Biblioteka obeležava 140 godina od osnivanja

Javna biblioteka "Bora Stanković" u Vranju obeležiće u četvrtak 20. juna značajan jubilej, 140 godina od osnivanja davne 1879. godine.

Zanimljiv i bogat program obeležavanja ovog važnog jubileja počeće u 13 sati u prostorijama Biblioteke svečanim otvaranjem novih prostorija za Zavičajno odelenje koje je počelo sa radom 1973. godine.

Svečana akademija biće održana u 14 sati u Domu Vojske Srbije u Vranju, a otvoriće je svojom tačkom Hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Pozdravne reči uputiće Zoran Najdić, direktor Biblioteke, dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, i Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja.

Nakon uručenja Povelja zahvalnosti, stihove će govoriti glumac Goran Sultanović uz muzičku pratnju Dušana Bezuhe i Branislava Zarina.

Obeležavanje vrednog jubileja Biblioteke zatvoriće u dvorištu kuće Bore Stankovića književno veče pod nazivom «Pisac u fokusu» na kome će se predstaviti Vladislav Bajac, književnik, i Gojko Božović, književni kritičar.

Podsećamo, - čitaonica u varoši Vranje, prema izveštaju okružnog načelnika, otvorena je 20. juna 1879. godine, najpre je radila u Pašinom konaku, zatim u Građanskoj kasini, prostorijama Zanatskog doma, Civrićevom dućanu i drugim objektima, a od 1991. godine dobila je prostorije u zgradi novog Doma kulture u Vranju -.

Najnovije vesti

ZutoCvece