ALBANCI sa juga: Formiranje VOJSKE KOSOVA istorijski čin

Formiranje Vojske Kosova, naišla je na različite reakcije u zemlji i svetu, ali i na jednodušnu podršku Albanaca i njihovih poitičkih predstavnika na jugu Srbije.

Ragmi Mustafa, novi predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne zajednice i šef odborničke grupe PDD-a, kaže da se raduje ovom činu, „jer će doprineti miru na Balkanu“.

- Pripadam ljudima koji veruju da je svaka vojska posvećena miru, a ovim činom iz Prištine stvaraju se mehanizmi koji će doprinositi miru na Balkanu, koji nam je tako potreban – kaže Mustafa.

Biznismen Nedžat Behljulji, česti sagovornik Infovanjskih, inače vlasnik Televizije „Spektri“, kaže da su Albanci juga Srbije ovih dana sa velikim interesovanjem pratili vesti iz Prištine.

- Albanci u Bujanovcu i Preševu su sa nestrpljenjem čekali ovaj čin, a sada su srećni i zadovoljni što Kosovo napokon ima svoju vojsku, jer je vojska ponos svake nacije – kaže Behljulji.

On podseća da je vojska jedan od glavnih stubova svake države, te da bez vojske nema ni države.

Šaip Kamberi, novi predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i predsednik opštine Bujanovac, najpre je konstatovao da će nerado pričati na ovu temu, kako se njegove reči ne bi shvatile kao provokacija, pa je odlučio da interpretira ono što je zapisao na Fejsbuku.

- Formiranje svoje vojske je pravo Kosova kao države, jer će taj čin doprineti izgradnji države i doprineće stabilizaciji prilika u regionu – konstatovao je Kamberi.

On je dodao da Vojska Kosova nije uperena protiv sopstvenog naroda, kako pojedinci često interpretiraju ovaj čin vlasti iz Prištine.

Armend Aliu, zamenik predsednika opštine i drugi čovek Alternative za promene (AP), na pitanje kako komentariše formiranje Vojske Kosova, bio je kratak.

- Formiranje Vojske je normalan čin koji Albanci podržavaju- rekao je Aliju.

Kao i uvek, najtemeljitiji i najprecizniji odgovor je dao Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca (DPA) i doskora, dugogodišnji predsednik opštine Preševo.

- Formiranje Vojske Kosova veliki i značajan čin koji su svi Albanci proslavili kako i zaslužuju veliki istorijski datumi – odgovorio je Mustafa.

Međutim, odmah je dodao da u tom proslavljanju nije bilo euforije, okupljanja, zastava, transparenata… „kako time ne bi smo povredili naše komšije Srbe“.

- Posebno smo srećni što su ovaj čin odobrili Amerikanci naši veliki prijatelji i saradnici, što ovom događaju daje poseban značaj – rekao je Ragmi Mustafa.

On je na kraju rekao da žali što srpski politički lideri i dalje lutaju i što ne shvataju savremene svetske procese.

- Srpska politička elita, posebno šef države gospodin Vučić žive u iluzijama, u nekom drugom vremenu, očekujući da će da im se vrati vreme pre 1999. godine – završio je Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca.

R. Irić

Najnovije vesti

Pao sa motora u Karađorđevoj »

U četvrtak pre podne u ulici Karađorđevoj dogodila se saobraćajna nezgoda sa, nažalost, teškim posledicama.Vozeći svoju...

Ode Neši u direktore!? »

Nenadu Đorđeviću Nešiju, gradskom većniku za sport, predstoji direktorska fotelja u «taze» javnoj ustanovi «Sportski obj...

Smiljče NOVA šefica SNS BOTOVA »

Smilja Antić, nedavno za stalno zaposleni kadar naprednjaka u kabinetu gradonačelnika Milenkovića, preuzela je i "šefova...
ZutoCvece