ALEKSANDAR KOMAROV, DIREKTOR „SPILITA“

Simpo nam nije konkurencija

Naša fabrika se bavi proizvodnjom tapaciranog nameštaja, pre svega sofa i kreveta. U Rusiji smo najbolji u svom segmentu, pa je naša želja i ambicija da svoje znanje i iskustvo prenesemo na ovo tlo i da ih nakalemimo na tradiciju proizvodnje nameštaja u Vranju da bismo kreirali proizvod kojim će Srbija moći da se ponosi u ostatku Evrope, kaže Aleksandar Komarov, direktor ruske firme „Spilit, koja će u halama „Jumka“ proizvoditi nameštaj.

 

VRANjSKE: Najavljeno je da ruska firma „Mnogo mebeli“ treba da otvori fabriku nameštaja u Vranju. Dokle ste stigli sa ovom investicijom?

KOMAROV: Otvorena je fabrika pod poslovnim imenom „Spilit“. Trenutno radimo na uspostavljanju procesa prizvodnje i zapošljavamo radnike. Možemo slobodno reći da Vranje ima odličan kadar i ozbiljnu školu u prozvodnji nameštaja. Pravo mesto za one koji cene stručan kadar.

 

Da li je tačno da planirate otvaranje 350 radnih mesta u fabrici u Vranju?

Minimum je 350 radnih mesta koji želimo postići u drugoj polovini 2018. godine, a do kraja 2017. ćemo zaposliti preko 120 ljudi, obezbediti im lepe uslove i adekvatnu novčanu nadoknadu za rad.

 

Fabrika radi u jednoj od hala „Jumka“, tamo se sklapaju garniture u hali od 6.000 kvadrata. Verovatno ste insistirali na zakupu pod tržišnim uslovima?

To je minimalna površina koju smo predvideli za početak proizvodnje u Vranju. Imamo velike planove, tako da će nam u perspektivi biti potreban mnogo veći pogon, od najmanje 45.000 m2. Naše fabrike u Rusiji imaju površinu od preko 150.000 m2, tako da za nas to nisu dramatično velike brojke, dobro znamo o čemu pričamo.

Imamo zaključen ugovor o zakupu sa „Jumkom“, zadovoljni smo uslovima zakupa, ali i generalno saradnjom sa „Jumkom“. Inače, naišli smo na baš puno dobre volje i samog „Jumka“ i gradskih vlasti i Vlade Republike Srbije, koji su se potrudili da nas provedu kroz zahteve srpske regulative i da nas upoznaju sa ovim poslovnim okruženjem, koje je za nas novo.

 

Šta je to novo što donosite na ovo tržište, i pored veoma jakih domaćih firmi za nameštaj?

Naš nameštaj je fokusiran na kupce i njihove potrebe. Nastojimo da svim potrošačima pružimo mogućnost da sebi priušte lepe, moderne i udobne ležajeve evropskog kvaliteta po cenama koje su veoma pristupačne za ovo tržište. Nadamo se da ćemo svojim proizvodom podstaći i ostale proizvođače jer verujemo da je konkurencija zdrava pojava i da unapređuje tržište stvarajući bolje uslove za potrošače.

 

Hoće li vam vranjska fabrika nameštaja „Simpo“ predstavljati ozbiljnu konkurenciju?

Prema „Simpu“ gajimo veliko poštovanje. On je dobro poznat i u Rusiji, a za nas kao proizvođače nameštaja po mnogo čemu je uzor. Brend koji je imao izvoz za Australiju, Južnu i Severnu Ameriku, Evropu da i ne pominjemo – to je zaista fascinantno. Ne posmatramo ga kao konkurenta pošto načelno radimo u različitim segmentima tržišta. Ono što je „Simpo“ nekad uradio za prepoznatljivost luksuznog nameštaja iz Srbije želimo da postignemo u srednjem i ekonomskom segmentu na evropskom tržištu nameštaja kojim za sada vladaju proizvođači iz drugih zemalja poput Poljske.

 

U Rusiji i Evropi važite za ozbiljnu firmu, imamo podatke da raspolažete sa tri fabrike i 1000 salona!?

Tako je, s tim što se u proteklih 8 meseci broj salona povećao na 1500 – vreme leti, a i dinamika kojom rastemo na ruskom tržištu je mnogo veća pošto tamo za nas nema nepoznanica. Naime u Rusiji smo najveći maloprodavac nameštaja.

 

U Srbiji ćete poslovati preko firme „Nefa nameštaj“? Zašto ne i „Mnogo mebeli“? U kakvom su odnosu fabrika „Spilit“ i „Nefa nameštaj“?

„Nefa nameštaj“ je novi projekat za evropsko tržište, a koji ima čast da bude pokrenut upravo iz bratske Srbije. On je svakako utemeljen u iskustvu i stručnosti kompanije „Mnogo mebeli“, ali pošto je to jedna nova priča, nov početak zahteva i novo ime. Maloprodajni lanac „Nefa nameštaj“ je već prisutan u Srbiji, sa tri radnje u Beogradu, a uskoro će se proširiti i po celoj Srbiji i regionu: u Makedniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku... Što se „Spilita“ tiče, on je glavni dobavljač „Nefe“, ali je otvoren i za druge poslovne mogućnosti.

 

Da li je „Spilit“ registrovan u Vranju?

Jeste. Želimo da kroz svoje poslovne rezultate doprinesemo lokalnoj zajednici i da uz naše proizvode ide asocijacija „Proizvedeno u Vranju“.

 

Da li ćete sve radnike, izuzimajući menadžment, obezbediti preko Nacionalne službe zapošljavanja?

Koristimo više načina da bismo se potencijalnim radnicima predstavili kao poslodavac. Načelno, bitan nam je kvalitetan kadar, a manje bitni kanali preko kojih nam dolazi. Nacionalna služba za zapošljavanje se do sada pokazala kao odličan izvor dobrog kadra. Naime preko 50% naših zaposlenih nam je došlo iz Službe. Svakako želimo da svojim poslovanjem doprinesemo smanjenju nezaposlenosti u Vranju i da svim onima koji hoće da primene svoje znanje i veštine pružimo priliku da to i urade, da njihov rad bude cenjen i adekvatno plaćen.

 

Kako ocenjujete postojeći privredni ambijent u Vranju i Srbiji za otvaranje potencijalnih investicija?

Naš pozitivan stav o privrednom ambijentu u Vranju i Srbiji ilustruje već sama činjenica da smo izabrali da radimo upravo ovde. Vranje ima tradiciju koja ga čini izuzetno dobrim okruženjem za proizvođače nameštaja i konfekcije, a to su uvideli i drugi strani investitori i pre nas. Pored toga, kao što sam rekao, naša inicijativa je naišla na lepu podršku kod gradskih vlasti koja nam izuzetno znači.

 

Slavomir Kostić

VRANjE

Boravite u Vranju već nekoliko meseci. Privatno, kakvi su vaši utisci o našem gradu?

Lepo se osećam ovde. Moj glavni utisak su ljudi: otvoreni, druželjubivi, ljubazni, vole druženje i šalu. Pomalo sam naučio srpski, a mislim da i ne može drugačije jer uz posao uvek ide priča. Leži mi to uživanje u druženju, muzici, dobroj hrani. Smatrajte da sam već pomalo Vranjanac.

SOFE I KREVETI

Šta ćete od nameštaja proizvoditi u Vranju?

Naša fabrika se bavi proizvodnjom tapaciranog nameštaja, pre svega sofa i kreveta. U Rusiji smo najbolji u svom segmentu, pa je naša želja i ambicija da svoje znanje i iskustvo prenesemo na ovo tlo i da ih nakalemimo na tradiciju proizvodnje nameštaja u Vranju da bismo kreirali proizvod kojim će Srbija moći da se ponosi u ostatku Evrope.

ZutoCvece