GRADONAČELNIK I „OPEL INSIGNIJA“

Ćutanje kao priznanje

„Gradonačelnik Vranja je za službeno vozilo „opel insignija“, koje je Agencija „Veeda“ ustupila na korišćenje Gradskoj upravi, iz Odelenja za zajedničke poslove u čiojoj je ingerenciji, između ostalog, i održavanje i korišćenje voznog parka Grada, dobio ovlašćenje i saobraćajnu dozvolu i bez izdatog putnog naloga otputovao na letovanje u Grčku sa svojom porodicom“, tvrdi izvor iz Gradske uprave Vranja.

Apsolutni muk čelnika gradske vlasti u vezi Milenkovićevog putešestvija službenim vozilom na privatno putovanje, kao i njegov amorfni odgovor na pitanje voditeljke na naprednjačkoj TV Vranjska plus, surovo su indikativni i jasno potvrđuju da nije u pitanju „hajka takozvanih nezavisnih medija“, već istina o zloupotrebi položaja koja se više ničim ne može sakriti od javnosti.

 

ISTORIJA: Priča o sada već čuvenom automobilu „opel insignija“, koji je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „Veeda“ kupila 2011. godine za 20.000 evra, „zaoštrila“ se poslednjih meseci prošle godine, kada je na ulicama Vranja Dejan Manić, lider vranjskog odbora Jedinstvene Srbije, baš preterivao sa vozikanjem ovim skupocenim vozilom i time iritirao brojne Vranjance. Manić je tada medijima dao svoju „odbranu“ od neugodnih optužbi da ne izlazi iz „insignije“, te da je u njoj u svako doba dana i noći.

„Tačno je da koristim „opel insigniju“, najpre kao savetnik, a zatim i kao predsednik Skupštine Agencije „Veeda“, ali sam plaćam gorivo i održavanje vozila“, rekao je Manić.

Već u decembru 2016. godine, taze naprednjačka vlast u Vranju smenjuje Dejana Manića i na položaj predsednika Skupštine Agencije „Veeda“ postavlja Slobodana Milenkovića, gradonačelnika Vranja. Manić, dakle, postaje deo istorije, a gradonačelnik Milenković preuzima funkciju koja mu pripada kao prvom građaninu Vranja. I tada je utihnula svaka priča o „opelu insignija“ Agencije „Veeda“ sve do „kobnog“ avgusta ove godine, kada je zahvaljujući insajderu iz naprednjačkog tabora u gradskoj vlasti „eksplodirala“ medijska bomba o „neshvatljivom“ previdu gradonačelnika Milenkovića koji je pomenutim službenim vozilom otputovao na letovanje u Grčku.

Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave, u nespretnom pokušaju da abolira gradonačelnika, rekao je „da je Agencija „Veeda“ svoje vozilo „opel insigniju“ ustupila na korišćenje Gradskoj upravi, ali da taj auto nije u vlasništvu Grada i da on ne zna gde je, a i ne mora da zna“!?

Da je „Veeda“ bila širokogruda prema Gradu, potvrdila je Biljana Stojanović, zamenica direktora ove agencije Živka Ivankovića koji ne samo da se nikako ne vraća sa odmora, već i ne odgovara na pitanja novinara o ustupanju „insignije“ Gradskoj upravi (vidi okvir).

„Nemam informacije gde je to vozilo, ali je odluka o ustupanju Gradskoj upravi doneta na Skupštini“, saopštila je „pričljiva“ Stojanovićeva.

 

Izvor iz Gradske uprave, međutim, osporava stav načelnika Aritonovića o statusu poklonjene „opel insignije“ u postojećem voznom parku Grada Vranja.

„Odmah nakon ustupanja „insignije“ Gradu, to vozilo je uvedeno u evidenciju službenih vozila i pod ingerencijom je Odelenja za zajedničke poslove koje brine o održavanju i korišćenju svih službenih vozila“, objašnjava izvor iz Gradske uprave.

 

Nebojša Živković, načelnik Odeljenja za zajedničke poslove, koristeći navodno sistem subordinacije u hijerarhiji gradske vlasti, međutim, nije odgovorio na novinarsko pitanje o statusu „opel insignije“ u voznom parku Gradske uprave.

„Nisam nadležan za davanje informacija, jedino to može načelnik Gradske uprave“, kratko i suvo odgovara Živković.

 

OVLAŠĆENjE: Ni Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave, nije odgovorio na pitanje novinara u vezi gradonačelnikovog privatnog putovanja službenim vozilom (vidi okvir), ali je izvor iz Gradske uprave rasvetlio priču o svim okolnostima vezanim za Milenkovićevo upravljanje „opel insignijom“ na putu do Grčke.

„U Odeljenju za zajedničke poslove gradonačelnik je dobio ovlašćenje i saobraćajnu dozvolu i bez putnog naloga seo za volanom „opel insignije“, što je logično, jer niko iz navedene službe nije mogao, a možda ni smeo, da mu izda putni nalog za službeno vozilo a za privatno putovanje“, navodi izvor iz Gradske uprave.

 

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, nije odgovorio na pitanje novinara upućeno još pre nedelju dana, „da li je dobio putni nalog za „opel insigniju ili je krenuo na privatni put sa ovlašćenjem i ko je snosio troškove putovanja“, čime je odbio da se suoči sa priznanjem istine da je službeno vozilo koristio za svoje privatno putovanje. U izjavi za naprednjačku TV Vranjska plus, na pitanje voditeljke o privatnom putu službenim vozilom za Grčku, nije odgovorio direktno, već je smušeno-amorfnim odgovorom još više podgrejao sumnje da se ipak našao za volanom „opel insignije“ kad je ovog leta krenuo na odmor (vidi okvir).

Konačno, pred samo zaključenje lista, pala je i poslednja odbrana lika i dela Slobodana Milenkovića, gradonačelnika Vranja, zbog afere „opel insignija“ koja već dve nedelje trese grad i čitav jug Srbije. Iz tabora gradske vlasti i strogo kontrolisane „sekcije“ za spinovanje i sivu propagandu lokalnog odbora Srpske napredne stranke, „procurilo“ je „da je inkriminisana „opel insignija“ Gradske uprave, to jst Agencije „Veeda“, već poduže na servisu u Nišu, te da se protiv gradonačelnika vodi „ogavna“ medijska kampanja takozvanih nezavisnih medija“. Provere radi, telefonskim putem postavljeno je pitanje „dežurnom“ u firmi „Nišauto Gemos“, jedinom ovlašćenom servisu za „opelova“ vozila, „da li je „opel insignija“ na korišćenju Gradske uprave Vranja bila na servisu od kraja jula do polovine avgusta tekuće godine“.

„Nije mi poznato tako nešto, ali se za nekoliko sati još jednom javite“, začuo se ljubazan muški glas na fiksnom telefonu pomenute firme.

 

Prilikom sledećeg obraćanja, proradila je „naknadna pamet“ dežurne na telefonu pomenute niške firme.

„Morate da znate da mi ne smemo da vam pružamo podatke o našim mušterijama, to nije dopušteno“, prekorno je zazvučao nečiji „sopran“ sa strane niške žice i slušalica je zveknula o postolje.

 

Priča o „opelu insigniji“ i gradonačelnikovoj zloupotrebi položaja, međutim, i dalje traje!

Slavomir Kostić

 

Nikome ne polažem račune

Prošlog ponedeljka, na naprednjačkoj TV Vranjska plus, voditeljka Ivana Jović ugostila je Slobodana Milenkovića, gradonačelnika Vranja, i odmah na početku, „po diktatu neprilika“, postavila neugodno pitanje.

Jović: Na početku emisije, prosto moram da vas pitam, gde je čuvena „insignija“ i da li ste njome zaista išli na odmor?

Gradonačelnik Slobodan Milenković: Ovako, zaista mi je neprijatno da govorim o svom privatnom porodičnom odmoru. Dok sam bio na godišnjem odmoru, osećali smo se kao da je bukvalno raspisana poternica za mnom, a samim tim i za članovima moje porodice. Ono što mogu da kažem je da nikome nemam nameru da polažem račune. Sve što radim, radim u skladu sa zakonom.

 

KRIVIČNO DELO

Dragan Nikolić, vranjski advokat koji je od 2012. do 2016. godine bio narodni poslanik SNS, iznosi svoj „de fakto i de jure“ stav u vezi afere „opel insignija“ čiji je glavni akter Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

„Ako je gradonačelnik Vranja zloupotrebio službeni automobil, po zakonu zloupotrebio je službeni položaj i time naneo štetu lokalnoj zajednici, čime je učinjeno krivično delo kažnjivo po zakonu“, objašnjava Nikolić.

 

ĆUTOLOZI

Na pitanja upućena mejlom Živku Ivankoviću, direktoru Agencije „Veeda“, „zašto ste Gradu Vranju dali na korišćenje „opel insigniju“ i ko je doneo tu odluku“, do zaključenja lista nije stigao odgovor prvog čoveka agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave, takođe nije odgovorio, najpre na pitanje novinara „da li je izdat putni nalog za službeno vozilo „opel insigniju“ gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću za putovanje do Grčke, a zatim je odbio da odgovori i na zahtev novinara „da dozvoli razgovor za medije Nebojši Živkoviću, načelniku Odeljenja za zajedničke poslove koje je, između ostalog, „nadležno za održavanje i korišćenje vozila Gradske uprave i prevoz zaposlenih i drugih lica za potrebe Grada“.

ZutoCvece