ŠUMANOVIĆ u Vranju

U galeriji Narodnog muzeja u Vranju 14. septembra ove godine biće otvorena izložba slika Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka.

Galerija Narodnog muzeja prirediće izložbu slika Save Šumanovića u okviru ciklusa «Velikani u Vranju».

Veliki srpski slikar Sava Šumanović rođen je 1896. godine u Vinkovcima, a sa porodicom je najveći deo života proveo u Šidu.

Šumanović je po želji roditelja završio prava, ali je istovremeno sa najboljim uspehom završio Visoku umetničku školu u Zagrebu 1918. godine i tada je počeo da izlaže prve slikarske radove.

Sava Šumanović, po umetničkim vizijama blizak secesiji i simbolizmu, naslikao je više od 400 dela, od kojih je 350 naslikano uljem na platnu, ostavivši trajan i neizbrisiv pečat u srpskoj likovnoj umetnosti.

Život velikog umetnika tragično se završio u avgustu 1942. godine kada su ga ustaše streljale sa još desetak viđenijih Srba iz Šida.

Najnovije vesti

Druga pobeda rukometaša u nizu »

Rukometni klub Vranje 1957 u osmom kolu Super «B» lige «Istok-Zapad» pobedio je na svom parketu u Sportskoj hali tim Zla...

Prvi poraz odbojkašica »

Ženski odbojkaški klub Vranje u četvrtom kolu Prve lige doživeo je prvi poraz u novoj sezoni, u Novim Banovcima od domać...
Sajam Zaposljavanja