BORINA NAGRADA za Grozdanu OLUJIĆ

Ovogodišnja, 52. po redu "Borina nedelja", završena je dodelom ovogodišnje nagrade "Borisav Stanković" Grozdani Olujić.

Ona iz zdravstvenih zdravstvenih razloga nije prisustvovala dodeli, pa je nagrada uručena njenom sinu, profesoru Aleksandru Lešiću.

U svom pisanom obraćanju, Olujićeva je istakla da je Bora, kao i svi veliki pisci, stvorio univerzalnu sliku svog zavičaja, “otkrivajući ispod običajne, vremenske i prostorne odežde, svima blisku dramu ljudske osujećenosti i prolaznosti”.

- U svetskoj književnosti ima mnogo pripovedača, ali niko nije, kao što su to učinili Bora i Dostojevski, preneo tako jak osećaj tuge zbog prolaznosti mladosti i života - napisala je književnica, dodajući da su je još pri prvom čitanju velikog pisca potresli likovi devojaka i žena, mučenica i stradalnica.

Slađana Jaćimović, članica žirija za dodelu priznanja, istakla je da joj se Borina nagrada dodeljuje za celokupno stvaralaštvo, a povodom Olujićkinog romana "Preživeti do sutra", koji je napisan 1962. a objavljen tek prošle godine u Plavom kolu Srpske književne zadruge.

Najnovije vesti

Zaista važan MEĐUPROSTOR »

U Vranju će u ponedeljak, 21. sepembra, biti održana izložba „Međuprostor“ četiri autorki - Ane Piljić Mitrović, magistr...
ZutoCvece