PIONIRI FK DINAMA PRVACI DRŽAVNOG PRVENSTVA SPORTSKIH IGARA MLADIH

Idemo po zlato u Split

 

Ova generacija 2002 - 2003. ima dosta kvalitetnih igrača. U poslednjih pet, šest godina, to je jedna od najboljih ekipa u našem klubu. Deca su jako talentovana. Trenirali smo skoro svakog dana i bili spremni da odgovorimo na svako iskušenje“, kaže trener pionira Dragan Manasijev koji je predvodio mlade momke do najsjanijeg odličja.

VRANjSKE: Na Državnom prvenstvu Sportskih igara mladih, osvojili ste prvo mesto. Pre toga ste imali slično takmičenje i u Vranju?

MANASIJEV: Imali smo opštinsko takmičenje igre mladih u Vranju, u kategoriji do 14 godina. Predvodio sam ekipu i uspeli smo da dobijemo četiri utakmice i samim tim se plasiramo na državno prvenstvo u Beogradu. Turnir se održao na Adi Ciganliji. Sistem igre je bio eliminacija. Prvi protivnik je bila ekipa iz Novog Pazara, koju smo uspešno savladali. Nakon slobodnog dana, usledile su još dve utakmice, gde smo izašli kao pobednici. Prva je bila sa Valjevom (4:1), druga protiv Kragujevca koju smo dobili na penale (8:7). Samim tim smo se plasirali u finale. Tamo nas je čekala ekipa „Lavova“ iz Beograda. Utakmica je bila napeta i žestoka, bilo je dosta publike koja nas je bodrila tokom celog meča. Gubili smo 3:1, ali smo došli do naše igre, pribrali se i uspeli da preokrenemo rezultat u poslednjih šest minuta igre. Od izgubljene utakmice stigli smo do vođstva (4:3).

 

Da li ste verovali u takav ishod?

Svakako jesam. Apsolutno sam verovao svojoj ekipi. Znao sam koliko su se trudili na treninzima i davali sve od sebe na svakoj utakmici. Nisam sumnjao nijednog trenutka u njih. Bio sam siguran da ukoliko pokažemo svoju igru možemo doći do pobede. Bili smo spremni da odgovorimo na svako iskušenje, ali smo istovremeno imali i dosta sreće.

 

Koliko je važno u takvim situacijama biti tim na terenu i ne igrati individualno?

Veoma je bitno da budu jedinstveni na terenu, da se pojedinac ne izdvaja, jer je fudbal pre svega timska igra. Mislim da smo i u finalu pobedili zahvaljujući timskom duhu. Trudim se da radim sa njima na tome. Moraju da shvate da ako imamo tim, imamo i pojedinca i obratno.

 

Imali ste po dve utakmice u toku dana. Koliko je to bilo naporno?

Bilo je veoma teško. Igralo se po dva poluvremena od po 15 minuta. Temperatura je bila i preko 40 stepeni. Utakmice su bile na veštačkom terenu, pa je samim tim i vrućina bila veća. Bilo je pretoplo za decu.  Zbog toga smo nakon utakmica uglavnom odmarali. Bili smo smešteni u domu, pored hale Pionir.

 

Kako ste zadovoljni organizacijom Sporskih igara mladih u Beogradu?

Organizacija je bila sjajna. Toliki broj učesnika na jednom mestu, a pritom svaki minut je bio dobro isplaniran. Sve pohvale za organizatore. Ada Ciganlija je bila prepuna dečaka i devojčica koji su došli da bodre i navijaju za svoje drugare.

 

Sredinom avgusta putujete u Split, kada će vam se pridružiti i pobednici Igara mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kako se sada pripremate i kakva su očekivanja?

Mi se pripremamo isto kao i ranije. Odigraćemo što veći broj trening utakmica kako bi se što bolje pripremili. Želimo da izbegnemo greške koje su nam se dešavale u Beogradu. Uvek idemo na pobedu tako da se nadamo da ćemo i tamo uspeti da budemo prvi. To svakako zavisi od nas, naše igre. Ukoliko pokažemo ono što znamo, siguran sam da i dobar rezultat neće izostati. Mislim da možemo da osvojimo zlato i u Splitu. Krećemo 17. avgusta i ostajemo šest dana. Koliko sam čuo od ekipa koji su učestvovali prošle godine, očekuju nas dve utakmice. Prva je protiv domaćina Hrvatske, a potom sledi ekipa iz Bosne i Hercegovine. Mečevi se igraju dva puta po 20 minuta. Imamo problem jer trener Zemuna ne želi da pusti Filipa Petrovića koji je na pripremama, jednog od najboljih igrača, tako da ćemo sigurno biti oslabljeni. Pružićemo priliku nekom drugom igraču i nadam se da će je iskoristiti na najbolji mogući način.

 

Prošle godine pioniri Dinama nisu uspeli da se plasiraju na Međuregionalni finalni turnir u Splitu?

Tada je trener bio Dragan Stojanović Firga, oni su učestvovali na Državnom prvenstvu u Beogradu i osvojili treće mesto. To je takođe veliki uspeh, ali nisu otišli na završni turnir u Hrvatskoj. Preuzeo sam ekipu početkom prošle godine, tako da sam  imao više vremena da upoznam igrače. Mi smo već početkom godine krenuli sa pripremama za drugu polusezonu. U okviru tih priprema boravili smo desetak dana u Soko Banji. Odigrali smo prijteljsku pripremnu utakmicu sa ekipom „Radnički“ sa Novog Beograda i pobedili rezultatom 2:0.

 

TRENER I PEDAGOG: Pored trenera pretpostavljam da treba biti i dobar pedagog?

Veoma je teško raditi sa decom. Treba im usaditi odgovornost prema igri, ali i prema školi. Potrebno ih je animirati i privoleti da se bave sportom, a čini mi se da je to danas problem. Uostalom dete koje voli sport samo dođe da trenira. Ukoliko ne postoji ljubav prema sportu niko ga ne može naterati da se bavi time.

 

Koliko igra mora da bude slobodna, spontana, pa da iz nje nastanu vrhunski majstori?

Decu bi trebalo do 15 godina pustiti da se slobodno igraju, ne stvarati im pritisak. Trudim se da im treniranje ne bude obaveza, već igra i rekreacija. Kasnije kada budu bili kadeti oni će sami odlučiti da li će im fudbal postati više od zabave. Samo u tom slučaju možemo očekivati vrhunske sportiste. Bilo bi šteta ne raditi sa njima, jer su ova deca jako talentovana.

 

Da li neke od njih vidite u standardnom sastavu Dinama?

 Ako budemo ovako nastavili u kontinuitetu, za par godina možemo da očekujemo najmanje pet, šest igrača u prvom timu vranjskog kluba. Po priči starijih i iskusnijih trenera oni će forsirati ovu decu i raditi sa njima. U pitanju su stvarno talentovana, uporna i vredna deca tako da bi trebalo da budu u ekipi.

 

Očigledno ima talentovane dece, kako raditi sa njima i kako ih dalje usmeravati?

Ova generacija 2002-2003. ima dosta kvalitetne igrače. U poslednjih pet, šest godina to je jedna od najboljih ekipa u našem klubu.Talenat bez rada ne vredi baš mnogo. Deset posto je talenat, a devedeset rad. Sve je to individualno i zavisi i od deteta i od trenera na koji način će dalje usmeravati njegovu igru. Igrači koji imaju talenat i dar za igru na žalost, vrlo brzo napuštaju Dinamo i odlaze u veće klubove. To je generalno problem u svim manjim gradovima na jugu Srbije. Dinamo ima sjajnu fudbalsku školu, rađaju se nove generacije, tako da verujem da će biti još sjajnih mladih igrača.

 

ZASLUŽILI SMO PRVO MESTO

Najbolji igrač turnira je kapiten Filip Petrović, koji je prešao iz Dinama u Zemun. Od 15 golova, koliko su pioniri ukupno dali na turniru, on je postigao deset.

„Moja ekipa i ja smo prezadovoljni ovim turnirom. Zabavljali smo se, družili sa ostalim učesnicima i mnogo truda uložili da prevaziđemo naš prošlogodišnji rezultat. Zaslužili smo prvo mesto i odlazak u Split jer smo se pripremali i borili sve vreme. Što se tiče organizacije bila je na najvišem mogućem nivou. Ništa nije prepušteno slučaju, naša tri dana su bila isplanirana i isto tako realizovana na najbolji mogući način. Sreću i radost koju smo doživeli moja ekipa i ja pamtićemo celog života“, kaže Filip.

PREDIVNO ISKUSTVO

Aleksandar Milenković, jedan od pionira kaže da je bilo dosta sjajnih mečeva na Adi Ciganliji:

“Možda smo u početku bili pod pritiskom, jer ukoliko bi izgubili jednu utakmicu vratili bi se kući. Kako je vreme prolazilo, a mi pobeđivali postajali smo sigurniji. Ovo je bilo jedno predivno iskustvo. Svi smo se lepo slagali i družili“.

 

ZutoCvece