BUJNO ZATIŠJE kao pun pogodak

U sali Američkog kutka Javne Biblioteke «Bora Stanković» u četvrtak 15. novembra otvorena je izložba pod nazivom «Bujno zatišje pred buru – period uoči 1914. godine» istoričara umetnosti Stefana Kucenbergera.

Postavku ove izložbe u Vranju omogućili su i pomogli austrijska ambasada u Beogradu i Austrijski kulturni forum.

Na panoima ove izložbe, na nemačkom i srpskom jeziku, predstavljeni su ličnosti koje su u periodu uoči Velikog rata, svojom delatnošću u nauci, kulturi i umetnosti u austrijskoj pretsonici Beču vojevali svoju bitku za mir, suprostavljajući se inicijalnim korenima negativnih društvenih pojava oličenih u nacionalizmu, antisemitizmu i militarizmu.

Psihoanalitičari Sigmund Frojd i Adolf Adler, kompozitori Gustav Maler i Oskar Kokoška, idejni tvorac jevrejske države Izrael Teodor Hercl, pesnik Rilke, pisac Franc Kafka, samo su deo iz arsenala brojnih ličnosti koje su svojim delovanjem na polju umetnosti, nauke i kulture, ne samo u borbi za mir a protiv ratnih oblaka nad Evropom, već su radili za opšte dobro čovečanstva u tim nesrećnim društvenim okolnostima.

Izložba «Bujno zatišje pred buru» originalnošću svoje postavke i aktuelnošću teme kojom se daje doprinos obeležavanju jednog veka od završetka Velikog rata, bez sumnje, predstavlja pun pogodak u radi i aktivnostima vranjske Biblioteke, te stoga zaposleni u ovoj ustanovi kulture zaslužuju sve čestitke i pohvale za ovaj sjajan poduhvat.

S. Kostić

Najnovije vesti

ZutoCvece