Bez incidenata u Centru za socijalni rad u Vranju u bližoj prošlosti

U skorije vreme nije bilo incidenata tokom realizacije viđanja maloletne dece i roditelja u prostorijama Centra za socijalni rad (CSR) u Vranju, kaže se u odgovorima direktorke Dragan Arsić na pitanja portala Info Vranjske.

„U našem CSR realizuju se lični odnosi između maloletne dece i roditelja sa kojim deca ne žive, isključivo na osnovu odluke suda i na način na koji je to precizirano u odluci suda.

Takva odluka donosi se kada se proceni da postoji rizik po fizičku ili emocionalnu bezbednost dece“, kaže se u odgovoru direktorke CSR.

U incidentnim situacijama, kada se proceni da je ponašanje korisnika ugrožavajuće po decu, ženu, ostale korisnike ili zaposlene, dodaje direktorka, bez odlaganja se poziva policija, koja potom sprovodi radnje iz svoje nadležnosti.

„S ciljem povećenja bezbednosti korisnika i zaposlenih u CSR Vranje, realizuju se aktivnosti Policijske uprave Vranje koje se sastoje u tome da službenici policije budu fizički prisutni u svim situacijama koje su procenjene kao rizične: realizovanje ličnih odnosa dece i roditelja koji je počinio nasilje u porodici (ili je prijavljen), preuzimanje i vraćanje maloletne dece nakon realizovanja ličnih kontakta sa roditeljem koji je počinio nasilje u porodici (ili je prijavljen), obavljanje razgovora sa počiniocima nasilja ili terenske posete za koje se procenjuje da mogu biti rizične, kao i u svim ostalim situacijama koje mogu biti ugrožavajuće“, navodi Arsićka.

Žrtve nije imao ko da čuje

Nijedan centar za socijalni rad u Srbiji nema profesionalno obezbeđenje, dodaje se u odgovorima, iako su incidenti u ovim ustanovama veoma česti.

Centri imaju samo takozvano tehničko obezbeđenje, koje obavlja nadzor i vodi računa o redu, ali ono nije obučeno da savlada nasilnika.

„Radi adekvatne zaštite žrtava nasilja u porodici neophodna je, intenzivna i kontinuirana saradnja između svih nadležnih institucija i jedinstvena procena rizika, ali i stroža kaznena politika prema počiniocima, čime bi se poslala jasna poruka da se za nasilje u porodici snose ozbiljne zakonske posledice“, smatra Arsićka.

Centru za socijalni rad u Vranju prijavljen je 261 slučaj nasilja u porodici i zlostavljanja, odnosno zanemarivanja dece, a ukupno je bilo 388 žrtava nasilja u porodici.

U periodu januar - jun 2017. godine, evidentirano je 80 prijava nasilja u porodici.

Ukupan broj žrtava nasilja svih starosnih grupacija je 139, a od toga 91 dete.

Podsećanja radi, M.N. (43) pre dve sedmice u Beogradu nožem je ubio bivšu suprugu Maju Dj. (38) i svog četvorogodišnjeg sina ispred Centra za socijalni rad u beogradskom naselju Rakovica.

Dok su pokušavali da spasu ženu i dete, povređena su i tri službenika Centra.

Stravičan zločin dogodio se samo nedelju dana nakon što je suprug ubio Olgu Lovrić (39) ispred za Centra za socijalni rad u Novom Beogradu.

J.R.

Komentari

Mislim da samo ti treba da ćutiš i sama znaš koliko ne poznaješ taj posao i kako si došla do mesta direktora.Ne oglašavaj se i ne pričaj o svom neradu

Najnovije vesti

ZutoCvece