DSB pozvao na BOJKOT manjinskih izbora

Demokratski savez Bugara pozvao je sve Bugare u Srbiji da bojkotuju izbore za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine, kako ne bi došli u iskušenje da glasaju za liste koje su pod kontrolom Srpske napredne stranke.

Ovo je suština saopštenja koje je medijima prosledila centrala Demokratskog saveza Bugara (DSB) iz Bosilegrada, a koje je potpisao predsednik Dragoljub Ivančov.

Već u prvoj rečenici saopštenja pripadnicima bugarske nacionalne manjine se skreće pažnja na da će ovi izbori za Nacionalni savet „kao ni jedni drugi do sada, biti održani u atmosferi brutalnog pritiska“.

- Nakon pažljive analize događaja i činjenica vezanih za predstojeće izbore, DSB je došao do zaključka da će ovi izbori, kao nikada do sada, biti održani u atmosferi brutalnog pritiska vladajuće Srpske napredne stranke, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Bezbednosno informativne agencije (BIA), Srpske pravoslavne crkve i lokalnih vlasti u Bosilegradu i Dimitrovgradu – stoji u saopštenju.

Kako autori saopštenja objašnjavaju, cilj ove koordinirane akcije, uprkos ograničenih ovlašćenja Saveta (obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika) jeste da se glasovi Bugara stave pod kontrolu SNS-a.

Kaže se takođe da su ovi izbori dobro pripremljen scenario Beograda u kome članovi SNS-a, inače pripadnici bugarske Nacionalne manjine, treba da odigraju ulogu „srpskih patriota“.

Kaže se takođe da povlačenju izborne liste iz Dimitrovgrada u poslednjem trenutku, potom „ujedinjenju“ Vladimira Zaharijeva i Vladice Dimitrova, lista Stefana Kostova iz Bosilegrada, treba da sačuva izbore i ozakoni ubedljivu pobedu Vladimira Zaharijeva.

- Sve to jasno pokazuje da svi učesnici u ovim izborima igraju za tim Srpske napredne stranke, a protiv interesa Bugara u Srbiji – kaže se u saopštenju.

Kaže se takođe da su u tom timu stotine građana iz više opština koji nisu pripadnici bugarske nacionalne manjine, a koji su se upisali u Poseban birački spisak.

- Zato, Demokratski savez Bugara poziva najviše državne institucije Republike Bugarske da preispitaju svoje zvanične izjave o „bezuslovnoj“ podršci Srbije članstvu u Evropskoj Uniji - kaže se na kraju ovog saopštenja.

A. Jovanović

Ovaj tekst urađen je uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije. Tekst izražava samo stavove redakcije infovranjske.rs i Ministarstvo na snosi odgovornost za stavove iznete na portalu.

Najnovije vesti

IN MEMORIAM: Dragan Tasić »

Dragan Tasić, sekretar skupštine opštine i opštinski pravobranilac u Trgovištu, preminuo je u ponedeljak popodne u Nišu...
ZutoCvece