Država zaboravila svoje ratnike

Udruženje ratnih veterana u Vranju, koje čine učesnici ratova od 1990. do 1999. godine, uporno se bori za status i prava koja im država duguje, ali konstatuje da su u toj borbi ostvareni simbolični rezultati, jer ih država tretira kao socijalne slučajeve, što oni kategorično odbijaju.

Predsednik Okružnog odbora Srpskih ratnih veterana Dragoljub Stošić i savetnik u Udruženju Dragan Pešić ocenjuju da je Srbija jedina zemlja koja još uvek nema zakon o pravima boraca, „jer su postojećim zakonom regulisana prava jedino ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca, civilnih žrtava rata i mirnodopskih vojnih invalida“.

- To predstavlja svega šest odsto boračke populacije, dok, na drugoj strani, nisu regulisana prava 94 odsto boračke populacije koja u Srbiji broji 70.000 ljudi, u Vranju 8.200, a u Pčinjskom okrugu 12.000 učesnika ratova - navodi Stošić.

Po Stošiću, «postojeći zakon, a i predloženi nacrt novog zakona o pravima boraca, koji je predložila radna grupa Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, ne priznaju svoje borce, jedino im priznaje učešće u ratovima, ali bez posebnih prava».

- Već desilo da je naš član Gradu Vranju uputio zahtev za priznavanje statusa borca sa svim potrebnim dokumentima, ali je odbijen uz obrazloženje da postojeći zakon ne predviđa poseban status boraca, što je velika nepravda prema ljudima koji su se odazvali na poziv otadžbine i krenuli u odbranu zemlje - objašnjava Stošić.

Začuđujuće je da na javnoj raspravi u Sali Skupštine Grada nisu govorili ni predstavnici lokalne vlasti, niti reprezentativnijih boračkih organizacija iz Vranja.

- Ispao sam crna ovca javne rasprave, ali nisam mogao drugačije - rekao je Dragoljub Stošić.

Podsećamo, ukoliko bi država Srbija priznala učesnicima ratova 90.-ih godina status borca, morala bi na ime njihovih prava da izdvoji godišnje 10 do 12 milijardi dinara, pa im je lakše, ali i profitabilnije da u zakonu i dalje stoji odredba o pravima boraca španskog građanskog rata, jer ih više nema među živima!?

S. Kostić

Komentari

Dragoljube gde si ti bio u rat imas li neki dokaz. A koliko znam Srbija nije ucestvovala u nikakvom ratu...

Što lupaš ko otvora prozor?A mogu da ih predstavljaju na paradi kao ratne veterane?

Dragoljube idi duvaj u pistaljku sa Dverima DS i ostalim izdajnicama i prevarantima kao sto si ti Nosis zutu zastavu u prvim redovima si. Sto si onda na socijali vozis kola motor imas veliku kucu zena sposobna za r a d a ne radi ti isto.
Ti si Dragoljube prevara

Najnovije vesti

ĆUTOLOZI u lovu na MILIONE »

Izbori su davno završeni, još 21. juna, ali se i dalje ne zna datum formiranja nove skupštine, pa, sledstveno tome, ni k...
ZutoCvece