BPD: Deda Mraz je bio SRBIN

Druge večeri festivala „Borini pozorišni dani“ u Vranju publika je imala priliku da vidi predstavu „Hor bečkih dečaka“ u produkciji „Yugoarta“ iz Beograda.

Adaptaciju originalnog teksta Miroljuba Nedovića uradio je Irfan Mensur, koji potpisuje i režiju, a takođe se pojavljuje i kao tumač uloge Vuleta.

Vranjanci su imali zadovoljstvo da uživo vide tri vedete srpskog glumišta, Predraga Ejdusa (Aca), Irfana Mensura (Vule), te Bodu Ninkovića (Džoni).

Kao i prethodne večeri, radi se o maloj produkciji, gde se sa što manje sredstava teži da postigne što veći utisak, zametna rabota koja u pozorištu retko daje rezultate što, na svu sreću, ovde nije bio slučaj.

BORINI DANI bez domaće predstave!

Režija nije imala pretenzije da ovo bude remek-delo, te su glumci igrali rasterećeni tog balasta i ostvarili sjajne glumačke filigranske minijature.

Radnja je smeštena u klaustofobični podrum u Beču, gde već vremešni Srbi Vule i Aca pokušavaju da ostvare san zvani „Zapad“, u čemu im pomaže tamo već odomaćena dobroćudna protuva Džoni, ali se tokom radnje sve više uveravaju da je taj san u stvari košmar.

Kroz niz komičnih situacija, čija je kulminacija u sceni dočeka Nove godine („Najluđa noć, a mi se provodimo kao da je umro drug Tito“), junaci dolaze do okrutnog buđenja, tako da se ova komedija završava sa ukusom gorke sete.

Ta dva elementa, humor (većinom na sopstveni račun) i schmerz, koji čine amalgam nazvan „srpski mentalitet“, srećno su smešani u ovo pozorišno ostvarenje, koje su sami akteri definisali kao „genetska komedija“.

G. M. A.

U AGONIJI: Počeli BORINI DANI

Najnovije vesti

Sajam Zaposljavanja