvo “posrednika“, koji imaju zadatak da saznaju da li je bilo kršenja prava građana i ako jeste, da skupljaju zainteresovane potencijalne klijente i upućuju ih na određenog advokata.

- Kako su to sporovi male vrednosti, dosuđena cifra je mala, često je i sam advokat isplaćuje unapred klijentu a onda naplati troškove postupka što često mnogo premašuje vrednost spora. Klijent čije je pravo povređeno ne dobija nikakvu ili veoma malu novčanu satisfakciju, često i ne upoznavši svog zastupnika kome je dao punomoćje - opomenuli su predavači na skupu.

Prema ovim stavovima, ovakva situacija „obesmišljava advokatsku profesiju“, posebno jer je u porastu broj advokatskih kancelarija koje se bave samo ovim vidom tužbi .

- Kroz fenomen (ili fenomenologiju) masovnih tužbi možemo da sagledamo čitavu nesavršenost pravnog sistema Srbije i to procesnog dela kao i sistema rada samih institucija čiji je nesavestan rad doveo do spora. Ovde se jasno razaznaju nepostojanje odgovornosti za nesavestan rad, pokušaja da se spor reši medijacijom, priznanjem tužbenog zahteva... - rekao je advokat, dr. Nebojsa Stanković.

Kao veliki problem na predavanju je izneta i činjenica da se zaposleni u najčešće tuženim službama ne podstiču i ne hrabre da savesno rade svoj posao, ukazujući na greške i propuste, nego se trenutna situacija pokazuje kao jedina moguća, u kojoj se zaposleni „boje gneva nadređenih i ne žele da budu obeleženi kao uzbunjivači“.

Projekt „Jačanje kapaciteta za vladavinu prava - jug Srbije" u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Odbora za ljudska prava Niš održava se u Nišu, a ovo predavanje, sa učesnicima iz Vranja, Leckovca, Niša i Pirota. Zbog situacije sa epidemijom COVID 19 predavanje je održano onlajn u skladu sa preporučenim merama prevencije

Ovaj tekst je emitovan uz pomoć i podršku European Endowment for Democracy (EED). Donator ne snosi odgovornost za mišljenja i stavove iznete u ovom tekstu.

Komentari

Bilo bi dobro napomenuti i činjenicu da su u tom kolu i veštaci, bez kojihdadvokati ne bi imali šansi! Veštačenja vrše na dogovornom principu, a ne na pravilima struke.

Država je omogućila advokatima, notarima i izvršiteljima da se bogate! Nije kriv narod što tuži za sitne pare, svaki dinar mu znači, kriv je sistem koji je omogućio advokatima visoke naknade za zastupanja! Pa na tu bruku još i paušalno oporezivanje a o "dogovornom" suđenju da ne govorimo!

Kada bi drzavu vodili oni koji se bore za interes naroda, kada bi firme vodili skolovani i zaposljavali iste, a ne stranacki, prijatelje i scalerke sve bi fukcionisalo kako treba i advokati ne bi imali posla. Zato pozabavite se fukcionerima i onima koji sa ulice dolaze da rukovode

CEO GRAD DA SPREGNE TUZBE OVIMA IZ SNS STO SERATAJU PO SELA I NIKO NE NOSI ZASTITU . ZARAZISTE CELO VRANJE BOLESNICI

Najnovije vesti

Veliki požar u naselju Raška »

Kako javljaju čitaoci Info Vranjskih sa lica mesta, u petak uveče u jednoj porodičnoj kući u naselju Raška izbio je veli...

Da li je bilo ŠTRAJKA U SIMPU? »

Žene zaposlene u proizvodnim pogonima vranjskog «Simpa» obustavile su rad u četvrtak 15. aprila u 12,30 sati zbog neispl...
ZutoCvece