Šta je sa MILION EVRA SIMPA od HILTONA?

Opremanje hotela „Hilton“ u Podgorici, reklamiran svojevremeno kao „posao veka“, za „Simpo“ iz Vranja mogao bi da postane noćna mora, objašnjavaju sagovornici Info Vranjskih na ovu temu.

Prodaja „Simpove“ imovine u Crnoj Gori, koja je bila jedna od ključnih tema na Skupštini akcionara održanoj 14. juna u „Simpu“, ponovo je aktuelizovala ovu priču vezanu za „Hilton“ i milion evra, koliko je vredeo ovaj posao.

Oko crnogorske imovine „Simpa“ pokrenuta je priča da je prodata za polovinu svoje vrednosti, za 1.5 umesto tri miliona evra, te zbog toga zvanični organi firme nisu želeli da je i potvrde, a sada sledi i priča o novom načinu na koji Slađan Disić, direktor nekada najveće drvne kompanije u Srbiji, upravlja novcem građana, jer je „Simpo“, valja se podsetiti, ponovo državna firma.

Reč je o poslu koji je sklopljen u aprilu 2015. godine, a za koji su tada mediji pisali da je vredan 4,5 miliona evra.

Investitor čitave priče bila je "Normal kompani" a novi „Hilton“ podignut je na mestu nekadašnjeg hotela "Crna Gora".

- Država je u prethodnom periodu uložila puno napora na konsolidaciji "Simpa". Ovaj posao je nešto što će u finasijskom smislu toj firmi svakako dobro doći, a u smislu referenci, moglo bi "Simpo" da podigne na pijedestal - rekao je tada Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović Boske.

Sve u svemu, svi su se radovali, posao je uspešno okončan, ali je onda, iz nepoznatih razloga, sve stalo.

Izgleda da „Simpo“ nije uspeo da naplati sve što je radio, pa je, prema rečima sagovornika, Slađan Disić rešio da sa investitorima uđe u kompenzacionu naplatu, „iako u ugovoru nije bilo nikakvog pomena o kompenzaciji“.

- Naknadno, posle završenog posla, „Simpo“ sklapa ugovor da „Hilton“ umesto uplate duga od milion evra vrši uplatu rata za „Simpov“ kredit od 650.000 evra. Paradoks je da je garancija za kredit i dalje ostala hipoteka nad „Simpovim“ objektom - objašnjava sagovornik Info Vranjskih.

Prema ovom dogovoru, tvrdi izvor Info Vranjskih, drugi deo duga bio bi izravnjan tako što bi „Hilton“ državi Crnoj Gori platio oko 300.000 evra na ime „Simpovog“ poreskog duga.

- Sve se ovo dešava u vreme kada je država Crna Gora dužnicima odobrila plaćanje dugovanja na 60 rata, ali „Simpo“ to nije iskoristio. Zašto? - pita se ovaj izvor.

Na kraju, valja reći da je „Simpo“ čitav ovaj aranžman oko naplate svojih potraživanja dogovorio van ugovora, i posle obavljenog posla.

- Umesto da naplati posao kako je i ugovorio, „Simpo“ pristaje na ovako štetan i rizičan poslovan odnos, jer i danas garantuje hipotekom na svoj objekat, a vlasnik „Hiltona“ nije izmirio ni poreski dug niti ga je preuzeo, pa bi „Simpo“ u Crnoj Gori mogao uskoro biti blokiran - kaže izvor koji iz razumljivih razloga želi da ostane anoniman.

Generalni direktor „Simpa“ Slađan Disić mogao bi da odgovori na sva nejasna pitanja, ali, on nikada do sada nije odgovorio ni na jedno pitanje Info Vranjskih.

A mogao bi da kaže zašto nije, umesto ove, izabrao soluciju po kojoj mesečno plaća po 12.000 evra anuitete kredita, oko 5.000 evra ratu za porez, a inkasira milion evra, zarađenih za pošteno obavljen posao.

Mogao bi, ali on ne govori za Info Vranjske.

Ali, Disić nije bio sam u ovom poslu, jer je još 2015. godine „Simpo“ morao da pruži kontragaranciju, da bi „Hilton“ uplatio avans za početak posla, a tu garanciju tada je izdala Republika Srbija.

Posle svega, em „Simpo“ nema svojih zarađenih milion evra, em na „Simpovom“ objektu u Podgorici stoji hipoteka na iznos 670.000 evra a kao nosilac kredita upisana je kompanija UTIP Crna Gora, ako je verovati zvaničnom sajtu Uprave za nekretnine CG, em poreski dug „Simpa“ nije plaćen, a Vlada Crne Gore odbila je zahtev vlasnika „Hiltona“ da taj dug plati nekom imovinom .

Sumnje nema, cenu ovakvog poslovanja, pa bilo ono sto odsto zakonito, plaćaju građani, preko onog što se zove „država“, ali i sami radnici „Simpa“.

U ovom času, pitanje dokle možda je zadnje koje se sada mora postaviti.

SSB

Komentari

Dragane Tomicu vrati se,sve ti je oprošteno.Ovi nepismeni naprednjaci sve unistise.Lopine ce da ostave pustoš,ne možemo da se izvučemo narednih 100 godina.

UHAPSITI DRAGANA STEVANOVICA KONOBARA U SANGAJKE I SLAJANA DISICA KASAPUN (cipele I trenerke),TO BI MORALO U NORMALNE EVROPSKE DRZAVE ALI OVDE NJIHOV SEF PRIVREDNOG KRIMINALA NEDELJKOVIC SASA I NARAVNO MOGU DA PLJACKAJU NEMILOSRDNO.

Pitajte tomica i tomicku i seku na alpe joj jos gi ima puno

Pljacka treceh rajha-disic vodja sns

Da je samo Hilton ne bi bilo nstrasno. U okviru otpisa potrazivanja od 60 miliona eura Slajan je Simgoru Podgorica otpisao vise od 2 miliona EUR. Milioni lete a radnici ostaju na ulici bez socijalnog programa.

Najnovije vesti

Ljajić SPUŠTA RAMPU za Bosketa »

Iako je po mnogim predviđanjima Dragan Stevanović Boske već viđen u Vladi Srbije, na mestu ministra turizma, ili čak pri...

I Mice sit i ovce na broju »

Iako je priželjkivao novi mandat u Gradskom veću Miroljub doktor Stanković defakto će morati da se zadovolji novim radni...
ZutoCvece