Bujanovački ROMI najavili BOJKOT ŠKOLE zbog SEGREGACIJE

Na poslednja zbivanja u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu saopštenjem je oštro reagovao i Opštinski odbor Ujedinjene partija Roma (UPR).

- Ukoliko sva deca prvog razreda OŠ „Branko Radičević“ ne budu raspoređena u mešovite grupe, obaveštavamo širu javnost da ćemo biti prinuđeni da naših 740 učenika u bujanovačkim školama, bojkotuju nastavu do daljeg - kaže se u saopštenju UPR-a.

U saopštenju se takođe kaže da pripadnici romske nacionalne zajednice smatraju nelogičnim i nerazumnim postupak većinske srpske zajednice, čime se samo produbljuju međuetnička netrpeljivost i diskriminacija, ne samo romske dece, nego i cele romske zajednice.

- Posebno neprihvatljivim i nerazumnim smatramo predlog da tri mešovite grupe učenika prvog razreda imaju „kvalitetno obrazovanje“, dok dva etnički čista odeljenja Roma ne moraju imati jednake šanse u obrazovanju – stoji u saopštenju UPR iz Bujanovca.

Autori ovog saopštenja traže da se jedanput za svagda, primenom važećih zakona, stane na put sistematskoj segregaciji romske zajednice, da se stvore jednaki uslovi i iste šanse u obrazovanju za svu decu Roma u Srbiji i da se nastavi sa inkluzijom manjinskih zajednicai.

Za svoji inicijativu UPR traži podršku svih školskih institucija od opštine do Ministarstva prosvete, Koordinacionog tela za jug Srbije, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom dece od nasilja i diskriminacije, OEBS i organizacija UN, ambasadora zemalja EU i medija.

Podsetimo, prvoga dana nove školske godine, 25 srpskih porodica iz Bujanovca, odbile su da njihova deca uđu u učionice OŠ „Branko Radičević“, ukoliko svi pet odeljenja prvaka budu mešovita.

R. Irić

Ovaj tekst urađen je uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije. Tekst izražava samo stavove redakcije infovranjske.rs i Ministarstvo na snosi odgovornost za stavove iznete na portalu.

Najnovije vesti

Pobeda GRK-a za vrh tabele »

Ekipa GRK Mladost iz Vranja u nedelju je u okviru Prve lige “Istok” pobedila BSK iz Bujanovca sa 26:20, u utakmici koja...

Morava presušila u Lebanu »

Fudbaleri Morave iz Vladičinog Hana u 19, poslednjem jesenjem kolu Srpske lige «Istok», poraženi su u Lebanu od domaćeg...
ZutoCvece