ŠUMANOVIĆ u Vranju

U galeriji Narodnog muzeja u Vranju 14. septembra ove godine biće otvorena izložba slika Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka.

Galerija Narodnog muzeja prirediće izložbu slika Save Šumanovića u okviru ciklusa «Velikani u Vranju».

Veliki srpski slikar Sava Šumanović rođen je 1896. godine u Vinkovcima, a sa porodicom je najveći deo života proveo u Šidu.

Šumanović je po želji roditelja završio prava, ali je istovremeno sa najboljim uspehom završio Visoku umetničku školu u Zagrebu 1918. godine i tada je počeo da izlaže prve slikarske radove.

Sava Šumanović, po umetničkim vizijama blizak secesiji i simbolizmu, naslikao je više od 400 dela, od kojih je 350 naslikano uljem na platnu, ostavivši trajan i neizbrisiv pečat u srpskoj likovnoj umetnosti.

Život velikog umetnika tragično se završio u avgustu 1942. godine kada su ga ustaše streljale sa još desetak viđenijih Srba iz Šida.

Najnovije vesti

BANJKA najlepša BANJČANKA »

Sanja Cvetković (20) iz Vranjske Banje pobednica je ovogodišnjeg takmičenja za „Mis Karanfil devojče“, na manifestaciji...

RADNIK u seriji poraza »

Surdulički Radnik izgubio je u 5. kolu Super lige Srbije na gostovanju u Inđiji sa 2:1, i tako vezao treći uzastopni por...

Od nedelje ponovo TROPIKANA! »

Temperature vazduha u vranjskom kraju počele su da rastu od subote 17. avgusta, u nedelju će dostići 31 stepen, ali od p...
ZutoCvece