NAPREDNjAČKA ŽURKA U VRANjSKOJ BANjI

Piće, hrana, muzika i požar

Dugoočekivana koktel-žurka Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranjskoj Banji, završila se totalnim fijaskom. Mnogima je te noći, u petak, 8. septembra, „preselo“ i piće i neizostavna zakuska kada je sve iznenadio požar koji su izazvale iskre od vatrometa priređenog u čast naprednjaka.

U Vranjskoj Banji je na platou između Specijalne bolnice i restorana Kičer oko 20 časova počela, kao što je i najavljeno, „glamurozna SNS žurka" bez poznatog povoda.

Trebalo je, kako je najavljivano, da se nađu mnogobrojni gosti iz susednih gradova i opština sa područja Pčinjskog okruga, ali i gosti iz gradskih odbora SNS Leskovca i Kruševca, dugogodišnjih prijatelja vranjskih naprednjaka.

Međutim, na početku je sve delovalo kao koktel-parti sa stotinak naprednjaka. Preko razglasa išla je „himna" SNS „Brže, jače, bolje“.

Među okupljenima najmanje je bilo naprednjaka iz Vranjske Banje, a dominirali su članovi SNS iz Vranja: gradonačelnik Vranja i potpredsednik SNS Slobodan Milenković, lider vranjskih naprednjaka i poslanik Slaviša Bulatović, potpredsednik SNS Vranje i direktor Elektrodistribucije Goran Nikolić, predsednik skupštine Dejan Tričković, zamenik gradonačelnika Nenad Antić, direktor ZC Vranje Dragan Veličković, advokat Miroslav Nešić, čelnik banjskog odbora SNS Dragan Sentić, gradski većnici iz SNS, načelnici gradskih sekretarijata Jovana Antić i Boban Antanasijević, direktor Uprave Banje Ivica Milenković, direktor JP Novi dom Goran Petrović i drugi.

Za goste i funkcionere Srpske napredne stranke u bašti restorana Kičer postavljeni su stolovi sa hranom i pićem. Poslužena su kuvana jaja, ordeveri, roštilj i velika količina hleba i peciva. Pio se i alkohol, domaća rakija i pelinkovac i već čuveni „žuti i crni" sok.

Oko 22 časova priređen je vatromet uz nastup izvesne „zvezde Granda“ Slobe Djurkovića koji je uveseljavao naprednjake i „pravio“ takvu atmosferu da je Banja „gorela“ u svakom smislu te reči.

Elem, naprednjački vatromet, izazvao je požar u šumi u blizini Crkve Sv. Proroka Ilije u Vranjskoj Banji, prema rečima izveštača Info Vranjskih sa lica mesta.

„Požar je izbio od iskre od vatrometa, u blizini kuća koje se nalaze u naselju podignutom pre tridesetak godina u neposrednoj blizini banjske crkve. Izazvao je veliko uznemirenje meštana i prava je sreća da se nije proširio na naseljeni deo mesta, što je izbegnuto samo brzom intervencijom vatrogasaca, jer je vatrena stihija krenula prema kućama", rekao je za Info Vranjske jedan od očevidaca.

Najveći broj žitelja koji žive u naselju iznad Crkve Svetog Proroka Ilije u Vranjskoj Banji, bili su preplašeni požarom.

„Iskre od vatrometa padale su po krovovima kuća, limenim krovovima garaža i po obližnjoj šumi, pa smo spremili kofe i burad sa vodom kako bismo se odbranili od vatrene stihije koja se od šume širila ka prvim kućama“, ispričao je izveštaču Info Vranjskih jedan od meštana ovog naselja.

Požar je zahvatio strmu planinsku stranu, od dela Banje iznad banjske crkve ka naselju Skenderci, duž puta za Branu Prvonek. Vatra je zahvatila oko pola hektara vrlo suvog zemljišta, gde i najmanja iskra može da izazove posledice nesagledivih razmera.

Žitelji su za Info Vranjske ispričali da su odmah intervenisali vatrogasci i da je požar relativno brzo ugašen, ali da je postojala realna opasnost da vatrena stihija zahvati i prve kuće. Vatrogasci bataljona iz Vranja su brzom intervencijom na terenu požar najpre lokalizovali, a potom i ugasili.

Velika naprednjačka žurka u Vranjskoj Banji, kojoj su prisustvovali skoro svi funkcioneri SNS iz Vranja i Vranjske Banje, tokom požara je na kratko prekinuta, ali je ubrzo nastavljena muzičkim programom, nakon što se saznalo da su vatrogasci ugasili požar.

Iznos materijalne štete izazvane požarom nije poznat i nijedan lider naprednjaka iz Vranjske Banje nije bio dostupan za Info Vranjske da prokomentariše ovaj događaj.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Vranja su 8. septembra 2017. godine oko 22 sata intervenisali na otvorenom terenu iznad Vranjske Banje gde je došlo do požara koji je zahvatio suvu travu i nisko rastinje, navodi se u saopštenju MUP-a povodom požara u Vranjskoj Banji.

Odeljenje za medije i komunikacije MUP Srbije je saopštilo da je „na lice mesta izašlo pet vatrogasaca sa tri vozila, koji su brzo lokalizovali i ugasili požar, u kojem je pričinjena manja materijalna šteta i nije bilo povređenih".

N.V.

ZutoCvece