Badnje veče kao politička tribina SNS-a

Pojedini sveštenici Srpske pravoslavne crkve u hramovima u Vranju i okolnim mestima hvalospevima na adresu aktuelne vlasti pretvorili su proslavu Badnje večeri i Božića u političku tribinu.

Ipak, gotovo svi sveštenici, službujući na proslavi Badnje večeri i Božića, računajući tu i episkopa vranjskog Pahomija, držali su se pravoslavnih kanona, čitanjem Božićne poslanice SPC, služenjem liturgija u znaku velikh pravoslavnih praznika i pridikama koje se odnose na Božić i Badnje veče.

Prilikom osvećenja badnjaka na Badnje veče tokom večernje službe u crkvi u okolini Vranja, službujući sveštenik je hvalio lokalnu vlast, ističući njene zasluge u obnovi pravoslavnog hrama, ali nije pomenuo najveće donatore, biznismena iz tog mesta i takođe čoveka iz mesta koji već 25 godina živi u inostranstvu.

Malobrojni vernici koji su prisustvovali osvećenju badnjaka kažu "da je sveštenik bio motivisan da pohvali vlast kada je među vernicima ugledao dvojicu predstavnika lokalne vlasti".

- Izrekao je pohvale na račun vlasti, ali ne pominjući najveće donatore, međutim, najstrašnije je što dvojica lokalnih vlastodržaca nisu vernici, ne slave krsnu slavu niti primaju sveštenike u svojim kućama, što je glavni razlog uvređenosti prisutnih vernika zbog sveštenikovih hvalospeva upućenih vlastima -, slikovit je sagovornik InfoVranjskih.

Nezadovoljnim vernicima nikako ne ide u glavu "da je lokalnom svešteniku nepoznato da svaka vlast nije data od Boga, već od đavola".

- Pomenuta dvojica vlastodržaca nisu došla u crkvu kao vernici, već da se pokažu pred narodom, što predstavlja paktiranje sa đavolom -, poručuje sagovornik InfoVranjskih.

Najnovije vesti

ZutoCvece