BOSKE, ili jedan naprednjački san

Dragan Stevanović, još uvek aktuelni državni sekretar u Ministarstvu privrede, prototip je uspešnog esenesovca, jedan od onih sa gotovo fotokopiranom biografijom uspešnog izdanka Vučićeve Srbije.

Prošao je klasičan put od lokalnog promućurnog mangupa u skrajnutoj Surdulici, preko gorljivog radikala koji zajedno sa vojvodom Šešeljem pali zastavu EU, zatim prosvetljenog naprednjaka, do moćnog državnog službenika koji, između ostalog, prodaje PKB, i najuticajnijeg političara sa juga Srbije koji je uspeo da sruši bastion SPS-a, pa čak i da u penziju otera jednog Dragana "Simpo" Tomića.

"Vlast, b’e" – što bi rekli njegovi zemljaci.

Moglo bi se reći da je Stevanović ispunio, poput svog predsednika, sve svoje dečačke snove. Sem jednog. Nikada, naime, do sada nije uspeo da dobije izbore u svojoj rodnoj Surdulici, a Novica Tončev, lokalni šef socijalista, postaje njegova noćna mora.

Zlobnici pričaju da se još uvek budi, sav okupan u znoju, posle flešbeka iz rane mladosti. Pred očima mu je slika kako, radeći kao konobar u lokalnom kafiću "Pegaz", donosi kraći espreso "gazda Noketu".

ZVANIČNA BIOGRAFIJA

U zvaničnoj biografiji Dragana Stevanovića se navodi da je rođen je u Surdulici 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Travniku u Bosni i Hercegovini, a Višu školu za poslovne sekretare i menadžment u Sremskim Karlovcima, gde stiče zvanje ekonomista – operativni menadžer.

Osnovne akademske studije završava na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Union univerziteta u Beogradu.

U periodu od 2000. do 2008. godine bavio se privatnim poslom proizvodnje i trgovine.

Od 2004. godine obavlja funkciju predsednika SO Surdulica, a 2008. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije, gde je bio član Odbora za privatizaciju i Odbora za međunacionalne odnose.

Od 2012. godine postaje državni sekretar u Vladi Srbije.

Ipak, nije baš sve išlo glatko u Stevanovićevoj karijeri, naročito do 2008. kada je, kao ljuti radikal, postao predsednik Skupštine Opštine Surdulica.

Taj period od 2000. do 2008, bar danas, u Surdulici je prekriven velom tajni.

Kad su nedavno lokalni novinari počeli da se raspituju čime se zapravo tih osam godina bavio Stevanović i da li je zaista konobarisao u lokalnom kafiću, bilo je malo raspoloženih za razgovor.

Jedan od retkih koji je bio spreman da govori na ovu temu bio je izvesni Zoran Petrović Piksi.

"Naravno da poznajem Bosketa. Davno je to bilo kada smo radili u istom kafiću. On je bio dobar drug. To je sve što mogu da vam kažem", rekao je novinaru Petrović.

Konobar ili ne, Stevanović je 2008. godine izabran za predsednika Skupštine opštine Surdulica, i tu počinje njegov vrtoglavi uspon.

Ipak, mladom i ambicioznom Surduličaninu to je samo otvorilo politički apetit. Njegov pogled bio je uprt ka Beogradu, ali bio je svestan da postoje neke nepremostive prepreke. Pre svega, škola.

Stevanović, koji je prema zvaničnim podacima osnovno i srednje obrazovanje stekao u Bosni (otud i nadimak Boske – Bosanac), brzo je shvatio da sa zvanjem mašinskog tehničara ne može da dogura dalje od Surdulice.

Upisao je Višu školu za menadžment i poslovne sekretare u Sremskim Karlovcima. Ozbiljna obrazovana ustanova, reklo bi se na prvi pogled, čak 17 ispita.

Ipak, Boske se prihvatio posla, to jest knjige, i prema zvaničnim dokumentima, sve ispite položio ukupno za deset dana, doduše raspoređenih u dve godine, 2006. i 2007.

Najaktivniji je bio 12. juna 2006. godine kada je polagao tri ispita, koji su počinjali u 11h, 14.45h i 17.30h.

Naredne školske godine Stevanović je, takođe u jednom danu, 13. juna, opet položio tri ispita – u 9h, 11h i 18h.

Uz to, Stevanović je za diplomski rad imao temu "Finansijska analiza poslovanja preduzeća DD GTS komerc u 2006. godini".

Ništa čudno, reklo bi se, da nije reč o firmi njegovog tasta Dragiše Stankovića. Kako god bilo, Stevanović je uknjižio diplomu i postao ekonomista.

No, to ga nije zadovoljilo. Uvidevši da mu škola dobro ide, upisuje i završava Fakultet za poslovno-industrijski menadžment Union univerziteta u Beogradu.


O Novici Tončevu

Dragan Stevanović veoma retko govori o Novici Tončevu. U jednom intervjuu lokalnim medijima pokušao je da objasni suštinu njihovog sukoba.

"Ja sam bio lokalni funkcioner i državni funkcioner, a nijednom, ali nijednom, sem po prijavama Novice Tončeva da sam povredio ravnopravnost kada sam rekao da ću da zaposlim članove SNS, u Tužilaštvo nisam otišao.

Za razliku od mene, Tončev i njegovo lokalno rukovodstvo su po prijavama, sa kojima ja lično nemam veze, proveli više vremena u sudu dajući izjave, nego što sam ja, ne znam, proveo na odmoru.

Nikada ja nisam hteo i to sam pokazao, da naš politički sukob prenesem na lični. Uvek sam imao previše argumenata da ga politički napadnem i osporavam, on mene ne.

I zato me je lično psovao, vređao, koristio je različite medije i na različite načine pokušavao da mi uruši integritet i da me napljuje.

Znate, nije to prijatno, naročito u maloj sredini gde živite, senzacija uvek prođe, a porodica vam tu živi... Vi nikada niste čuli da ja njega lično uvredim, da kažem da je ovakav ili onakav ili bilo šta drugo", kazao je tom prilikom Stevanović.

Objašnjavajući zašto ipak dolazi do sukoba, on je dodao: "Ja njega lično nikada nisam osporavao, jednostavno nemam nameru da to radim, to nije moj manir. Politički se duboko, duboko ne slažemo, zato što koncept hleba i igara treba raditi drugačije, a on smatra da je sve podređeno ili mora da bude podređeno njemu. Ja na to da pristanem ne mogu, on nije čovek s kojim možete da se dogovorite i nikada to što dogovorite s njim nije pouzdano, nikada niste sigurni sa njim. Ja sa takvim čovekom politički aranžman da pravim ne mogu. Možda bismo se lično nekad i pomirili, ali politički nikad", eksplicitan je Stevanović.

Uspeh se, međutim, ne prašta, naročito u malim sredinama.

Podmladak surduličkih socijalista, čitaj Novica Tončev, raspisuje ubrzo po Stevanovićevom diplomiranju neobičnu nagradnu igru.

Povodom 4. aprila, Dana studenata, oni su ponudili prvu nagradu od 3000 evra svakom učesniku koji organizatoru dostavi fotografiju druga ili drugarice koji su studirali sa Draganom Stevanovićem, a drugu nagradu od 2000 evra za fotografiju sa "brucošijade" ili apsolventske žurke na kojoj je učestvovao i Boske.

Treću nagradu od 1000 evra organizatori su ponudili za originalni snimak Bosketove diplome.

Epilog ovog konkursa je poznat: organizatori nisu dodelili nagrade jer na konkurs nije stigao nijedan rad.

Boske se nije mnogo obazirao niti odgovarao na ovakve podmetačine.

"Postoje živa bića kojima je prirodno stanište i prijatni životni ambijent blato i valjanje po njemu. Na moju sreću, ne delimo iste vrednosti pa u tom smislu nemam nameru da odgovaram na uvrede Novice Tončeva i ostajem pri tom stavu", rekao je Stevanović za "Blic".


RUŠENJE SOCIJALISTA

Zanemarujući ove pomalo trivijalne teme, može se reći da je Stevanovićeva životno-partijska misija rušenje socijalista u Pčinjskom okrugu. Uspeo je ono što nije pošlo za rukom ni dosovcima, ni svim kasnijim vladama.

U Beogradu su se smenjivale vlasti, ali u Vranju su socijalisti uspevali da odole svim iskušenjima i raznim manevrima da se održe u sedlu.

Za razliku od svojih prethodnika, Stevanović je shvatio u čemu je problem, locirajući Dragomira "Simpo" Tomića kao glavnu osovinu opstanka socijalista u prethodne dve decenije. I bio je pravu.

Onog trenutka kada je eliminisao višegodišnjeg gospodara juga Srbije, socijalisti su se raspali kao kula od karata i naprednjacima su bila otvorena vrata da preuzmu svu vlast.

Stevanović se nije libio da otvoreno kaže kako je "zahvaljujući lošem rukovođenju i unutrašnjim slabostima Simpo danas tu gde jeste, uz sve razumevanje za eksterne problema tipa sankcije, bombardovanje, prethodne vlade..."

"Dragan Tomić nije u fokusu i smatram da neki novi i mlađi treba da preuzmu odgovornost. Uvažavamo njegovu dosadašnju ulogu, nećemo se ustručavati da pitamo i konsultujemo se, ako je potrebno, ali su promene neophodne", bez ustezanja je Stevanović izgovorio nešto što je do tada bila nezamisliva jeres.

Mic po mic, Dragan Tomić je sklonjen ne samo sa funkcije predsednika HK Simpo, već i iz političkog života, a socijalisti su postali prirepak naprednjačkoj vlasti.

Ako nešto Vranjanci znaju, onda je to da procene gde je vlast.

Tomić je otišao u istoriju, a Dragan Stevanović Boske, prvi naprednjak juga Srbije, dobio je specijalnu plaketu "31. januar", koja se dodeljuje u Vranju za Dan grada.

Tog dana ustoličen je i zvanično novi gazda juga Srbije.

Doduše, Stevanoviću i dalje kao kost u grlu stoji Tončev i Surdulica.

Sudeći prema najnovijoj ofanzivi iz naprednjačkog tabora, u koju se uključio i predsednik Vučić, Boske je na dobrom putu da i ovaj problem reši.

A onda će moći slobodno da sedne u "Pegaz" i naruči kafu.

Vukašin Obradović (vreme.com)

Briga o pašenogu

Policajac Predrag Mirčić ima živopisnu biografiju, ali najvažnija stavka u njoj, ispostaviće se, svakako je to što je pašenog Dragana Stevanovića Bosketa.

Mirčić je završio Policijsku akademiju i službovao na raznim funkcijama u MUP-u na jugu Srbije, a vrhunac karijere bilo je mesto pomoćnika komandira Policijske stanice u Vranju.

U sklopu MUP-a radio je sve do 2001. godine, kada je nakon pritvaranja pod sumnjom za primanje mita udaljen iz policije.

U okviru MUP-a završio je više specijalizovanih obuka i dobio zvanje instruktora. Instruktažu je radio u Posebnim jedinicama policije (PJP), a pričalo se da je jedno vreme navodno bio pripadnik JSO-a.

Po odlasku iz Vranja, bavio se poslovima obezbeđenja po prestoničkim klubovima i splavovima.

Izvori iz policije govore da se u vreme migrantske krize zaposlio u tada najznačajnijem domaćem autoprevozniku Lasta AD. Pre toga, navodno je jedno vreme radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). A onda ga je krenulo.

U vreme dok je Stevanović državni sekretar u Ministarstvu privrede, Mirčić postaje izvršni direktor i direktor korporativne bezbednosti u "Lasti" i član Skupštine Privredne komore Srbije, kao predstavnik Udruženja za saobraćaj, u ime Lasta AD.

Preduzimljivi Mirčić potom kupuje poslovni prostor od 158 kvadrata u beogradskoj opštini Zemun.

Što je još zanimljivije, reč je o nekretnini firme u stečaju "Hanplast" iz Vladičinog Hana koja je, po osnovu rešenja stečajnog sudije Privrednog suda u Leskovcu (St.br. 281/2011 od 14. maja 2012. godine), a u skladu sa Zakonom o stečaju, oglasila prodaju imovine stečajnog dužnika po celinama.

Između ostalog i za poslovno-stambeni objekat u Ulici Prvomajskoj 2g u Zemunu, površine 158,87 kvadrata, po početnoj ceni od 11.200.000 dinara.

Na oglas se javio samo Mirčić, uplatio depozit od 2.239.607 dinara i sa ponudom duplo manjem od procenjene vrednosti (5.600.000 dinara) kupio tu nekretninu u Zemunu. Poreklo kapitala nije poznato.

Komisija je 18. novembra 2015. godine konstatovala da je to "jedina i najviša ponuda" i problema nije bilo.

Tako je badža dobio stambeno-poslovni objekat za bagatelne novce, odnosno po ceni kvadrata od oko 290 evra, šest puta jeftinije od uobičajene cene kvadrata poslovnog prostora u Prvomajskoj ulici u Zemunu.

Komentari

stanovnik beograda a i porodicu odveo..nema veze sa jugom sem uloge beogradske age nad nasom teritorijom.O skolovanju pise ali realno od velikog odmora nema vise

SKLANJAJTE OVOG NEPISMENOG JADNIKA, URUSI I SISTEM I DRZAVU. A SA NJIM DA SE SKLANJAJU I SVI ONI KOJE JE ON POSTAVLJAO I UPOSLJAVAO, PRE SVEGA NACELNIKA OKRUGA I NJEGOVU SESTRU U PORESKU UPRAVU. SA NJIMA TAKODJE I IKU LEPOTICU IZ PORESKU, SVE TO SA LAZNIM DIPLOMAMA, PREVARANTI NAJOBICNIJI.

Koje gluposti lupate, i tracarite za pare.

Највеће зло које је закорачило Сурдулицом

Ne mogu a da ne odgovorim dotičnom Surduličaninu Bosketu Stevanoviću koji se dobro snašao u politici.
Završio gospodin velike škole
I kapitalisao se santo znanje.
Ali da nam spominje Dragana Tomića nek ga bude do veka sramota. Mi Simpovci koji smo radili u Simpo smo primali velike plate, ja sam dobio stan, pola rodbine je radilo u Simpo i školovao decu.
Nek ga bude sram tog radikala koji je bio protiv Vučića da pomisli o čoveku koji je izgradio Vranje i Simpo.
Ovo sada nije Simpo jer se primaju male pare a i svašta ulica priča.

Ovo samo može da izjavi Novica Tončev, jer ubrzo završava svoju političku karijeru.

U pravu si. 4 godine prolete za cas!

Možete da mu pljunete pod prozor.

Šta znači ljubomora?Ljubomora znači da Novica Tončev svoje bližnje nije sagledao ni zaposlio i sad udara na Dragana Stevanovića, naravno lažima kao uvek. Polako sa tim tek će Stevanović da reže.

Može on samo da reže i da škopi svinje po Zagužanje, Zajedno sa drugaramu Srećka. Nji će gi Novica TOnčev najzad smesti tamo gde im je i mesto - U KOČINU!

Boske je najvece zlo juga Srbije, toliko je firmi pogasio. Nek se zapitaju ljudi, clanovi sns-a zasto glasaju konobara, i sta im on moze pruziti

Prototop cobeka, zbog kojeg mladi ljudi sa drzavnim fakultetima beze i Srbije. Zar da im sef bude jedan konobar, i preletacevic, koji samo ide tamo gde ima interes.

Zbog ovakvi genijalaca (citaj Boske) ljudi koji su zavrsili redovne fakultete da najvisim ocenama odose u belu svet a genijalci koji " polazu po tri ispita dnevno" kroje sudbinu ovom narodu.Da, primenom politicke sile Boske I kompanija mogu, MOZDA ,da pokusaju da promene politicku volju gradjana u Surdulici ali postovanje kod naroda nikad nece steci.

Da pobedi Tonceva u Surdulici, pre ce Zvezda da osvoji Ligu Sampiona nego to da se desi. Mozda on moze da ih laze i maze u Beogradu, ali u Surdulici ljudi znaju ko je Boske, poznaju ga mnogo dobro, toliko im je lepih kafa napravio

Covek koji je imao podršku celog sistema ,sve državne strukture bile uz njega,zastrašivao narod ,a ipak nije uspeo da skine Novicu Tonceva. Pa u Surdilulici samo sto tenkovi nisu ušli i opet nista. I gde je sad Surdulicani? Vidimo se za 4 godine

Kamo srece da reze vas koji ga podrzavate, za bolje niste. Najgore zlo ikada

Kada se Vranje bude otarasilo tog Bosketa bice mnogo bolje. Jedino u Vranje ima podrsku i poslusnog Bulcu. Niko ga nigde ne ferma u okrugu. U Han kod Gorana nema upliv, u Trgoviste kod Zucu takodje, samo mu je Vranje centar za pljacku i glumenje ludilo. Postavio onog Srcka iz Zaguzanje za Naceknika, sestru mu za direktorku Poreske i devojku Irence udomio tamo. Kupio joj auto, otplatio stan i sad ce gu vodi u BG. Naravno kad ima ovde budale koje mu lizu j..... Namlatio je pare kupio stan u Bg od 3.000eura po kvadratu, gde zgrada ima cuvara cistacice i sve sto ide, ima ogroman poslovni prostor i mnogo toga je steko pljackom. I dan danas to radi u nasem gradu, a to smo mi dozvolili Vranjanci. I njemu i Srecku, i Hancanima, Banjcanima. Treba tu bagru najuriti i postaviti ljude iz Vranja pa makar i najgori bili. Vranjanci su.

Srecko kupio audi a8

pa on je to sve naucio od provereni... Uros Trajkovic mu je mentor...

jedino sto je uradio za vranje je to sto je razveo jedan brak

To li je stvarno? Uuu, koliko sam ja neobaveštena... Čiji brak?

Ceo članak je samo jedan u nizu napada nesrećniji Novice Tončeva. On smatra da mu je Surdulica dedovina i da budžet opštine može da daje samo Radniku. Na njegovu žalost protiv njega nije samo Boske već i oko sada već 7500 Surduličana i taj broj raste. Trebate da napišete članak o njemu o uništavanju privrede, spomenika, ekologije i mnogo čemu. Čak je taj Novica studirao 8 godina fakultet od četiri i jedva završio.

Леле мајке па ти си бре стварно човек на частиш.Какви грађани уцењени,понижени , уплашени.Па на Снежану свећу несте запалили,јадници.

E SADA DRAGI MOJI DA VAM OBJASNIM U PAR RECENICA.PRVO DA POZDRAVIM NAJBOLJU MEDIJSKU KUCU VRANJSKE.DRUGA STVAR I NAJBITNIJA.DRAGAN STEVANOVIC JE COVEK KOJI SE OBOGATIO OD POLITIKE I KOJI NISTA NIJE DAO ISTOJ ZA RAZLIKU OD NOVICE TONCEVA KOJI SE NIJE OBOGATIO OD POLITIKE ,A KOJOJ JE MNOGO DAO.TRECE.KAKO UOPSTE NEKO MOZE UPOREDITI KONOBARA I SVETSKOG COVEKA NOVICU.HAJDEMO DA VIDIMO STA JE URADIO DRAGAN ,A STA NOVICA.NOVICA JE STVORIO NESTO STO ONI SVI ZAJEDNO ZA SVOJIH 5 ZIVOTA NE MOGU

e moj Marko Novica nikad nemoze za zivota da napravi kafu kakvu kafu moze da napravi boske i da se umetnicki uvlaci u tudja dupeta ko boske, boske ti je za to ekspert sto Toncev nikad nece moci.

Pozdrav redakciji Jedini mediji bez cenzure.Evo da Vam se obratim svima.Slobodno se raspitajte ko je Ninoslav Spasic u Surdulici i ko je njegov Kum .Nino je prelezao Koronu i u to vreme pomagao njemu kum Boske.I sada slušam po gradu razne intrige.Ja pitam sve njih da li treba pomoći samo kada je neko bolestan. A Vi proverite.Tom istom Ninoslavu poznat i te kako širom Regiona kao bivši sudija UEFA i sada kao predsednik organizacije nije dobio čašu vode od kuma.Radio je u Telekomu 10 godina i rodjeni kum nije hteo da mrdne prstom .Zamislite da Vas neko vencava i krsti dete i da očekujete i nadate se nekom ko je na funkciji i tako čekate i čekate i nikada ne dobijete ništa E pa dragi moji Šta ostali da ocekuju

MI U SNS SLAVIMO.BLAZA I RADICA DOBILI JOS ZESCI POSAO OD STOILA.KARBUS DOBIO NAGRADU KAO USPESAN DIREKTOR EPS.SRECKO KUPIO NOVI A 8 PA CEMO U KAFANI.BAJCA ALKOHOLICAR KUPUJE STAN.BOSKE I BADZA UZELI KIRIJE OD LOKALA KOJI SU BILI POD STECAJOM I KUPILI .DANIJELA TRAJKOVIC NIJE CASTILA ZA NOVI KASKAI .KORONA
PANDEMIJA STA CEMO?NEGO CEMO SVE O JEDNOM TROSKU OD OVIH PARA STO SMO ZAPOSLILI LJUDE DA JURE KRTICE PO LIVADAMA U DJERDAPU PA NJIH 300 CE ODBOJITI OD PLATE 30 H PO 1000 I ODOSMO MI U RESTORAN SUNCE KOD NASEG MIKIJA.RAKIJU NAM OBEZBEDILA JASMINA DIREKTOR IZ ZMAJ SKOLE .A PITU SASA LGBT DIREKTOR IZ DOMA U BELOM POLJU.TAKO DA SMO U KOMPLETU.AKO OSTANU KOSKE OD MESA NEKA SE JAVI NEKO KO IMA REKSA DA NE BACAMO

Čitam komentare pa prosto ne mogu da verujem svojim očima!
Poznajem obojicu gospodina lično godinama. Novica se bavi politikom iz potrebe za prestižem, a Boske iz potrebe za životom.
Pa šta se ljudi bune? Bio konobar? Nije hteo da živi od tudjih para od prodaje narkotika, hteo da samo da živi normalnim životom. I uspeo u tome! I to veoma uspešno radi!
A što se tiče diplome i komentara pojedinaca, siguran sam da su i jedan i drugi više zaboravili nego što su pojedinci iz komentara za ceo svoj život uspeli da pročitaju.

Boske je lingur belosvetski, koji će zbog svega što je uradio ići u zatvor

Prodaju Han plasta je potpisao BOSKE i taj lokal je njegov. To mu je poklon što je potpisao prodaju firme a tek sta li je drpnuo od prodaje pkb. Još malo narode kad ih skinemo sa vlasti da im se sve oduzme. Lopovska banda. Ovo samo u corku, lopovi na čelu sa najvećeg lopova AV.

Najnovije vesti

ZutoCvece