BPD: Ujedinjenje kao SEJANJE SOLI

Četvrte večeri festivala „Borini pozorišni dani“ u Vranju publici se predstavilo Narodno pozorište Priština sa delom „Ujedinjenje ili smrt 1918.“, autora Jelene i Milene Bogavac, u režiji Jelene Bogavac i Nenada Todorovića.

Predstava je definisana kao „dokumentarna“, pošto kao dramaturški predložak ima stenograme zasedanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori (Podgorička skupština 1918.).

Gromopucatelni naslov predstave, kao i destinacija odakle dolazi, kod dela publike izazivali su bojazan da se ponovo radi o nekom patriotskom diskursu odbrane „srca Srbije“

Međutim, ništa od toga – predstava niti je dokumentarna  niti, pak, ogoljeno agitpropovska, što nikako ne znači da nije aktuelna i angažovana, upravo nasuprot.

Kroz putovanje „od snova predaka do košmara savremenika“, predstava nas vodi stazom nezlobivog humora iza koga stoji niz nerešenih društvenih i političkih pitanja na viškom istorije opterećenom Balkanu.

Održavanje na površini

Zdrav smeh kod publike, osim same sadržine teksta, bio je potaknut crnogorskim „katunskim“ govorom, te u kostimu i ličnoj rekviziti nezaobilaznim insignijama Crnogoraca – ordenje, levor, gusle.

Igralo se bez rampe, tako da je ostvaren blizak kontakt izvođača i publike, koji doživljava svoj krešendo u sceni obeda, kada se publici deli kačamak i rakija, ili prilikom scenskog izvođenja himne „Bože pravde“, kada i publika stoji.

Glumački ansambl sa merom i ukusom preneo je ideju teksta i režije, koja se može izraziti Njegoševim citatom: „Kad me žena pita đe sam bio, reći ću joj da sam so sijao“.

G. M. A.

Borini pozorišni dani ubedljivo najbolji

Najnovije vesti

Sajam Zaposljavanja