BUJANOVAC: Srbi BOJKOTOVALI polazak u školu!

Bujanovački Srbi, njih 24, nisu u ponedeljak dozvolili svojoj deci, prvacima OŠ „Branko Radičević“ da uđu u školske klupe.

Razlog ovom odbijanju da prvaci srpske zajednice, posle prvog školskog zvona počnu nastavu je sastav pet odeljenja prvog razreda.

- Mi roditelji dece i uprava škole dogovorili smo se da od pet odeljenja prvog razreda, tri odeljenja budu mešovita, a dva čisto romska i takav spisak je u petak zvanično istaknut u školi – rekla je za InfoVranjske majka koja je želela da ostane anonimna.

Ona dodaje da su školske vlasti sa direktorkom tokom vikenda promenile odluku, pa su od 25 učenika Srba i 64 Roma, napravili svih pet odeljenja mešovitim, tako što je u svako odeljenje raspoređeno po pet srpskih prvaka.

Grupa roditelja je objasnila da oni nemaju ništa protiv Roma i njihove dece, ali da bi, zbog sticanja znanja, bilo bolje da njihova deca u prvom razredu ostanu u istim grupama u kojima su bila u predškolskoj ustanovi.

- Ukoliko se tako ne postupi, naša deca će biti uskraćena za adekvatnu dinamiku obrazovanja, jer će učitelji morati više vremena da utroše radeći sa romskom decom koja nisu pohađala predškolsku nastavu – objašnjava jedan od roditelja.

Tokom prvog dana u školi u rešavanje ovog problema uključila se i Školska uprava iz Vranja, kao i neke nevladine organizacije.

No, roditelji dece iz srpske zajednice kažu da će istrajati u svom zahtevu, pa makar njihovi prvaci ne pohađali nastavu u školi u Bujanovcu.

- Nema te sile koja će nas naterati da promenimo odluku, a do ispunjenja našeg zahteva koristićemo sva raspoloživa legalna i legitimna sredstva – kaže jedan od roditelja prvaka.

Podsetimo da učenici albanske zajednice u Bujanovcu idu u posebnu školu.

R. Irić

Najnovije vesti

ZutoCvece