Čiji su SNS mediji?

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) upozorili su, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, da vlasnici medija učlanjuju čitave redakcije u ovo udruženje kako bi uticali na predstojeće izbore u njemu, i pozvali novinare da ne pristanu da budu upotrebljeni za to.

- Vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima. Osnovali su udruženja novinara na čijem su čelu kako bi obezbedili dominaciju u komisijama za projektno sufinansiranje u korist svojih medija - navedeno je u saopšenju koje je potpisalo deset članova Uprave UNS-a.

Zanimljivo je da ovo saopštenje stiže nakon godina, reklo bi se, neslaganja između dva strukovna udruženja: UNS-a, koje mnogi novinari smatraju za "državno", blisko vladajućim strankama, i NUNS-a, koje slovi za nezavisno udruženje.

Tu su još i Udruženje novinara Vojvodine kao i Profesionalno udruženje novinara i medijskih radnika PROUNS.

Nije retkost ni da su pojedini novinari i urednici članovi i više udruženja, a neki čak i svih navedenih, po sistemu "što je sigurno, sigurno".

Nije ni tajna da SNS i satelitske stranke, u manjoj ili većoj meri kontrolišu ogroman broj lokalnih televizija, radio stanica, portala i nekakvih medijskih NVO, koje su često aktivne u napadima na nezavisne medije ili opozicione stranke.

Suočeni sa neizvesnom budućnošću, mnoge kolege urednici, novinari i snimatelji pristaju da rade i u takvim medijima, po pravilu "daj šta daš", što je posebno vidljivo u Vranju, ali i Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu...

Pre nekoliko dana, na početku međustranačkog dijaloga u parlamentu, predsednik Vučić je najavio da je "spreman da dozvoli veću prisutnost opozicije kao i kritiku na javnom servisu RTS, ali da ne može da utiče na privatne emitere sa republičkom frekvencijom".

I tako, još jedan 3. maj, Dan slobode štampe i medija prolazi u ne baš velikoj - a mnogi bi rekli - i nikakvoj slobodi rada i izveštavanja, n očiglednu štetu javnosti i građana.

NIV

Komentari

Dobro je da ste vi nezavisni jer svi tajkunski mediji imaju principijelan nezavisni novinarski stav obojen zutom bojom. Uostalom citaoci najbolje vide ko je od koga nezavisan.

Ove vranjske bar napišu šta radite vi lopovi iz SNS. Ovi vranjski mediji svi su na BULCU Gonzi,Dosu...sem portal Vranjske koje nisu ničije već svoje. A Beogradska izdanja već.novosti informer telegraf alo i ostali su na onog psihopatu koji je opcinjen tv nastupima na kojima prica jedno isto su Vucicevi .sem danas tabloid n1 i dr.

Ali nije obojen ružičasto i belim prahom.

Vas zuto vas vidi samo nelvozan?

Najnovije vesti

Dve zakrpiš, dve preskočiš »

InfoVranjske svakodnevno prate urbanistički haos širom Vranja. Gotovo da nema ulice u gradu - nove ili stare - bez komun...
ZutoCvece