BPD: JAMI najbolja predstava

U sali Doma Vojske u Vranju završeni su ovogodišnji, 37. po redu “Borini pozorišni dani“.

Festivala je zatvorila predstava „Jami distrikt“ po tekstu Milene Bogavac, u produkciji „Bitef teatra“ i Centra za kulturu Tivat I režiji Kokana Mladenovića, koja je, na kraju, odlukom publike, proglašena za najbolju na smotri.

Reč je o furioznom performansu posle koga je ostao utisak kao da je salom protutnjao kakav karipski uragan.

Najniže ljudske porive, u novijoj balkanskoj političkoj istoriji predstavljene kao najsvetlije ideale, predstava je tretirala kroz agresivne čulne senzacije, kao i sprdanjem sa naci(onalnim) diskursom „krvi i tla“, simbolima kvazidržavnosti i pseudotradicije, a nisu ostala pošteđena ni imena aktuelnog javnog i političkog života. 

Poruzi su izloženi i novokomponovani jezici, mediji, policije, vojske, ideologije, vlade, potkačena je i međunarodna zajednica...

Posle prebrojavanja žrtava u ratu oko izmišljene Jamene Srbi, Hrvati i Bošnjaci, volens-nolens svi jednaki, vratili na razinu čovekolikog majmuna, kao u Kjubrikovoj „Odiseji 2001“.

Sve to predstavljeno u formi performansa, u dušegubnom tempu, koje su nametnule vanredne Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nesković, više nego uverljivo dočaravajući ideju teksta i režije:

„Trebalo je milion godina da od majmuna postane čovek, a samo par decenija za povratni proces“.

G. M. A.

Najnovije vesti

Sajam Zaposljavanja