SNS NA PUTU KOJIM SE SVE ČEŠĆE IDE

Uterivanje pameti

Lokalni odbor SNS-a u Vranju odjednom, ni od koga izazvan, krenuo je frontalnu akciju uterivanja pameti lokalnim medijima u Vranju. Verujući da su nepogrešivi, da mogu službenim automobilima da idu na more, da prave jarbole, česme i slično i to pokazuju kao uspehe lokalne vlasti dok zapošljavaju žene, švalerke, badže i slično, vranjski naprednjaci očigledno su dobili odrešene ruke u lovu pre svega na nezavisnu misao, na sve one koji imaju glavu i za šta drugo osim za šišanje.

 

SAHRANA I SVADBA: Sve je počelo na gradskom odboru, najeminentnijem skupu lokalnih naprednjaka ikada. Prisutni svedoče da je na samom početku bilo kao na sahrani, ali da se situacija malo raskravila kada su prisutni shvatili da osim jednog predsednika Saveta niko neće biti smenjen jer je gradonačelnik išao na more, te da se može udarati po lokalnim novinarima do mile volje, bez, veruju, posledica. Odmah po okončanju skupa javio se „Vodovod“, sramno nepismenim saopštenjem, i optužio novinara „Vranjskih“ Slavomira Kostića da je pretio direktoru i genseku SNS-a Goranu Djorđeviću. Kostić je u svom mejlu pomenuo Djorđeviću, koji novinare inače izbegava kao đavo krst, što nije bez značaja, da bi mu bilo „bolje i zdravije“ da odgovori na pitanja, nego da kao inače ćuti i smišlja samo njemu jasne sentence tipa „ne pitaj me to“. I odatle je sve krenulo.

Najpe se oglasio „Vodovod“, ali budući da je to takva firma, od nje niko nije ni očekivao nešto suvislije od onoga što su iscedili u obliku saopštenja za javnost.

SNS je „kampanju“ koja se navodno protiv njih vodi nazvao „ogavnom, orkestriranom i beskrupuloznom“, vođenom od strane „Soroševih polufabrikata i ideologa žutih patkica“, inače „bradatih lažova motivisanih bolesnom mržnjom“. I tako dalje i tome slično, sve do Mitrović do Vučićevića, od tačke do zareza. Neko ovde mnogo, očigledno, gleda Pink i čita Informer. Retorika ista, za vranjske naprednjake zaista neprimerena, ili bar do sada nisu imali dozvolu ili volju da je mnogo koriste. Sad, neko se stvarno naljutio i ide se u kost, bez milosti.

Da je tome tako pokazuje i slučaj novinara Aleksandra Stojkovića, koji trenutno živi u Americi. Znajući da je to ozbiljna država, Goran Djorević oštro mu je pretio preko FB-a, uz napisanu nameru da Amerika protera Stojkovića jer mu na FB piše ISIS, mudžahedin i slično, „a on će već ovde da ga dočeka“. Stojković je podneo krivičnu prijavu, a Tužilaštvo je slučaj uputilo informatičkim forezničarima na dalju obradu. Ništa strašno, ali pokazuje kako naprednjaci misle. A misle tako da je to ne samo tužno, nego i zabrinjavajuće.

 

JAVNI INTERES: Ali, to su naprednjaci. I šef odbora Slaviša Bulatović odgovara na pitanja kako mu se prohte, sam ih birajući (vidi okvir). Lepa je to taktika - podeliš pare svojima, i to debele, pa gledaju u zemlju kad ti pričaš, a ostale proglasiš za reketaše, iako im nisi dao ni dinar. Pa, javno kažeš da je neko onoliko dužan. Odakle znaš, nije važno. Ko je smeo da ti kaže, kako si smeo da pitaš, to nije bitno. Bitno je da proces zapošljavanja švalerki i supruga teče nesmanjenim tempom, ni od koga ometan. To je svakako u javnom interesu, nema dvojbe, ali samo kada bi SNS bio javnost. Ovako, jasno je i zašto se retorika prema profesionalnim medijima zaoštrava, i kako će se to dalje odvijati.

Priča je sada u fazi plašenja, posle koje će se krenuti u fazu kupovine nepoćudnih, da bi se završila fazom uništavanja svega što mogu da dotaknu. Uvek je tako bilo, i uvek će tako biti. Umesto prognoze kako će se to ovde završiti, treba samo pogledati oko sebe.

Vozi li neko avion?

Ne?

Saša Stojković

 

SLUČAJ IVANE J.

Neko je instruirao novinarku Ivanu J. iz „Vranjske plus“ (ako nije, još gore po nju) da u Vranju pita Sašu Jankovića za nekakvo samoubistvo u njegovom stanu. Snimatelj gura novinare ne bi li ga lepo snimio, cirkus jedan. Lepo joj čovek reče - ti se nisi ni rodila kad se to izdešavalo, i kakav je vaš interes, osim golog dinara, da izveštavate makar i deo javnosti koji vas razume?

Ova „novinarka“ ugostila je odmah potom i gradonačelnika Slobodana Milenkovića, i, doduše, pitala ga „šta bi sa čuvenom insignijom“, verovatno misleći na službeni automobil opštine. Gradonačelnik je tri minuta pričao o hajci na njega, o opasnostima za njegovu porodicu i slično, ali nije odgovorio na pitanje - kojim i čijim kolima je išao na more?

A Ivanu J. to nije interesovalo, kao recimo šta Janković misli o samoubistvu od pre 20 godina. Sve vreme se kunući, naravno, u javni interes.

Slaviša Bulatović, predsednik GrO SNS-a Vranje

SNS NE ĆUTI NIKOME

„Vranjske“: Zašto je SNS čekao da tek 7. avgusta obelodani pretnje koje je dobio direktor "Vodovoda" od novinara Slavomira Kostića?

Bulatović: Mislim da je najmanje bitno kada je GrO SNS reagovao na pretnju upućenu našem direktoru od strane gospode iz „Vranjskih“. Ne vidim ništa sporno što je to "tek" 7. avgust, ali ne razumem šta Vam znači ovo "tek". Možda je po Vama 6. avgust bio zadnji dan za našu reakciju na nešto što mediji u Vranju, a verujem i građani, ne pamte? Možda smatrate da smo trebali da ćutimo dok neko preti našim direktorima, funkcionerima, članovima...Možda je trebalo da se pravimo da gospoda iz „Vranjskih“ nisu pretila? Ispada, po Vašem pitanju, da nije problem pretnja upućena našem direktoru, već naša reakcija tek 7. avgusta.

 

Na kraju, SNS je oštro reagovao?

Mi iz SNS ne ćutimo nikome, a posebno onima koji su sebi dali za pravo da nam prete, onima kojima nikad ni jedan funkcioner ili član stranke neće platiti reket da bi bio zaštićen najgorih mogućih pretnji, ucena, laži.… Što se tiče konkretnih pretnji mi iz GrO SNS se, kao i uvek do sada, time nećemo baviti, već tražimo od nadležnih da što pre utvrde sve činjenice i donesu odluku u skladu sa zakonom.

Odakle ovoliko zaoštravanje retorike SNS-a prema lokalnim medijima, budući da politika te stranke do sada ni izbliza nije koristila ni slične načine, a ni rečnik?

Ne znam o kakvom zaoštravanju retorike vi pojedini lokalni mediji pričate. Vi koji mesecima unazad razapinjete i na najgori, najmonstruozniji i najprizemniji način govorite o svemu što mi iz SNS radimo. Vidim da je poslednja na redu, do juče, došla i fontana kod Načelstva. Smeta Vam što je neko to konačno očistio i popravio. Nego mogu i to da razumem, jer verovatno imate previše slobodnog vremena, ali ne mogu i neću da razumem zašto ne plaćate porez. Zašto ne platite skoro milion dinara Gradu koliko dugujete? Verovatno znate šta sve može tolikim novcem da se uradi.

ZutoCvece