Dr Slavče Antanasković kreirao novu metodu u anesteziologiji

Vranjski anesteziolog dr Slavče Antanasković kreirao je novu metodu u anesteziologiji koja se zove lateralna endotrahijalna intubacija (LETI).

Metoda, koja se već primenjuje u svetu medicine, stručno je priznata objavljivanjem u knjizi „Inicijalni tretman urgentnih stanja u medicini“, profesorke i člana Medicinske akademije nauka Nevene Kalezić.

- Taj pristup je potpuno nov u svetu i već ima primenu kada nije moguć prilaz iza glave, što je inače standardan pristup.Takve situacije se dešavaju na primer u malim ambulantnim kolima, kada je potrebna intervencija na licu mesta, u bolesničkom krevetu, uvek kada je fizički pristup pacijentu otežan. Pogodan je i za edukaciju specijalizanata koji lakše mogu da prate šta lekar-edukator radi. Posle više godina usavršavanja, konačno sam ga „autorizovao“ - rekao je Antanasković u izjavi za portal Vranjskih.

On je nedavno prisustvovao promociji Kalezićkine knjige u Narodnoj biblioteci u Beogradu, gde su mu akademici i profesori odali počast za novu metodu. 

- U Kalezićkinoj knjizi, po prvi put u svetu, opisan je moj lateralni pristup (sa leve strane pacijenta) za endotrahijalnu intubaciju. Novu metodu promovisao sam nedavno i u Antaliji na internacionalnom simpozijumu na kome sam održao radionicu i predavanje. Učesnici radionice, lekari, bili su oduševljeni novim pristupom zbog čestog problema da se pacijentu priđe iza glave, što je slučaj kod standardne intubacije – naveo je ovaj anesteziolog.

Prim. dr Slavče Antanasković završio je Evropsku školu iz kliničke farmakologije i farmakoterapije (jedini je klinički farmakolog u Vranju) i trogodišnju edukaciju iz anesteziologije Evropskog udruženja anesteziologa.

Predsednik je Nadzornog odbora Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije i predsednik Aktiva za farmakoterapiju Sekcije za anesteziologiju Srpskog lekarskog društva.  

Bio je dugogodišnji načelnik Službe za anesteziologiju Zdravstvenog centra Vranje.

Autor je knjiga, stručnih tekstova, član uredništva časopisa „Medicina danas“ u Novom Sadu.

Dobitnik je nagrade Srpskog lekarskog društva.

Najnovije vesti

Veliki požar u naselju Raška »

Kako javljaju čitaoci Info Vranjskih sa lica mesta, u petak uveče u jednoj porodičnoj kući u naselju Raška izbio je veli...

Da li je bilo ŠTRAJKA U SIMPU? »

Žene zaposlene u proizvodnim pogonima vranjskog «Simpa» obustavile su rad u četvrtak 15. aprila u 12,30 sati zbog neispl...
ZutoCvece