INICIJATIVA ALEKSANDRA VULINA O VOJNOJ OBUCI ZA ŽENE

Rado idu Vranjanke u vojnike

Što se mene tiče, spremna sam da se odazovem pozivu kada otadžbina zove. A, to koliko smo spremne, pokazaće praksa. Ne vidim ništa loše u tome. Ja sam u osnovnoj školi učila gađanje na poligonu u Vrtogošu. Nije to vojni rok, nego obična obuka koja je dobrodošla svima za ne daj Bože. Ako je potrebno za nešto ozbiljnije, bolje žena sa iskustvom, nego deca bez ikakvog iskustva, kaže Nela Cvetković, izvršni direktor Javno komunalnog preduzeća „Komrad“, ocenjujući pozitivno predlog ministra odbrane Aleksandara Vulina koji je najavio da bi od sledeće godine, vojna obuka zajedno sa obukom prve pomoći i civilne zaštite, mogla da postane obavezna za sve žene u Srbiji koje su mlađe od 50 godina.

Ravnopravnost polova u punom sjaju. Da se „domovina brani lepotom“, kako je rekao čika Ljubivoje Ršumović, biva shvaćeno doslovce pošto se razmatra ideja da se ženski pol koji važi za lepši, šalje pod obavezno u vojnike, na vojne obuke ili obuke prve pomoći i civilne zaštite, kako je nazvana ova super ideja.

 

FIZIČKA KONDICIJA: Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća za socijalnu politiku i lokalnu upravu kaže da je blagonaklona prema vojci i da joj ovaj predlog ministra Vulina ne predstavlja problem.

„Ja spadam u generaciju koja je imala tokom školovanja, a kasnije i na fakultetu predmet, valjda se zvao opštenarodna odbrana i zdravstvena zaštita. Imali smo obuku i vežbe u osnovnoj školi u Vrtogošu. Takođe, otac i brat su vojna lica, pa sam ceo život među uniformama. Kada bi trebalo, mislim da bih mogla na tu obuku. Još uvek sam u dobroj fizičkoj kondiciji, ali mislim da bi starosna granica trebalo da se spusti do 40 godina. Znam po sebi koliko sam mogla sa 40, pa koliko sada sa 47 godina“, kaže Milosavljevićeva.

 

Što se tiče obuke civilne zaštite, mišljenja je da treba svi da budu osposobljeni za pružanje pomoći po pitanju elementarnih nepogoda.

„Treba svi da znamo kako da pružimo pomoć kada su u pitanju poplave, ili razarajući zemljotresi. Što se tiče nekih težih poslova, ne znam koliko su žene u 50 godina fizički sposobne. I naravno, protiv svih ratova sam“, jasna je Milosavljevićeva.

 

Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad, ocenjuje pozitvno ideju uvođenja obavezne vojne obuke za žene.

„Žene su potpuno ravnopravne sa muškarcima. Iz ličnih i humanih razloga, moraju da prođu obuku iz zdravstvene zaštite, pa i upotrebu oružja ako je potrebno. Dok sam radila u prosveti, morala sam da objašnjavam nastavnicima kako da pomognu učenicima koji imaju epilepsiju, a koje su vodili na ekskurziju. Moj suprug radi kao lekar u vojsci, pa me on uputio u to šta treba da se radi u takvim situacijama“, kaže Arsićeva.

 

Sve žene, ističe, moraju da poseduju opšte znanje, veštine i iskustvo u pružanju prve pomoći.

„Treba znati pomoći drugome u nevolji. Bilo u vanrednim ili svakodnevnim situacijama. Visoke temperature, kolaps. Možemo da se susretnemo sa bilo kakvim problemom. Žene do 65 godina rade u školi, pošti, pa tako starosna granica može i da se poveća. Od sedam do 77 što bi se reklo. Dok je čovek društveno koristan, treba da uči“, napominje Arsićeva.

 

RAVNOPRAVNOST: Mišljenja je da se predmet opštenarodna odbrana i zdravstvena zaštita vrati u sve osnovne škole.

„Ja sam imala obuku rasklapanja oružja i rukovala sam istim. Ali ovde želim da stavim akcenat na sticanje znanja o pružanju prve pomoći i učenju kako odreagovati u kritičnim situacijama. Nikako nisam za rat, ali bih sigurno išla na ovu obuku i to treba da urade sve žene koje su radno sposobne i koje mogu da pomognu na bilo koji način društvu. Zašto bismo se razlikovale od muškaraca“, pita se Arsićeva.

 

Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta, kako kaže, „ne vidi ništa loše i strašno“ u najavi ministra odbrane Aleksandra Vulina da i žene idu u vojnike.

„Apsolutno bih išla na takvu obuku. Ovo nije ništa novo. I naše majke i bake su prolazile kroz isto. Ne vidim razliku između seminara na koji odlaze zaposleni od kuće i ove obuke za civilnu zaštitu i prvu pomoć koja bi trajala nekoliko dana. Samo, mislim da se treba pozabaviti uvođenjem vojnog roka za muškarce i povećanjem njihove uloge u sistemu odbrane. U ovom slučaju, akcenat bih stavila na muškarce i njihovu ulogu u ovaj sistem“, kaže Dimitrijevićeva.

 

Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije „Bora Stanković“ je sličnog mišljenja kao prethodna sagovornica po pitanju muškaraca i njihovom izbegavanju da služe vojsku.

„Žene su oduvek imale važnu i veliku ulogu, kako u porodici, tako i u društvu. Ništa novo, na šta žene ne mogu da odgovore po težini posla. Gledano kroz istoriju, žene su bile istaknuti borci, patriote uvek spremne da odgovore svakom zadatku. Gledano iz današnje perspektive, mnoge od nas su prošle tu obuku, u toku školovanja, na poslu jer danas vam posao nameće da imate potrebno predznanje o pružanju prve pomoći, kao i edukacije koje su deo naše profesije“, objašnjava Mišić Stanković.

 

Ako je namera ministra Vulina, ističe ona, da menja i unapređuje svest ljudi, i ako se govori o strategiji odbrane, onda se mora krenuti od omladine, tačnije kroz sistem obrazovanja i vaspitanja ukazivati na važnost odbrane i bezbednosti.

„Potrebno je kroz nastavni predmet pripremati i edukovati mlade ljude. Smatram da je čast nositi uniformu i da se služi vojska. To je bio i ostao kriterijum vrednosti, ali, nažalost, sa ukidanjem obaveznog vojnog roka, odustalo se od jedne od najvažnijih životnih škola, odustalo se od najbolje pripreme za život, od discipline i dobre organizacije koja se u vojsci uči“, kaže naša sagovornica.

 

PRVA POMOĆ: Žene su, navodi, pokazale da mogu da nose oružje, da brane i odbrane, budu logistička podrška, da su i fizički i mentalno spremne da budu ravnopravne u tom sistemu, ako je potrebno.

„Mene više brine nespremnost muškaraca da izbegavaju da služe vojsku, a bilo je takvih slučajeva. I koliko to može biti dobro? Jedno zdravo društvo upravo se zasniva na tome da muškarci budu spremniji i odgovorniji. I u pedesetoj godini žena može da odgovori tom zadatku, a da li joj to treba nametnuti ako smo pri tom muškarce oslobodili najvažnije uloge, a to je priprema da bude, pre svega, spreman za život. Meni, lično, obuka nije potrebna jer sam već imala u toku školovanja, polaganja vozačkog ispita“, kaže Suzana Mišić Stanković.

 

Suzana Popović, bibliotekarka Javne biblioteke „Bora Stanković“, kaže da se „čak i tradicionalna uloga lovca, koja je pripadala muškarcu, promenila“.

„Zoran Milivojević objašnjava: „Dok se, na primer, ranije znalo da je muškarac taj koji prilazi tokom udvaranja, danas će se žene koje čekaju da se to dogodi, verovatno načekati. U muškim glavama vlada zbrka“, objasnila je Popovićeva.

 

Hadži Ivana Stošić, predsednica Upravnog odbora Romskog centra za demokratiju kaže da „ne bi volela da nosi tokom vojne obuke maskirnu uniformu „Jumka“ koja je kompletno demode“.

„Ja ovu inicijativu ocenjujem kao što bi Bora Čorba otpevao: „Rado ide Srbin u vojnike, dva ga vuku a trojica tuku". Može i Srpkinja. Naravno, ako gospodin Vulin bude išao ispred mene, sigurno ću ga slediti. Mora, ipak, da mi napravi jedan odgovarajući kostim, jer ne bih volela da nosim maskirnu uniformu „Jumka", budući da je kompletno demode. Mora uniforma da bude moderna“, ističe ona.

 

Sa institucijom obaveznog služenja vojnog roka, kako kaže, završili smo pre decenije.

„Samim tim ostala je varijanta koja se zove doborvoljno služenje i, na kraju krajeva, civilno služenje vojnog roka. Ukoliko neko ima želju, zašto da ne. Ali ja stvarno ne očekujem, budući da imamo predsednika koji je garant mira i stabilnosti u regionu, da ćemo doći u situaciju da imamo bilo kakav rat. Naš predsednik, i dok je bio premijer, bio je faktor mira i stabilnosti u regionu, pa samim tim duboko verujem da neće biti potrebe za takvim eksperimentima“, ocenjuje Hadži Ivana Stošić.

 

NIŠTA NA SILU: Jadranka Ajanović, upravnica Doma zdravlja, veli da „ne bi bilo ništa sporno da i žena bude angažovana ako je potrebno u periodu koji je ministar Vulin zacrtao“.

„Ako ministar smatra da ima potrebe za takvim stvarima, sa konkretno uzetim uzrastom do 50 godina, onda u redu. Ali, to do sad to nije bilo nikada. Ja imam malo više godina od predviđenih, tako da ne pripadam toj kategoriji. Moj suprug je, sticajem okolnosti, bio vojno lice i učesnik na svim frontovima, i u Hrvatskoj, i na Kosovu. Sve sam to podnela sa svojom porodicom i pasivno sam učestvovala u tim stvarima“, kaže Ajanovićeva.

 

Žetica Dejanović, glumica vranjskog Pozorišta „Bora Stanković“, kaže ako bude potrebno da se zemlja brani, žene će i bez obuke znati to odlično da rade.

„O najavi ministra mislim da on treba da nam da primer. Kad bude prošao sve ove obuke on sam, mi ćemo slediti njegov primer. Kao srednjoškolka sam želela da idem u vojsku, tada mi je bilo zabranjeno. Svoju zemlju volim i ako bi trebalo da je branim, radila bih to srdačno. Išla bih na obuku ako bih znala da će uskoro biti rata, ali pošto se nadam da rata biti neće, onda ne. Ništa ne treba na silu! Svako treba sam da izabere, bio on muškarac ili žena“, kaže Dejanovićeva.

 

Jelena Stojković, dopisnica „Večernjih novosti“ iz Vranja, kako kaže, želi da živi u uverenju da se u ovoj zemlji više neće ratovati i da neće morati da je brane ni žene ni muškarci.

„Ja sam pacifista i sve da sam završila tu obuku, ne bih ratovala. U svakom slučaju, ne znam koliko je Vulin ozbiljan u ovoj ideji. Lično se ne bih prijavljivala ni na kakve obuke. Na kraju krajeva, želim da živim u uverenju da se u ovoj zemlji više neće ratovati, da neće morati da je brane ni žene ni muškarci i molim ministra Vulina da mi ne kvari taj životni koncept nekakvim vežbama, obukama i ostalim pozivima koji bude ružne uspomene iz doba ratovanja, za koje se iskreno nadam da je iza nas“, kaže Stojkovićeva.

 

Tanja Lakićević, predsednica Udruženja za zaštitu životinja „Borba za život“, kaže da se ne bi prijavila za vojnu obuku jer „niko nema pravo da više uvodi ovaj narod u rat“.

„Gospodin ministar je sigurno još uvek pod uticajem svoje političke „mame“ Mire Marković te bi hteo da se narod priprema za povratak devedesetim godinama, i ratovanju sa svima oko nas pa i sa NATO paktom koga smo „pobedili” ’99, i dobili na poklon, nezavisno Kosovo, a sigurno i savetovan od strane svog vođe Vučića, koji evo, pozivom na „Dijalog“ sprema da zakuca poslednji ekser u taj proces “oslobađanja” pokrajine od preostalih Srba jer smo njih 300.000 „oslobodili” ’99 kada su prešli u Srbiju“, kaže Lakićevićeva.

 

Neko ko nije služio vojsku, ističe ona, kao naš ministar, sigurno ne poznaje bazične strukture vojske, a u današnje vreme je potrebno poznavati odlično i visoku vojnu tehnologiju te doneti prost zaključak da se više ne ratuje masovnim ljudstvom i frontalnom borbom već tehnologijom za koju novca nema.

„Ne bih se prijavila za ovu obuku jer niko nema pravo da više uvodi ovaj narod u rat. Sve smo izgubili u ratovima devedesetih godina. Žena je oduvek bila stub i korektor u porodici. Sada je vreme koje zahteva da žena bude ta koja će ne samo korigovati ovo društvo koje je zalutalo između istoka i zapada, već i nametnuti mu nove vrednosti, koje samo žene poseduju. Navešću samo primer Velike Britanije koju vidimo, decenijama pa i vekovima, iz senke, vodi kraljica i to vrlo uspešno. Naravno, ne možemo da se poredimo ali možemo da učimo“, zaključuje Lakićevićeva.

 

Rado idu Vranjanke u vojnike. Barem neke od njih. „Nežniji pol“ zdušno prihvata i bez ikakvog otpora staje na stranu našeg ministra. Jer, kao što glasi pitanje u tekstu: „Zašto bi se žene razlikovale od muškaraca?“ Ali, isto tako zabrinjava nespremnost „jačeg pola“ koji izbegavaju da služe vojsku. I, zaista, koliko to može biti dobro?

Jovana Ristić

 

NAJVEĆA GLUPOST

Nela Dimitrijević, potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke u Vranju za najavu ministra Vulina da vojna obuka može biti obavezna za žene mlađe od 50 godina, kaže da je „najveća glupost u novijoj srpskoj istoriji“.

„Spadam u tu kategoriju žena i smatram da je ovakvu „genijalnu“ ideju mogao da dobije samo neko ko nikada nije bio u vojsci (mada je u jednoj izjavi slagao da je bio)! Osim toga, prvu pomoć i civilnu zaštitu učila sam u osnovnoj školi, pa u srednjoj, pa na fakultetu, pa na vozačkom ispitu. Peti put u životu da učim isto, ne pada mi na pamet“, jasna je Dimitrijevićeva.

Umesto toga, kako kaže, bolje da se Vulin kao resorni ministar pozabavi platama i standardom vojnika, rešavanjem njihovih brojnih problema.

„Sredstva koja je predvideo za vojnu obuku žena nisu mala i značiće mnogo onima kojima je uvreda što imaju ovakvog ministra. Da se razumemo, nemam ništa protiv učenja. Naprotiv. Učenje je moje životno opredeljenje. Ali ovakve gluposti su gubljenje vremena, bacanje novca i vređanje inteligencije. Ovo zveckanje oružjem više ne brine - znamo da je puška prazna. A istorija potvrđuje da žena nije manjkalo kad god je trebalo u ratovima i bitkama koje je Srbije vodila, iako nisu pohađale Vulinove kurseve, obuke i vojne rokove. Počev od Milunke Savić. I na kraju, sigurna sam da im se neće dopasti ako me budu primorali da odem na obuku“, zaključuje Dimitrijevićeva.

Komentari

Ma dajte,slepa partijska poslušnost.Smeju li da razmišljaju drugačije?Te iste persone moraju dva puta dnevno da spavaju da imaju obavezna tri vegan obroka ,presudno je da imaju mrežu za ajfone i jedino teško što su podigle u životu je njihova lui viton tašna .Ne zanosite narod praznom retorikom da bi išle ili ne daj bože ratovale jer ni do pekare ne možete pešice a tamo se ne ide da bi pravile selfi i na ćaskanje kao po kancelarijama.

ZutoCvece