Dveri protestvuju zbog gašenja "Škole roditeljstva"

Portal InfoVranjske prenosi saopštenje Srpskog pokreta Dveri u celosti.

Srpski pokret Dveri dužan je da reaguje povodom informacije da je, odlukom v.d direktorke Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljane Antić, u našem Domu zdravlju ukinuta „Škola roditeljstva„ koja je bila namenjena, pre svega, mladim bračnim parovima radi njihove pripreme za buduće odgovorno roditeljstvo.

Podsećamo javnost da je „Škola roditeljstva“ u Vranju osnovana i promovisana od strane Ministarstva zdravlja, u saradnji sa fabrikom vode „Rosa voda„, juna 2016. godine, koja je adaptirala i opremila adekvatne prostorije za normalan rad ove škole.

Škola roditeljstva je postala zanimljiv i aktuelan način besplatnog obrazovanja trudnica i njihovih partnera koja je buduće roditelje edukovala i informisala o toku trudnoće, pravilnoj ishrani, zdravom načinu života u trudnoći, dolazaćem porođaju, periodu posle porođaja, dojenju, razvoju i nezi bebe. Škola roditeljstva je dočekana sa velikim zadovoljstvom budućih mama i tata iz Vranja i okoline koji su u stručnom osoblju Škole pronašli sigurnost i naučili kako da se snađu u novim ulogama.

Nerazumnim i anticivilizacijskim činom direktorke Zdravstvenog centra Vranje, ova zdravstveno – promotivna jedinica je ugašena, a budući roditelji ostali uskraćeni za odgovarajuću obuku i psihološku pripremu kod najsvetlijeg čina u njihovom životu – dolaska na svet zdravog potomstva.

Postavljamo pitanje Ministarstvu zdravlja, koje je pred kamerama lokalnih televizija i uz veliku pompu, osnovalo ovu Školu, zašto toleriše ovakav zločin prema budućem najmlađem naraštaju u Vranju i okolini? Da li je to još jedno Potemkinovo selo i režimska propaganda u Vranju, u svrhu pribavljanja „kapilarnih„ glasova i obmanjivanje građana?

Zašto o svemu tome ćuti lokalna vlast i Gradonačelnik koji, kao doktor medicine, najburnije treba da reaguje na ovakvo ugrožavanje reproduktivnog zdravlja naše populacije u lokalu? Zašto o tome ćute i ostali zdravstveni radnici u Zdravstvenom centru Vranje i zašto sada ne podignu svoj glas kod ovakvog očiglednog ataka na zdravlje budućih naraštaja? Da li je zaista moguće, da za rad i funkcionisanje ove Škole koja se tiče unapređenja zdravlja budućih naraštaja i koje treba da bude prioritet svih prioriteta, nema finansijskih sredstava?

Srpski pokret Dveri je svojevremeno doneo Porodičnu deklaraciju kojom zahteva od svih nivoa vlasti u Srbiji da pospešuje natalitet, obezbeđuje sve vidove zaštite za porodicu u celini i njene članove pojedinačno, odnosno da ohrabruje porodice sa više dece, kao i da podstiče zdrave stilove života. U tom smilsu, Deklaraija insistira, između ostalog, da sam vrh prioriteta zdravstvene zaštite, treba da bude jačanje i proširivanje uloge savetodavnih centara pri medicinskim i obrazovnim institucijama na temu zaštite reproduktivnog zdravlja i pružanja podrške trudnicama.

Polazeći od ove naše Deklaracije, zahtevamo jasne odgovore od Ministarstva zdravlja i lokalnih organa vlasti na sva postavljena pitanja i hitno reaktiviranje ove Škole na zadovoljstvo mladih roditelja, kao i sreće i zdravlja budućeg naraštaja u lokalu. Pozivamo zdravstvene radnike da prevladaju svoj strah koji im je nametnut ovakvim bahatim ponašanjem, u svemu nesposobnosg i neodgovornog rukovodstva Zdravstvenog centra u Vranju, reaguju i dignu svoj glas kojim će zaštiti svoj profesionalni status i ugled, a ujedno i pravo naših sugrađana na zdravo roditeljstvo.

GrO Dveri Vranje

Komentari

Jao, ovo je strasno. Bruka. Dok nas bombarduju vestima o tome kako Slavica DJukic Dejanovic sprema novi zakon o podrsci porodici vidi sta rade ovi iz Vranja. A ja kupujem iskljucivo ROSU jer mi je uvek u mislima da pomazem nesto korisno za nase mlade porodice. Sram vas bilo.

Ako je ovo tačna vest onda je to skandalozno,škola je radila izvanredno,išla sam nekoliko puta u Dom zdravlja i ono što sam čula od ginekologa, patronažne sestre,babice pedijatra je neprocenjivo za mene i moju bebu.
Ne mogu da verujem,a planiram i drugu bebu

To je tacno.....problem je nastao zbog placanja 3 ili 6 sati prekovremenog rada lekarima i sestrama koji su radili sa trudnicama...celu pricu je pokrenuo novi nacelnik stomatologije, koji je signalizirao vd direktorici da clanovi tima dobijaju nadoknadu za posten rad....dakle , problem su 3 do 6 sati na mesecnom nivou.....ocigledno da nekome smeta sve sto je dobro i sto funkcionise.....

Ali zato ima pare da poslanikovu zenu i njenu drugaricu salje na razne seminare da se provode po turistickim destinacijama.Pretpostavljam da im je dat i sofer i da si i njemu placeni hotel i dnevnice.Da ne pominjem sto vodi i placa pune autobuse sendvicara-lekara koji umesto u radno vreme da lece ljude idu da se spaciraju sirom nase zemlje.Cime li smo mi Vranjanci ovo zasluzili?Zar je moguce da smo ispali totalne budale kad smo birali ove rusitelje svega sto je vredno i sto iole koristi obicnom coveku.

Na zalost, zloba je karakterna osobina pojedinca...Puna podrska timu Skolice roditeljstva, bili ste pravi profesionalci i za to ste i trebali da budete placeni.Hvala svima na dobrim savetima !

Jasminka i Karolina,nije problem u 3 do 6 sati prekovremenog rada,vec u tome sto ste u isto vreme bile i na poslu i u skoli roditeljstva.Ne moze po dva osnova da budete placene vas dve najpametnije inajbezobraznije.Pitajte zaposlene u dom Zdravlja za Jasminku,krimosa i Karolinu njenu prvu pratilju

E moja "suprugo od trudnice"? Ljudi postavljaju pitanje zasto skola roditeljstva ne radi, a ti odmah da "pucas" u nekog izmisljenog neprijatelja koga su ti targetirali lokalni "SNS atentatori". Tebe treba zaliti sto ti je mozak tako lepo isperen da ne vidis problem u tome sto su mladi bracni parovi ostali bez podrske zdravstva u Vranju nego moras da nadjes "neprijatelja" koji je narusio idilu direktorke i njenih saradnica u pevackom stilu:"ne moze nam niko nista". Ocekujemo od ministra zdravlja i lokalnih celnika, odnosno gradnoacelnika i vecnika za zdravstvo da se oglase i makar osude ovaj zlocin nad buducim narastajem.

Tebi je bolje bilo da se ne javljas ,sram te bilo.Tebi je problem sto one dobijaju za prekovremeni rad nadoknadu i to radeci nesto korisno za ovaj narod .A nije ti problem sto ceo ZC -doktori u radno vreme rade kod privatnika.Ja mog izabranog lekara ne mogu da docekam jer svakog meseca posle 20.u mesecu nije na poslu a cula sam i videla da radi u jednoj privatnoj ordinaciji.Nije ti problem sto ginekolog Miljana iako je nacelnica i ne sme po zakonu da radi privatno radi kod DZikica .Ona mi je prva pala napamet ali retko koji doktor ne radi privatno.Kad covek ode kod onog Kamelije samo da se krsti jer kad trazis doktora u bolnici njega nema ali kod ovog ces sigurno da ga nadjes.A tebi su problem 3-6 sati prekovremenog koji ce da se isplate ovim sestrama,babicama ili sta su ,ne poznajem ih licno .O tome da svi doktori imaju svoje privatne ordinacije i da im ZC sluzi kao agencija za reklamiranje i nabacivanje pacijenata za dranje mogao bi esej da se napise.Zlobo,zlobna pokrij se usima i zvaci taj sendvic koji vam kupuje direktorica i seta vas autobusima ko goveda.

Šta sve izlazi u javnost.Da li je ovo moguće?U ovoj državi je izgleda sve spolja gladac, a unutra jadac.Ova direktorica veze s mozgom nema,katastrofa,rađajte žene i uživajte,država vas štiti!!!

bravo za supruga od trudnicu pogodak u centar

A ti si jedva docekao da izljubis d...e suprugu od trudnice....zar ti nije bilo dovoljno supozitarisanja do sada? Ne znam da li si primetio, ali to u jednom momentu pocne da smrdi.?!? Jadnice !

Najnovije vesti

ZutoCvece