STRANGERS FROM SOUTN, “MULTIETNIČKI” BEND IZ BUJANOVCA

Džez, jezik koji svi razumeju

Džez je specifičan muzički pravac nastao krajem 19. veka u Nju Orleansu u Americi,sa korenima u afričkoj tradicionalnoj muzici. Džez je prvenstveno bio narodna muzika porobljenog crnačkog naroda u Americi da bi vremenom dobio status umetnosti i postao osnova bluz i rokenrol muzike. Jedan od značajnijih festivala džez muzike je Nišvil, koji se dvadeset dve godine održava na nekoliko lokacija u Nišu. Nastupaju poznata imena džez muzike, ali je jedan od ciljeva festivala afirmisanje džez sastava. Već četiri godine na Nišvilu nastupa i bend „Strangers from South“ iz Bujanovca. Ove godine su imali jedan od zapaženijih nastupa. Sastav „Strangers from South“ nastao je na osnovu projekta "Jazz-multikulturalni izraz" koju je realizovala Nišvil fondacija. Tokom formiranja benda napravljena je fuzija sa orkestrom bujanovačkog amaterskog pozorišta:

„Misija benda je da dokažemo da multietnički sastav na ovim prostorima može da opstane i funkcioniše jer nas sve spaja bezgranična ljubav prema muzici“, kaže Djorđe Stojiljković, najstariji član sastava „Strangers from South“ .

 

ČETVRTI PUT NA NIŠVILU: Bujanovački džezeri su ovog avgusta nastupili četvrti put na Nišvilu. Ocene njihovih kolega na svirku su pozitivne i pune reči hvale:

„Zahvalni smo direktoru Nišvil džez festivala Ivanu Blagojeviću i njegovim saradnicima koji su nam kazali da smo iz godine u godinu sve bolji. Uvažavamo naravno i mišljenje naše publike i kolega“, reči su Djorđevića.

On navodi da bend izvodi kompozicije domaćih i svetski priznatih džez muzičara:

„Mi obrađujemo i domaće etno kompozicije u džez maniru. Od ove godine nam je u planu priprema sopstvenih kompozicija koje će se naći na našem repertoaru za sledeći Nišvil festival“, kaže Djorđe Stojiljkoviić.

 

Na ovogodišnjem Nišvilu bend se predstavio žanrovima poput, etno džeza, rege džeza, džez roka a svirali su i instrumentalnu muziku sa inprovizacijama. Sastav „Strangers from South“ pet godina unazad daje sve od sebe kako bi nastup na Nišvil festivalu bio što uspešniji. Sastaju se i vežbaju redovno:

„Prve godine smo vežbali u dvorištu dok nas komšije nisu prijavile pa smo morali da obustavimo probe, ali srećom to je bilo nekoliko dana pred polazak na festival. Poslednjih nekoliko dana okupljali smo se u drugom dvorištu i ulici. Dve godine unazad Dom kulture "Vuk Karadžić" u Bujanovcu ustupio nam je prostoriju za probe koje smo organizovali nekoliko puta nedeljno po dva sata. Pred sam polazak na festival probe su bile svakodnevne i trajale su duže. Naravno, zavise i od obaveza naših članova koji idu u školu, a ona mora da bude na prvom mestu. Vremena za muziku uvek ima. Moram da napomenem da su članovi benda uglavnom srednjoškolci sa jako dobrim uspehom“, objašnjava Djorđe.

 

MULTIETIČNOST: „Strangers from South“ bend je prepoznatljiv i po multietičnosti, na šta su članovi sastava jako ponosni:

„Jako smo ponosni na šarenolikost našeg benda, kad ponekad „zapnemo“ u komunikaciji na srpskom, okrenemo na engleskom ali se ipak uz osmeh sporazumemo. Smeh i šala su naš zaštitni znaci za vreme svake probe i svirke“, kaže Stojiljkoviić.

 

Nišvil omogućava neafirmisanim sastavima da snime demo album, što bi za „Strangers from South“ džez bend bio veliki uspeh:

„Ima kolega koji su napravili korak ka demo albumu čemu se i mi nadamo. Izuzetno je važno da nastupamo na Nišvilu jer dobijamo informacije od iskusnijih muzičara, kako domaćih tako i inostranih, jer smo svi zajedno na festivalu gde se družimo i komuniciramo sve vreme festivala. To je prilika za razmenu iskustava. Nismo sujetni što je dobro, jer prihvatamo sugestije i predloge kolega iz zemlje i inostranstva“, iskren je Stojiljković.

 

ROKENROL PRE DžEZA: Pre formiranja benda, muzičari iz Bujanovca su svirali rokenrol:

„Uglavnom se počinje sa rokenrolom, onda dođe do „plivanja“ u narodnoj muzici, da bi na kraju izronio biser oblikovan u džez muzici“, iskren je Djorđe.

 

Pojedini članovi benda su nastupali i nastupaju i van granica Srbije, što je veliki uspeh za sve njih:

„Do sad je bilo individualnih nastupa u inostransvu, a prvi put ove godine nam je prišao jedan od značajnih ličnosti iz sveta muzike i predložio nam da proširimo nastupe i u inostranstvu i na drugim kontinentima. Istrajni smo i nadamo se da ćemo to i ostvariti“, kaže naš sagovornik.

 

Ovaj džez sastav je imao nastupe i u Vranju, Vladičinom Hanu i Bujanovcu. Primetili su, kaže Djorđe, da mladi ljudi pokazuju interesovanje za džez, što je kako reče fantastično:

„To vidimo i po reakciji publike za vreme nastupa koja prati ono što mi radimo na sceni i šalje nam odgovarajuće signale u smislu igranja, cupkanja, pevanja sa nama, đuskanja i naravno aplauza“. Naša publika je različite starosne dobi što je dobro. Znači nam mnogo što naša publika reaguje pozitivno na muziku koju sviramo“ objašnjava Djorđe Stojiljković.

 

„Strangers from South“ je bend koji planira da nastavi sa radom i na sopstvenim projektima koje će predstaviti na sledećem Nišvilu.

Slavica Cvetković

ČLANOVI

Članovi multietničkog sastava „Strangers from South“ su Djorđe Stojiljković, koji svira električnu bas gitaru, Miloš Stojmenov, klavijature, Senidor Ismaili na bubnjevima, Nikola Zdravković svira gitaru, i vokali Anđela Dukadinović, Jovana Manasijević, Enise Imeri i Čendresa Redžepi. Nakon izvesne pauze u bend se vratio Slađan Stajić koji takođe svira na gitari. Sastav predvodi profesor muzike Vitomir Janjić.

 

ZutoCvece