Dvoje ZDRAVSTVENIH RADNIKA zaraženo MALIM BOGINJAMA!

Kod dvoje zaposlenih u Zdravstvenom centru u Vranju laboratorijiski je potvrđeno da su zaraženi morbilama odnosno malim boginjama, dok je po jedan slučaj prijavljen u Bujanovcu i Surdulici.

- Na području našeg okruga ukupno je registrovano četvoro obolelih zdravstvenih radnika, dok laboratorijsku potvrdu čekamo za još troje sumnjivih slučaja – kažu iz Zavoda za javno zdravlje.

Epidemiolog dr Slađan Stanković ističe da se male boginje vrlo lako prenose putem vazduha, tako da zaposleni koji se nalaze u bliskom kontaktu sa obolelima spadaju u rizičnu grupu.

- Ukoliko nisu primili vakcinu i pored preduzetih mera, kao što su pranje ruku i stavljanje maski, zdravstveni radnici su izloženi velikom riziku. Male boginje se prenose i putem kapljica koje oboleli izbacuju kašljanjem i kijanjem – kaže dr Stanković.

Upravo iz tog razloga u svim zdravstvenim ustanovama počela je vakcinacija MMR vakcinom.

- Trenutno se prave spiskovi po odeljenjima, tako da radnici koji su najviše izloženi sa obolelima imaće prvenstvo u vakcinisanju, tu svakako spadaju zaposleni na infektivnom odeljenju – napominje epidemiolog Stanković.

Direktor Zdravstvenog centra Dragan Veličković nije želeo da komentariše ko je od osoblja oboleo i kako su se radnici zarazili.

- Celokupnu evidencuju o tome vodi Zavod za javno zdravlje – kratko je poručio Veličković.

U Vranju su trenutno prijavljena tri slučaja oboljevanja od malih boginja, dok je epidemija proglašena u Surdulici i Bujanovcu.

PRVA ŽRTVA epidemije malih boginja sa juga

Novi slučajevi MALIH BOGINJA

M. Mitrović

Najnovije vesti

Pobeda GRK-a za vrh tabele »

Ekipa GRK Mladost iz Vranja u nedelju je u okviru Prve lige “Istok” pobedila BSK iz Bujanovca sa 26:20, u utakmici koja...

Morava presušila u Lebanu »

Fudbaleri Morave iz Vladičinog Hana u 19, poslednjem jesenjem kolu Srpske lige «Istok», poraženi su u Lebanu od domaćeg...
ZutoCvece