BOBANA STOŠIĆ: Vranjanke prate modu uprkos besparici

"Pored mene prolaze majice, štikle, pantalone, bluze, nikako da prođe čovek. Do te mere ide moja profesionalna deformacija. Vidim samo odevne predmete, retko ljude", kaže za štampano izdanje Vranjskih Bobana Stošić, slikarka, dizajnerka, kostimografkinja i scenografkinja iz Vranja.

Ova Vranjanka rođena je 1985. Godine, u Nišu upisuje i završava Fakultet umetnosti, smer dizajn za modu i modnu kreaciju. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti likovne umetnosti.

Do sada je učestvovala na više od 10 kolektivnih izložbi i bila na 15 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

U Vranju se, kaže, prate modni trendovi u čemu prednjače devojke i žene, dok su muškarci skloniji tradicionalnom načinu odevanja.

„Kada su žene u pitanju, na ulicama viđam devojke i dame obučene po poslednjoj modi, što je interesantno s obzirom na finansijsku situaciju u kojoj se nalazimo. Mora biti da smo izrazito snalažljive i kreativne. Kod muškaraca je situacija drugačija. Oni takođe prate modu, ali mnogo umerenije. Mislim da je razlog tome balkanski mentalitet koji im ne dozvoljava veliko odstupanje od klasičnog, koje je po njihovom mišljenju odraz muškosti. Dok u Americi ne gledaju ko je šta obukao, prvu majicu koju dohvate iz ormara, navuku na sebe“.

Kompletan intervju možete pročitati u štampanom izdanju Vranjskih.

 

Najnovije vesti

ZutoCvece