ALARMANTNO! U Vranju 4.500 učenika manje nego pre dvadeset godina

U poslednjih 20 godina, na teritoriji grada Vranja, broj učenika u osnovnim školama smanjen je za 3.200, odnosno za 128 odeljenja.

U istom periodu broj učenika u šest vranjskih srednjih škola smanjen je za 1.300, odnosno za 52 odeljenja.

Mirjana Savov, šefica Odseka za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje, upozorava da su ovo zabrinjavajući podaci koji traže brzu i konkretnu reakciju društva.

„Od 15.000 učenika, koliko smo imali 1996. godine, mi danas u svim osnovnim školama u Vranju imamo oko 7.000, a u srednjim 3.500 učenika, odnosno 4.500 manje“, saopštava Mirjana Savov. 

Posle ovih šokantnih podataka, jezikom brojki dolazi se do zaključka da prvi put posle Drugog svetskog rata, povećanje nataliteta u Vranju mora biti jedan od strateških ciljeva.

Ako bi se narednih 30-ak godina pad nataliteta nastavio po sadašnjoj stopi, sredinom ovoga veka u Vranju bi imali samo 1.500 osnovaca - malo više nego što danas ima cela Vukova škola, i tek oko 600 srednjoškolaca, koliko danas ima cela Medicinska.

Da Vranje polako ali sigurno odumire, najbolje pokazuju zvanični podaci o popisu stanovnika.

Između dva poslednja popisa broj stanovnika u Vranju je smanjen za 1.426, odnosno 1,7 odsto.

Međutim, trend smanjenja je nastavljen još po većoj stopi, pa je, na kraju 2016. godine, prema službenim podacima Zavoda za statistiku, Vranje imalo 81.468 odnosno 4.334 stanovnika manje nego pre pet godina.

Nestalo 1.500 Vranjanaca

Prema istom izvoru, trenutno se u Vranju se broj stanovnika godišnje smanjuje za oko 1.000.

R. Irić

Komentari

Kljucni clanak..odgovornost lezi na svim vlastima koje su bile i koje su sad usled kojih su masovno mladi ljudi izbegli iz vranja a preostali gledajuci situaciju laze i paralaze i ne pokusavaju da naprave porodicu..

Najnovije vesti

Gornji deo grada DANIMA BEZ VODE »

Gornji deo Vranja nema vodu već 24 časa, a ulica Pržarska, kako javljaju sa terena, već treći dan! - U vreme pandemije l...
ZutoCvece