„AFERA OPLATOL“ NA SUDU Iz GP Banković tvrde da nisu krivi

Po tužbi koju je Grad Vranje u aprilu podneo protiv protiv GP Banković, izvođača prve faze radova na obnovi vranjskog pozorišta tokom koji je došlo do kontaminacije betonskih zidova „oplatolom“, održano je pripremno ročište u Privrednom sudu u Leskovcu, potvrdio je portalu Vranjske gradski javni pravobranilac Dragan Mihajlović.

- Naravno, iz GP „Banković“ su se izjasnili kao nedužni.

Rekli su da nije korišćen neispravni i kontaminirani „oplatol“ i istakli da neće da isplate gradu ništa na ime štete.

Zato mi i dalje nastavljamo da insistiramo na našim tužbenim zahtevima - kazao je Mihajlović za naš portal.

Prema njegovoj proceni, sudski postupak bi mogao potrajati jer će se raditi ekspertska veštačenja.

- Sve bi moglo da potraje i godinu dana, koliko je sud i odredio kao neki okvirni rok.

Imajući u vidu vrednost spora od preko 50 miliona dinara, nezadovoljna strana bi posle okončanja sudskog postupka mogla posegnuti za vanrednim pravnim lekom - revizijom pred Vrhovnim sudom.

To bi dodatno prolongiralo okončanje celog postupka - pojasnio je Mihajlović.

Sledeća rasprava pred leskovačkim sudom zakazana je za 12. decembar.

Afera „Oplatol“ (ulje za lakše izlivanje betona) u Vranju je otvorena prošle godine kada su stručnjaci Instituta Vinča potvrdili da je tokom prve faze obnove pozorišta, koja je u tom momentu već bila okončana, korišćen isti oplatol kao i u naselju Dr Ivan Ribar u Beogradu gde je „rođen“ problem tzv. smrdljivih zgrada u Srbiji.

To je utvrđeno metodom „preklapanja hromatograma ulja za premazivanje i hromatograma uzorka betona“, a iz Vinče tvrde da je ta metoda pouzdana poput otiska prsta - sto odsto.

Prilikom nadzora Republičke građevinske inspekcije 29. septembra 2014. godine inspekcijskim zapisnikom konstatovano je da izvođač na gradilištu koristi ulje za premazivanje oplate - oplatol marke „Nisotek“ proizvođača NIS AD Novi Sad, a ne „Ekosekunda“, firme na koju se sumnjalo da ga je proizvela i koji je korišćen na „smrdljivim zgradama“ u Beogradu.

Boban Banković, vlasnik GP Banković, izjavio je u više navrata za Vranjske da ne oseća krivicu, da je koristio oplatol sa nalepnicom „NIS“, kupljen na legalan način, od registrovanog proizvođača koji za oplatol ima potrebne sertifikate.

J. Ristić

Najnovije vesti

Pronađena nestala Vranjanka »

Julijana Zdravković, koja je nestala u Vranju 21. septembra pronađena je u četvrtak, potvrđeno je u vranjskoj policiji....
ZutoCvece