NAJAVA MINISTRA ŠARČEVIĆA O SMENI DIREKTORA ČETIRI OSNOVNE ŠKOLE U VRANjU

Sitni propusti po zakonu

Preispitivanjem sumnjivo dobrih rezultata male mature, Ministarstvo prosvete je u četiri škole u Vranju otkrilo propuste prilikom polaganja završnog ispita.

Osnovne škole „Vuk Karadžić“, „Branko Radičević“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Radoje Domanović“ nalaze se na listi 28 škola u Srbiji gde su potvrđeni propusti, a preporuka ministra prosvete Mladena Šarčevića je da školski odbori smene direktore obrazovnih ustanova u kojima su uočene nepravilnosti.

„Tražimo od školskih odbora da preispitaju da li direktori mogu da ostanu na tom mestu i tražićemo to i za dvadeset supervizora, jer nisu radili ono za šta su delegirani, što je teža povreda dužnosti”, rekao je Šarčević odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije i naglasio da Ministarstvo nijednu, pa ni ovu stvar, neće gurati pod tepih.

 

SUMNjIVI REZULTATI: „Vranjske“ su pisale o maloj maturi i rezultatima po kojima je Pčinjski okrug odmah iza Raškog, među najboljima u zemlji.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Srbije, zatražio je onda proveru maturskih testova za dvanaest škola iz Pčinjskog okruga, jer postoji sumnja u ispravnost procesa polaganja maturskog ispita.

Bilo je reči o testovima male mature za četiri škole u Vranju, a sada vidimo i koje jer su u sve četiri pronađene određene nepravilnosti.

Dušan Stevanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“, kaže da je sve radio po zakonu i da nema komentar za to što je njegova škola na tom spisku.

„Ministar će reći o kakvim nepravilnostima je reč. Ja sam preduzimao i radio u školi sve po zakonu. Formirane su sve moguće komsije po zakonu. Mi smo, dakle, što se tiče mojih kolega i mene, sve radili ispravno“, ističe Stevanović.

Prošle godine, podseća, prosek urađenih testova na maloj maturi je bio veći u odnosu na ovogodišnji, pa nije bilo nikakvih problema.

„Prošle godine je pomoćnik ministra prosvete, Bogoljub Lazarević, sve vreme bio ovde i dežurao i sve je prošlo bez problema“, napominje Stevanović.

 

Nenad Stefanović, direktor OŠ „Radoje Domanović“ kaže da je u tom periodu u školi radio kao učitelj.

„Tadašnja direktorka, Vesna Djorić, bila je na bolovanju, a za njenu zamenu je postavila psihologa škole Danijelu Djorđević, koja je po mom mišljenju, odlično uradila posao. Da li su grešili dežurni radnici, ne znam, ali ne bi trebalo da se sva krivica prebaci na direktore“, kaže Stefanović.

Kada bi se, objašnjava, sva krivica svalila na njihova leđa, onda niko od radnika ne bi odlazio na ta dežurstva.

„Ja sam bio supervizor u „Zmaj“ školi i sve je u tom delu gde sam dežurao proteklo bez problema. Kako je bilo u drugoj sali, ne znam. I, sada ćemo da vidimo kakav je stav Ministarstva prosvete. Sigurno je samo da se u ovoj školi, direktor neće smenjivati“, zaključuje Stefanović.

 

NIŠTA VAN ZAKONA: Dragan Antić, direktor OŠ „Branko Radičević“ kaže da je sve rađeno po uputstvima Ministarstva prosvete.

„Sve što je bilo u okviru zakona, to smo ispoštovali i preduzeli potrebne mere da prođe bez ikakvih problema. Uspeh naše škole je sličan kao i proteklih godina kad je sve bilo u redu. Ne znam šta se sad ovo dešava“, pita se Antić.

 

Saša Ilić, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, odgovorno tvrdi da je u njegovoj školi propusta bilo u maloj, sitnoj meri.

„Nisam mogao da budem u isto vreme na više mesta i nadgledam stvari. Koje je nepravilnosti uočio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ne znam. Ne kažem da ih nije bilo, ali sigurno ne u meri koja povlači drastične mere zbog kojih smo svi zatečeni. Šta će pisati u dopisu ne znam, jer još uvek ništa zvanično nisam dobio, niti sam obavešten“, rekao je Ilić.

Samo, ministar Šarčević ne gleda kroz prste čak i da su u pitanju najsitniji propusti.

Jovana Ristić

ZutoCvece