Cera Mihailović: I Bora nije dobio nijednu nagradu

Vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović zatražio je od članova žirija i organizatora manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ da njegova knjiga poezije „Pogled sa koca“, bude izuzeta sa spiska kandidata za nagradu „Branko Miljković“.

- Nakon saznanja da se je moja knjiga „Pogled sa koca“ po odluci žirija našla u užem izboru za nagradu „Branko Miljković“, obraćam vam se zahtevom da je izuzmete iz daljeg razmatranja - stoji u otvorenom pismu koje je Mihailović uputio članovima žirija i Niškom kulturnom centru, organizatoru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“.

Nenad Trajković i Miroslav Cera Mihalović u užem izboru za nagradu “Branko Miljković“

Mihailović je pojasnio da će ovim potezom olakšati rad žiriju i učiniti srećnim unapred  javno samoproglašene laureate i sve druge koji su, na bilo koji način, uključeni u marifetluke u vezi sa dodelom ove nagrade. 

- Ne želim da na bilo koji način dajem legitimitet već prepoznatljivom maniru i pojavi poslednjih godina učestaloj u našem svakodnevnom književnom životu – napisao je Mihailović na kraju otvorenog pisma.

- Ako izdavač misli da treba da konkuriše sa mojom knjigom, to sam i uradi. Pogotovu ne bih sam skretao pažnju na svoje ime. Fali li nešto Bori Stankoviću ili Sremcu što nisu dobili nijednu nagradu - rekao je Mihailović za Juznevesti.com.

Knjigu poezije „Pogled sa koca“ izdao je prošle godine „Kairos“ iz Sremskih Karlovaca.

Ovo je 46. izbor za nagradu „Branko Miljković, a knjigu vranjskog pesnika u ući izbor uvrstio je žiri u sastavu Tomislav Marinković, književnik iz Šapca, Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i istoričarka književnosti iz Novog Sada i Jelena S. Mladenović, doktorantkinja filologije iz Niša.

R. Irić

Najnovije vesti

ZutoCvece