Dva muzeja zajednički istražuju istoriju juga Srbije

Narodni muzeji u Vranju i Leskovcu potpisali su Protokol o poslovnoj saradnji.

Taj dokument, rečeno je prilikom potpisivanja protokola, trebalo bi da učvrsti dugogodišnju saradnju dve kuće.

- I da doprinese razvoju kulture i unapređenju poslovanja u svim segmentima - istakla je gradska većnica za kulturu Zorica Jović.

Predmet protokola je ostvarivanje saradnje u naučnoj, stručnoj, izdavačkoj i kulturnoj delatnosti, i utvrđivanju zajedničkih interesa na području muzeologije.

Narodni muzej Vranje: Projekat čuvanja baštine

Predviđena je razmena znanja i iskustava, publikacija i muzejskog materijala, zajedničko korišćenje ljudskih i tehničkih resursa, organizovanje naučnih i stručnih programa i promotivnih aktivnosti.

- Uspešna saradnja traje dugi niz godina i biće nastavljena u narednom periodu.

Već ove godine, Narodni muzej u Leskovcu organizovaće značajnu izložbu posvećenu Moravskoj diviziji, koju će, posle promocije u tom gradu, imati priliku da vide i naši sugrađani - rekao je Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Zadatak muzeja je da istražuje, prikuplja, štiti, prezentuje kulturno-istorijska dobra i upravo je to cilj potpisanog protokola, istakla je Mira Ninošević, v.d. direktorke leskovačkog Narodnog muzeja.

- Namera je da se istorija juga Srbije dodatno istraži i predstavi široj javnosti.

Naš sledeći zajednički projekat je izložba i naučni skup povodom 140 godina oslobađanja od Turaka – kazala je Ninoševićka.

Najnovije vesti

FK Radnik: Zaustavićemo Partizan »

Pokušaćemo da što bolje pariramo velikom rivalu u Kupu Srbije i uz dobru igru zaustavimo beogradske crno-bele, poručuje...
ZutoCvece