NENAD STANOJKOVIĆ ROMEO, BARTENDER

Kokteli za Noleta i Maradonu

Svet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu. Veliki je broj takvih stranica i obimnih knjiga pročitao naš sugrađanin Nenad Stanojković Romeo koji se poslom barmena bavi dugih 15 godina. Kaže da je još kao dečak sanjao da vidi daleke civilizacije, predivne udaljene predele, različite kulture, da proba egzotična pića, hranu. Učenjem i konstantnim radom uspeo je da ponese titulu najboljeg bartendera Ujedinjenih Arapskih Emirata 2010. godine. Služio je Maradonu, Noleta, radio na koktel zabavi na najvišoj zgradi od 124 sprata u Burdž Kalifi.

„Nisam se uklapao u lokalne stereotipe, želeo sam više. Posle obaveznog služenja vojnog roka i sa sertifikatom profesionalnog bartendera završenog kursa u Beogradu, rešio sam da uzmem stvar u svoje ruke”, kaže tridesetšestogodišnji Nenad Stanojković Romeo.

 

VRANjSKE: Osnovna znanja stičete u srpskoj prestonici?

STANOJKOVIĆ: Da. I što se tiče barskih akrobacija. U Beogradu sam iznajmio stan sa još dvojicom drugara koji su bili bartenderi i onda smo zajedno počeli da radimo i učimo i vežbamo konstantno.

 

Vaš cilj je bio odlazak iz Srbije?

Da. Otputovao sam u Republiku Dominikanu. Iako svestan rizika, prihvatio sam izazov. Moj kolega bartender je već bio tamo tako da mi je dao par saveta.

 

Kakve su bile vaše prve impresije dolaskom u Dominikansku Republiku?

Od samog početka zaljubio sam se u „vreli karibski duh“, prijatne ljude, lepe žene, vrhunske cigarete, dobar rum, savršeni Mohito, Daikiri. Inače, zaposlio sam se u restoran-baru na samoj obali Karipskog mora.

 

Podseća na film…

Tako je. Baš kao u filmu „Koktel“ Toma Kruza, počeo sam da radim, da učim španski jezik i tehnike flairtending (barske akrobacije). U Dominikani sam ostao nešto manje od godinu dana i stekao neverovatno iskustvo. Kad sam se vratio, u Vranju je bila zima, a ja preplanuo od sunca pa su me čudno ljudi gledali.

 

Onda ste svoje znanje i veštine pokazali u Beogradu?

Po povratku iz Dominikane, otišao sam u Beograd gde sam učestvovao u snimanju serijala o koktelima „Koktel dana" koja se prikazivala na pedesetak lokalnih televizija u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori. Već sam savladao tehnike barskih akrobacija, magiju i iluzije što je bilo novo i lepo prihvaćeno, tako da sam dosta putovao po klubovima u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji, a leta su bila rezervisana za Crnu Goru.

 

Šta vam je omogućio posao barmena?

Prodor na Istok. Video sam Jermeniju, prvu hrišćansku državu na svetu. Onaj ko voli istoriju i tradiciju neće pogrešiti ako tamo ode. Tu sam boravio godinu dana, taman toliko da nađem vezu za Dubai.

 

Zašto baš Dubai?

Zabluda je da na arapskom poluostrvu nema alkohola i da Arapi ne piju, velika zabluda. Radio sam u Cavali Club Dubai, najprestižnijem u tom delu sveta, a verujem i šire. A zašto - zato što je to klub gde jedan gost potrosi 250.000 evra, ostavi bakšiš od 65.000 evra i naruči Crystal Anniversary Champagne koji košta 110.000 evra. Usput, gostuju Dženifer Lopez, Florida, Dejvid Geta...

 

Sigurni ste oko ovih nula?

Neverovatno zvuči, verujem. Crystal Anniversary je šampanjac od šest litara koji je izbačen u čast drugog milenijuma. Bilo je samo desetak flaša u svetu, strogo limitirani. Sada su ostale samo dve flaše. Treću je imao Cavali Club Dubai u kome sam radio. Zato vam i pričam ovo sa sigurnošću. Dok su gostovali ljudi iz sveta šou biznisa, političari, sportisti. A, u pauzama nastupa velikih zvezda, ja sam imao svoj šou, performans sa vatrom i tada su svetla pogašena.

 

Volite li kad ste za barom u centru pažnje?

Voleo sam to da radim. Vrtim zapaljene flaše, duvam vatru iz usta i pokazujem mađioničarske trikove i iluziju. Tu sam bio bartender entertainer (zabavljač). Bartending u Dubaiu je na jako visokom nivou. Konstantna obuka, stalni seminari, takmičenja, molekularna miksologija. Tamo ste u prilici da stalno učite. Učestvovao sam na nekoliko takmičenja iz miksologije kao i par takmičenja u flairtendingu. TimeOut časopis svake godine organizuje takmičenje i mene proglašavaju za najboljeg bartendera Ujedinjenih Arapskih Emirata 2010. godine.

 

Šta za vas predstavlja takav uspeh?

Tu titulu sam dobio zato što sam te godine bio na više prestižnih takmičenja (World Class) i tada sam pokazao svoj performans sa vatrom gde su svi bili oduševljeni, tako da u takvom klubu nije bilo teško da budem primećen. Za mene to znači kao lepa uspomena, mada mi je ta činjenica donela i neke benificije.

 

Koje?

Radio sam par prestižnih koktel partija. Majdan je jako skup sport. To je trka konja gde učestvuju šeici. Ja sam bio selektovan i između ostalog služio i Maradonu. Onda koktel parti na 123. spratu najveće zgrade na svetu u Burdž Kalifi. I taj posao sam dobio zbog titule najboljeg bartendera. Na 124. spratu, za koji nema lift, morate peške jedan sprat. E, na tom spratu postoji koktel sala gde sam ja radio koktel parti. Bez lažne skromnosti, možda sam prvi bartender na svetu na toj visini. Proveriću, za svaki slučaj, Ginisa. Ha ha..

 

Zašto su kokteli toliko skupi?

Razlog zašto se u Dubaiu piju tako skupe flaše je zbog prestiža, a i zbog toga što tamo nema droge i kocke, pa ukoliko ste milioner, priznaćete da je ovo jedan dobar način da ih potrošite. Ranije su bartenderi pravili koktele sa jednostavnim pićima jer se verovalo da u mešavinu ne treba da ide skup alkohol. Ali, ako napravite Cosmopolitan sa Smirnoff vodkom i KatelOne ili Belvedere vodkom, verujte da ćete primetiti razliku.

 

Koga ste još od poznatih ličnosti imali prilike da uslužite?

Predsednika Čečenije, gospodin Kadirov je sa svojom svitom potrošio 80.000 evra za svoj rođendan i to samo na hrani jer nisu pili alkohol, iako smo ja i moj menadžer spremili viski Makalan 66 koji košta dvadesetak hiljada evra. Mene su odabrali da radim sa njima jer govorim ruski. Nikad više nisam spremio bezalkoholnih koktela nego te večeri… Reper Florida je u toku nastupa skinuo majicu i pokazao tetovaže da bi reagovalo obezbeđenje kluba jer bi klub dobio kaznu pošto je takav potez u muslimanskom svetu neprihvatljiv. A fudbaler Luka Modrić je tražio da mu pustim pesme naše Cece…

 

Pored svih zanimljivosti, ipak se ne zadržavate u Dubaiju?

U Dubaiju sam radio pet godina i naučio dosta toga, upoznao mnogo različitih ljudi, stekao prijatelje. Dubai je dom za oko 120 različitih nacionalnosti. Kako se dobar glas daleko čuje, dobijam ponudu za Bahrein. Tu sam bio angažovan u kompaniji koja ima lanac hotela kao neko ko obučava bartendere i konobare. Posle mog arapskog putešestvija, ukrcavam se na brod.

 

Na brodu ste počeli da radite pre četiri godine.

Moja sadašnja kompanija je The Yahts of Seabourn. Na luksuznom brodu ima dosta iskušenja, mnogo različitih nacija i karakteta na relativno malom prostoru, ali i puno rada. Međutim, konstantno putovanje i upoznavanje novih horizonata nadomesti sve manje atraktivne stvari. Taj osećaj kada sretnete starog prijatelja u Sidneju ili u Goa India. Slučajno sam naišao na prijatelja iz Sankt Peterburga, a upoznali smo se u Dominikani.

Šta, po vašem mišljenju, izdvaja dobrog barmena iz gomile?

Ukoliko neko za sebe smatra da je bartender, barmen, barkiper, on mora da bude obučen za taj posao da zna o likerima sa kojima radi, da zna da preporuči adekvatno piće gostu da ispriča zanimljivu priču vezanu za to piće ili koktel. Potrebna je, pre svega, stručnost da ugostitelji poznaju svoj produkt ne samo po imenu već da znaju mnogo više o njemu. Kada nudite vino morate da znate sve o tom vinu. Isto tako i o viskiju ili bilo koje drugo piće da je u pitanju. To se postiže konstantnim treningom i usavršavanjem.

 

Koliko jezika govorite?

Španski, ruski, engleski, bugarski, makedonski, kao i indijski i jermenski pomalo.

 

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Moj život je bar i barsko poslovanje. Godinama radim u inostranstvu, ali, kada bi se stekli uslovi, vrlo rado bih dao svoj doprinos u poboljšanju usluga servisa, kako u malim lokalima tako i po hotelima, ovde kod nas. Uskoro se ženim ženom iz naših krajeva, a jedan sam od onih koji misli da kod nas nije najgore. Patriota sam, volim svoj kraj i svoju zemlju tako da verujem da ovde uz maksimalnu posvećenost prema bilo kom poslu, može da se napravi rezultat. Takođe, rado bih izašao u susret ugostiteljskim objektima u Vranju koji žele da unaprede kvalitet svojih usluga ili da obuče svoje radnike.

Jovana Ristić

 

VATRA

Šta vatra „radi“ koktelu?

Postoje kokteli koji se pale jer sadrže visok procenat alkohola. Na primer, dok gori koktel Flaming Lamborghini, gost pije kroz vatru sadržaj u čaši. To je samo vizuelni efekat. A, ono što ja radim sa flašama, to nema veze sa pripremom koktela. To je šou za goste. Vatra koktelu daje vizuelni efekat i uslovljava vas da ga brzo pijete, tako da vam ranije kreće žurka u glavi. Vatra čini da se osećate odvažno kad je popijete.

Zvuči zabavno dok Lambordžini „vozi“.

Recimo, koktel Flaming Lamborghini priprema se tako što bartender spremi piće u koktel čaši, a sa strane su dve male čašice pune likera blue curacao i baileys, tako da kad vam zapali sadržaj, vi krenete da pijete kroz vatru preko slamčica, a on vas hladi sa ona dva likera. Mada, nemojte sami to da radite kod kuće. Zabavno jeste i deluje efikasno jer se stvori lančana reakcija kada svi krenu da naručuju kako bi dobili svoju porciju vatre. Ili koktel B52 koji se isto pali i tako pije kroz slamčicu nosi naziv strateškog bombardera B52 koji je nosio atomsku glavu na Herošimu i Nagasaki i kad u šotu zapalite taj koktel, on izgleda kao efekat bačene bombe.

 

NOVAK

Upoznali ste Novaka Djokovića tokom vašeg boravka u Dubaiju?

Novaka sam gledao u tri finala Dubai Open. Dolazio je u Cavali Club, pričali smo skroz je opušten, interesovao se da li ima Srba u klubu. Neke je upoznao. Lepo je bilo biti Srbin tih dana u Dubaiju jer je Novak bio apsolutni vladar.

 

Koji ste koktel spremali Noletu?

Nole je uglavnom naručivao voćne koktele bez alkohola. To su pili on i njegov brat Marko. Mada je za njihovim stolom bilo i par boca „Laurent Perrier Rose Champagne“ što je odličan izbor. To je, inače, prvi roze šampanjac na svetu. Sada mogu da vam pričam neke od anegdota. Dok sam radio, bilo nam je zabranjeno zbog privatnosti naših gostiju. Otkriću vam da smo za gostovanje Stivena Sigala pripremili „skupe edicije“, a on je cele večeri pio Peroni italijansko pivo.

VRANjE I KOKTELI

Kakva je naša kultura konzumiranja pića za barom, na kom je nivou, u poređenju sa drugim kulturama koje ste upoznali?

Naši klubovi i kafići u Vranju imaju standardne ponude. Koktel kultura nije baš razvijena. Mislim da je naš kraj dobar ugostiteljski potencijal zbog novog autoputa i tranzita Vranje-Vranjska Banja-Vlasina. Sve su to dobri ugostiteljski potencijali koji mogu da privuku goste u tranzitu. Gazde lokala, menadžeri i radnici treba da rade na tome da se i u Vranju može poručiti dobar martini, sazerac, manhattan, cosmopolitan, old fashion…

RECEPT ZA MOHITO

„Mohito je osvežavajući koktel za vrele dane koji je nastao na Kubi posle drugog svetskog rata. Veruje se da je originalni recept kakav danas poznajemo nastao 1946. godine u hotelu "La Bodeguita del Medio" u Havani. Za njegovu slavu je najzaslužniji Ernest Hemingvej kome je posle Dajkiri, Mohito bio omiljeni koktel.

Potrebno je:

15 cl (centilitra) šećernog sirupa (koji sami možete da napravite, pola kristalnog šećera, pola tople vode ili 1 do 2 barske kašičice žutog šećera. To stavite u čašu sa debljim dnom, zatim dodate 5,6 listova mente - divlje nane koji sami možete da uberete. Zatim ubacite pola limete (zeleni limun).

To sve madluete, tj. ugnječite tučkom da bi se sok limete iscedio i pomešao sa šećerom, a da ipak budete nežni prema menti. Ako je mnogo madluete, dobićete gorčiju notu.

Zatim dodajete mrvljeni led gotovo punu čašu i preko tog drobljenog leda nalijete od 30 do 45 cl (zavisi koliko podnosite alkohol) belog ruma, na primer Bacardi.

Sve to promešate barskom kašičicom i preko leda dodate malo kisele vode ili sode. (30 cl je otprilike ona jedna čašica za tekilu ili rakiju). Ukrašava se svežim listom nane na vrhu čaše.

ROMEO

Među publikom ste poznati kao Romeo. Otkud taj nadimak?

Nadimak Romeo je iz Crne Gore, dok sam radio na plaži u Budvi. Kolega me je prozvao više iz šale zato što volim poeziju i što sam bio dobar u komunikaciji sa Ruskinjama.

Samo sa Ruskinjama?

Ja sam znao ruski kad se nije govorio u Crnoj Gori, pa je i logično da sam imao bolju komunikaciju sa njima.

ZutoCvece