Deset najmoćnijih Vranjanki

1. Ljubinka Buba Milovanović, predsednica NVO „Životna pomoć“

Od 2001. godine, kada je, u pravo vreme, formirala NVO „Žvotna pomoć“, iz godine u godinu je bila sve prisutnija u javnosti. Za to vreme je, uz pomoć međunarodnih i domaćih donatora, podelila mnogo hrane, lekova, odeće i obuće onima kojima je to bilo potrebno. Sve to vreme od vlasti na svim nivoima nije se rastajala. Svojevremeno je sa ministrom Mlađanom Dinkićem bila „na ti“, a sada Aleksandaru Vulinu, ministru rada i socijalne politike, Buba Milovanović pravi protokol i satnicu kada on krene prema Vranju ili jugu Srbije. Ovde će ostati upamćeno da je na otvaranju njene trafike, vrpcu presekao niko drugi nego Vulin uz činodejstvo kompletne gradske političke elite. Tokom  jednog takvog boravka ministra i njegove svite u Preševu, nekome od prisutnih otela se rečenica „ovo li je drugarica Vulin“.

U poslednje vreme u medijima je bila prilično prisutna zbog nepoznanice kako je firma Tradicija juga, u kojoj je navodno samo menadžer, došla u posed privatne kuće od preko 100 kvadrata Vlajka Jovića, bivšeg direktora Jumka. Ne zna se da li je veća nepoznanica to ili kako su Buba i ova firma dobile lukrativan posao ishrane izbeglica.

 

2. Danijela Trajković, viši javni tužilac:

Ova Surduličanka je pravnim i profesionalnim stazama došla na listu najuticajnijih žena u Vranju i Pčinjskom okrugu, što danas nije ni malo lako. U našem novogodišnjem izboru plasirala se na sedmo mesto u konkurenciji pravih vukova na javnoj sceni kakvi su Miroljub Aleksić, Dragan Stevanović Boske, Slaviša Bulatović…Na tom putu ostaće zapamćena njena borba sa OO SPS u Surdulici i Novicom Tončevim.  Za sve vreme od kada je u pravosudnim institucijama, gospođa Trajković je istrpela silne političke bure i oluje. Ostala je uspravna i neisprljana sa oreolom ekstremno poštenog tužioca, pravnika par ekselans, cenjenog i pedantnog tužioca. Oni koji je bolje poznaju kažu da je Danijeli Trajković drugo ime „Zakon“.

3. Zorica Jović, gradska većnica za kulturu i portparolka Gradskog veća:

Ona je, ni kriva ni dužna, „od izvora dva putića“, koji često prate naše sudbine, odabrala onaj pravi – politički. Kao diplomirana ekonomistkinja i profesorica iz Srednje ekonomske škole, na krilima naprednjačke euforije, dolepršala je do fotelje jedne od funkcija u lokalnoj vlasti koja je stalno na oku javnosti: čas kao lokalna ministarka za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja, čas kao portparolka Gradskog veća. Prosto čovek ne može TV da upali od nje. U nedostatku lične harizme za sada još pliva raznim stilovima, mešajući politički i profesionalni

4. Jelena Aleksić, menadžerka ljudskih resursa u BAT:

„Ako u Vranju postoji žena-manadžer tako iskrena, odana, predana i posvećena poslu, profesionalac od glave do štikle, onda je to Jelene Aleksić“, zapisala je jedna koleginica. Jelena je do sada, u toj velikoj i moćnoj svetskoj kompaniji pokazala da je menadžer sa velikim slovom „M“ – hladna, odmerena, dostojanstvena, a nadasve suvi profesionalac. Zato je svi cene i poštuju: u kompaniji i gradu podjednako. Jelena je pravi dokaz kako jedna žena, sa preterano velikim spiskom dnevnih obaveza, može stići sve da završi i da povrh svega bude osoba vrlo posvećena porodici.

5. Ljiljana Antić, direktorka Bolnice:

Iako je od imenovanja na važnu funkciju proteklo manje od pola godine, Antićka je već sada slavodobitnik: ostaće upisana i upamćena kao prva žena na čelu vranjske Bolnice u njenoj istoriji. Kolege je poznaju kao tihu, odmerenu, vaspitanu osobu, čak laficu, koja je uspela da se takvim vrlinama izdigne među „vukovima u belim mantilima. Kao i svi živi ljudi, i ona u Zdravstvenom centru ima svoju opoziciju koja joj što-šta imputira.

6. Sunčica Denić Mihailović, dekanica Pedagoškog fakulteta:

Ovde je došla kao pesnikinja sa Kosova, da bi potom učenjem i samo učenjem, dosegla do doktora nauka i fotelje dekana Pedagoškog fakulteta. Dakle, treba reći i podvući da je gospođa Denić školski primer akademske građanke koja je bogatu stvaralačku karijeru izgradila isključivo strpljivim, mudrim i odmerenim radom, sve stepenik po stepenik. Takvom ličnom strategijom uspela je da u javnosti izgradi svoje ime, zvanje i titulu, svoj prepoznatljiv kod, čime je zatvorila usta stručnjacima opšte prakse koji su je oslovljavali sa „Cerina žena“, što je inače tipično za palanačko Vranje.

7. Dragana Nakić, funkcionerka GrO Jedinstvene Srbije

Za relativno kratko vreme, gospođa Nakić, diplomirana politikološkinja, uspela je da se, na javnoj sceni, vine „nebu pod oblake“. Na popločanoj političkoj stazi, putu koji je sama odabrala, zarad sopstvenog cilja, nije razlikovala ni vreme, ni sredstva, ni ljude. Zato je, javili su mediji, zaradila dve krivične prijave. No, taj misteriozni politički hod Nakićevu je doveo do vrhova lokalnog establišmenta. Ona je trenutno u čekaonici odaje na čijim vratima piše „pomoćnik gradonačelnika“. Za sada joj, na tom putu, kladionice nisu baš naklonjene. No, Nakićeva je i mlada i ambiciozna, ko zna šta ona još može da smisli.

8. Mirjana Dodić, direktorka TV Vranjska plus:

Ne može se reći da Mirjana Dodić ima iole uspešnu novinarsku ili menadžersku karijeru, ali joj to nije smetalo da otvori  moćnu televiziju za koju se priča da je naprednjačka. No, po principu „tiha voda breg roni“, ili još bolje da „voda uvek nađe put“, Dodićeva je dobila mnogo više od onoga što u životu nije tražila. Onima, kojima pamćenje nije bolja strana života, treba podsetiti da je ova „gazdarica Vranjske plus“ počela kao Titova pionirka  i predsednica omladine u lokalnom SPS. Sledeća njena stepenica zvala se „Slobodna reč“.

9. Dragana Ilić Marković, kandidatkinja za predsednicu Višeg suda:

Uz njeno ime u ovoj priči ne stoji bez razloga da je kandidat za najvišu funkciju vranjskog Višeg suda. Ona je pre svega dugogodišnji iskusan sudija krivičar, koja ima najmanje ukinutih i preinačenih odluka.

Oktobra prošle godine, sa još četvoro kolega, konkurisala je za upražnjeno mesto predsednika Višeg suda. Taj predlog je Visoki savet sudstva stavio u proceduru. On je sada u čekaonici Skupštine Srbije, a prema dosadašnjem iskustvu, trebalo bi da se dogodi čudo a da ona ne bude izabrana za predsednika.

10.Jovana Antić, načelnica Imovinsko pravne službe:

Za Jovanu zlobnici kažu da je u Vranju poznatija kao supruga Nenada Antića, aktuelnog zamenika gradonačelnika Vranja ili jednostavnije - „Antina žena“. Upućeni međutim kažu da je to greh, „jer je Jovana deset puta sposobnija od svog supruga“ i dodaju da je fakultet završila sa visokim prosekom, da je dobar arhitekta koju kolege cene i uvažavaju, da je iz dobre porodice. Njen najjači adut je da je to izuzetno sposobna žena, jako operativna, posvećena svom poslu i koja za napredovanje u nije koristila politiku, kao njen muž.

Šta više, oni koji je dobro poznaju kažu da je pred Jovanom blistava karijera, ali nikako ona politička.

KOMPLETNU LISTU 50 NAJMOĆNIJIH VRANjANKI POGLEDAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU VRANjSKIH.

 

Komentari

Ја знам само једну,најбољу,најлепшу, најелегатнију и најсособнију...директорку Гимназије у Врању.
Успех за Врање и школу је имати такву успешну жену!

Najnovije vesti

Gornji deo grada DANIMA BEZ VODE »

Gornji deo Vranja nema vodu već 24 časa, a ulica Pržarska, kako javljaju sa terena, već treći dan! - U vreme pandemije l...
ZutoCvece