NEMANjA NUHIJEVIĆ, POVERENIK PSG U VRANjU

Milenković je zalutao

„Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kod mene nema prelaznu ocenu. Imam utisak da nije svestan funkcije na kojoj se nalazi, složenosti poslova i obaveza na tom položaju, odgovornosti za vođenje grada u situaciji kad mnogo toga nije dobro, kada vlast mora da ohrabri mlade da ne razmišljaju o odlasku iz Vranja, a to ne čini, kao da se nekom greškom našao na tom mestu. To sa njegovim prethodnikom Zoranom Antićem nije bio slučaj, već naprotiv, bio je apsolutno svestan uloge koja mu je pripala i znao je koliko je to delikatna funkcija“, ističe u razgovoru za Vranjske Nemanja Nuhijević, poverenik Pokreta slobodnih građana za Vranje i Pčinjski okrug.

 

VRANjSKE: Posle smene vlasti u Vranju, juna prošle godine, niste bili prisutni u lokalnoj politici, sve do pre desetak dana kada ste se u javnosti pojavili kao poverenik Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića. Šta vas je posle jednogodišnjeg „ćutanja“ vratilo u lokalne političke vode?

NUHIJEVIĆ: Posle prošlogodišnje smene vlasti u Vranju i odlaska iz Gradske uprave, nakon prestanka mandata na mestu većnika za ekologiju, nisam planirao da se bavim politikom. Presudila je celokupna situacija u Vranju i Srbiji i prosto me naterala da promenim mišljenje i odnos prema politici. Mlad sam čovek i želim da se borim za svoj rodni grad i rešavam probleme koji ga prate, a koje aktuelna vlast sporo ili nikako ne rešava. Volim Vranje i ne mogu drugačije!

 

Zašto ste se priklonili baš Pokretu slobodnih građana i Saši Jankoviću?

Gospodin Janković i PSG zastupaju politiku koja je bitno drugačija od onoga što zastupaju ostale političke stranke i pokreti, to je nešto novo na domaćoj političkoj sceni, drugačiji odnos i poimanje politike, uvažavanje realnosti u kojoj živimo, pristojnost u odnosu prema građanima, apsolutno odsustvo populizma, obmanjivanja ljudi.

 

Kažete „odsustvo populizma“, a Čedomir Jovanović iz LDP vas preko medija upravo optužuje za populizam!?

Taj stav je čist politički pragmatizam, jer populizma najmanje ima u javnim nastupima Saše Jankovića i PSG. Poznato je kako to rade neke druge stranke, pa onda vladajuća Srpska napredna stranka, prepoznatljivi su načini takvog odnosa prema javnosti. PSG ima jasne principe svog programa i političkog delovanja, ponekad to ide i na uštrb broja glasova. Zbog društvene krize, brojnih teških problema, populizam je neodrživ, budući da su neophodne promene koje i nisu baš popularne kod građana ove zemlje.

 

Iz DS i još nekih stranaka Jankoviću i PSG zameraju na otklonu prema strankama uopšte, koliko je to istinita i možda opravdana kritika?

Saša Janković je naročito naglasio da Demokratska stranka i njeni derivati, LDP, Živković, Čanak, u periodu posle 5. oktobra, kada su preuzele vlast u Srbiji, nisu postigle rezultate koje su građani očekivali, izneverili su veliko poverenje, upropastili sjajnu energiju koja se valjala ulicama i trgovima toga vremena. Tokom njihove decenijske vladavine izostali su rezultati u svim sferama društva, ali je stvoren ambijent koji je sjajno iskoristila Srpska napredna stranka i „na tacnu“ dobila vlast na svim nivoima.

 

Znači nema otklona Jankovića i PSG prema stranačkom političkom organizovanju i delovanju!?

Ne radi se o otklonu, već o potpuno drugačijem odnosu prema politici i društvu, drugačijem sistemu vrednosti, odnosu prema građanima, odgovornom odnosu prema krizi i problemima. Mi želimo da se razlikujemo od političkih stranaka koje su dugo u političkom životu zemlje i verovatno im to nije po volji.

 

PREDSTAVA: Kako ocenjujete kritike iz opozicije da je „Janković Vučić opozicije“?

To poređenje je nelogično, neumesno, tendeciozno, te dve ličnosti su neuporedive, pa zato pitam koliko je ta „opozicija“ prava opozicija?? Govore o Jankoviću, a opoziciono delovanje im se svelo na povremeno pojavljivanje u medijima, kao LDP na primer. Čak su oni koji Sašu Jankovića upoređuju sa Vučićem spremni i na razgovore i dijalog s njim.

 

Mislite na razgovore o Ustavu i „unutrašnji dijalog“ o Kosovu na šta Saša Janković ne pristaje!?

Oko razgovora o Ustavu PSG se ne slaže sa Demokratskom strankom, ali ni o dijalogu o Kosovu. Gospodin Janković ne želi da razgovara o tim važnim pitanjima u ovakvom društvenom ambijentu, kada su vladajući naprednjaci urušili sve institucije društva, kada o svemu odlučuje jedan čovek, Aleksandar Vučić. Ne pristajemo na to, kao i na konsultacije u vezi izbora premijerke, to je bila loša predstava!

 

Hoće li PSG sarađivati sa opozicionim strankama na izborima u Beogradu?

Beogradski izbori, koji su neobično važni i reflektuju se na celu zemlju, još nisu raspisani, pa ni nagovešteni. Za dogovore oko saradnje sa opozicijom PSG polazi od dve osnovne tačke. Prva je podela zajedničkih vrednosti, druga, nesaradnja sa Vučićem i SNS. Pokret slobodnih građana ozbiljno prilazi pripremama za beogradske izbore, ali o mogućoj saradnji sa opozicionim strankama i eventualnim koalicijama ćemo se još dogovarati, kako i s kim, to još ne znamo, jer neće sve zavisiti od nas.

 

Pokret slobodnih građana formirao je odbor u Vranju na čelu sa vama kao poverenikom. Na delu je on lajn učlanjivanje zainteresovanih Vranjanaca, što nosi opasnost pristupanja kompromitovanih ličnosti lokalne političke scene, raznih preletača. Jeste li svesni te opasnosti?

Svakako da smo svesni da postoji takva opasnost, pa smo formirali etičku komisiju koja će vršiti provere ljudi. To će biti jedan od mehanizama „zaštite“ od ličnosti sa lošim biografijama koji bi da se involviraju u PSG, što ne smemo dopustiti.

 

Koji će biti osnovni pravci vašeg delovanja u Vranju?

Želimo da budemo alternativa aktuelnoj gradskoj vlasti, da lociramo najteže probleme i iznesemo načine njihovog rešavanja. Opozicija smo i pored kritika na račun vlasti, ponudićemo i rešenja problema. Godina i dva meseca vladavine SNS u Vranju predstavljaju nam putokaz kako i šta treba da radimo, u kom smeru da se krećemo, kako da pristignemo izgubljeno vreme koje je inaugurisala nova vlast.

 

Stiče se utisak da niste zadovoljni učinkom naprednjačke vladavine u Vranju?

Posle više od jedne godine vlasti SNS, učinak gradske vlasti nije ohrabrujući, uprkos velikoj podršci građana na izborima i šansi da samostalno vladaju. Dali su velika obećanja u svim sferama, a nisu ih ispunili. Sve se svelo na usporenu realizaciju projekata koje je započela prethodna vlast, bez novih ideja i vizija razvoja Grada, bez komunalnog programa, ali sa mnogo propusta i „gafova“ lokalnih čelnika.

 

Šta najviše zamerate aktuelnoj gradskoj vlasti?

Nedostaju im ideje i vizija kako da vode Grad Vranje, ali su zato pokrenuli talas partijskog zapošljavanja i stvaranja partijske vojske, priznajem, tu su bili baš „uspešni“. Na žalost, sve su stranke na vlasti u Vranju to radile, ali bez rezultata na planu stvaranja ambijenta za investicije i zapošljavanje, izgradnje komunalne infrastrukture, a što je najgore, bespovratno je izgubljeno vreme, što važi i za ljude koje su zaposlili u lokalnom javnom sektoru, jer će uskoro morati da ih otpuste.

 

Kakvo mišljenje imate o radu aktuelnog gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, možete li ga uporediti sa njegovim prethodnikom Zoranom Antićem?

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković od mene ne može da dobije prelaznu ocenu, imam utisak da je greškom došao na tu funkciju, uz utisak da nije svestan položaja na kome se nalazi, složenosti, odgovornosti i delikatnosti poslova koje treba da obavlja. To nije bio slučaj sa njegovim prethodnikom Zoranom Antićem koji je bio svestan šta uopšte znači funkcija gradonačelnika i smelo i samostalno ulazio u neke poduhvate.

 

Kako ocenjujete rad Marine Djorđević, vaše naslednice na mestu većnika za ekologiju?

Škakljivo pitanje, jer pitanje je koliko se ona pita u svom resoru. Nema značajnijeg pomaka, ali je za pohvalu nabavka klupa i đubrijera. Naravno, može i mora više, jer su tokom dve i po godine mog rada kao većnika za ekologiju ostvareni gotovo svi ciljevi koje smo zacrtali.

 

Pa kako sa postojećom vranjskom opozicijom izaći na „crtu“ aktuelnoj gradskoj vlasti čiji je stožer SNS?

Kakva-takva, opozicija u Vranju postoji, to su DS, zatim vanparlamentarne stranke, Dveri, SRS, a i SDS se sada deklariše kao opozicija. O eventualnoj saradnji možemo razgovarati sa svima, ali pod uslovom da delimo iste ili slične vrednosti i da nema koketiranja ili dilova sa SNS. Preko toga ne možemo, to je definitivno naš stav na lokalu!

Slavomir Kostić

PROFIL

Ime i prezime: Nemanja Nuhijević

Datum i mesto rođenja: 15. jun 1982. Vranje

Obrazovanje: Gimnazija, niža muzička škola

Strani jezik: engleski

Radna karijera: Privatni sektor, NVO, većnik za ekologiju u Gradskoj upravi

Politička karijera: LDP, PSG

Bračni status: Neoženjen

PROGRAM ZA VRANjE U 10 TAČAKA

Na čemu će se zasnivati delovanje PSG u Vranju?

U toku je izrada detaljnog programa za Vranje u 10 tačaka koji se bitno razlikuje od svih dosadašnjih programa stranaka na lokalu, jer u prvi plan stavlja transparentnu Gradsku upravu, odvajanje finansiranja profesionalnog i školskog sporta, veći budžet za komunalni program i poljoprivredu, podršku otvaranju IT preduzeća, a poseban akcenat je na zaštiti radnika zaposlenih u realnom sektoru.

VIDEĆEMO ŠTA ĆEMO SA STANIMIROVIĆEM

Na otvaranju kancelarije vranjskog odbora PSG primećeni su poznati „stari preletači“, kako ćete se izboriti s tom tipično „vranjskom“ pojavom?

Selekcije mora biti, znamo da nas to čeka, pa svakako nećemo oklevati i dopustiti da se u PSG peru loše biografije, tu nema popuštanja! Insistiraćemo na učlanjivanju kvalitetnih ljudi koji mogu da pruže pozitivan doprinos našem radu i delovanju i prezentaciji lokalnog programa za Vranje.

U PGS se učlanio i dr Čedomir Stanimirović, nekadašnji lider DS, koga pamtimo kada je saltomortalski odleteo u tabor radikala, a i po ne baš afirmativnom i principijelnom delovanju na lokalnoj političkoj sceni posle 5. oktobra. Šta planirate s njim u vranjskom odboru PSG?

Dr Stanimirović se on lajn učlanio, pa ćemo videti šta ćemo s njim i koju ulogu će imati. U svakom slučaju, to je škakljivo pitanje.

TRIČKOVIĆ: Nisam bio član URS-a

Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja, demantovao je navode iz teksta Vranjskih novina, pod nazivom "Fakultet u Prištini, diploma u Vranju", iz broja 1065, od 17. avgusta 2017, da je u svojoj političkoj karijeri bio član partije Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

U saopštnju koje je potpisao Tričković, navodi se da je "netačan podatak" da je bio član URS-a, kao i da predsednik Skupštine "nikada pre nije bio član nijedne političke stranke, a povezivanje sa URS-om je za mene uvreda".

ZutoCvece