TRAGOM IZJAVE ALEKSANDRA VUČIĆA, PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Vučićev tajni Albanac

Niko u Vranju, od advokata, funkcionera SNS, gradske uprave, pozicionih i opozicionih političara, nije mogao da potvrdi istinitost informacije o navodnoj kupoprodaji kuće „usred grada“ između Vranjanca „patriote“ i advokata Albanca

Neko iz Vranja drži mi patriotske pridike svaki dan, napada me na najgori način, neko ko je advokatu Albancu prodao kuću usred Vranja. Pitaće me sutra kako sam štitio Vranje. Ja sam ga branio“, izgovorio je ne trepnuvši na televiziji Pink prošlog ponedeljka Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.

U prvim reagovanjima u Vranju na pojavu tajanstvenog advokata Albanca, kupca „patriotske“ kuće u centru grada, u svim lokalnim krugovima, advokatskim i političkim, računajući i na reakcije iz Gradskog odbora SNS, dominira zajednički imenilac, „nikad čuli ni videli“, „prvi put čujemo za tu kupoprodaju“, „da se to desilo, u ovoj malovaroškoj sredini u kojoj živimo brzo bi se proneo glas o „patriotskom“ postupku Vranjanca evroljupca“.

Niko u ovom gradu, pa ni vodeći vranjski naprednjaci, nije potvrdio da se radi o istinitoj vesti koja je gotovo preko noći podigla političku prašinu u Vranju, ali (ne)očekivano nije posebno uznemirila lokalnu javnost decenijama naviknutu i pomalo oguglalu na svakojaka iznenađenja i spinovanja u političkom životu zemlje Srbije.

MANIPULACIJA: Nepoznati Albanac, advokat, pa još kupac kuće u centru Vranja koju mu je navodno prodao lokalni „patriota“, inače remetilački faktor na liniji pregnuća i nadljudskih napora predsednika Srbije Aleksandra Vučića da usreći ovu zemlju i njene građane, preko noći je postao predsednikova slatka tajna i nerešiva dilema za Vranjance koji su ubeđeni da sve znaju i da se sasvim u skladu sa malovaroškim duhom grada u kome žive, ništa od njih ne može sakriti. Istini za volju, ovoga puta nadigrao ih je niko drugi, do predsednik Srbije, zanemarivši da je u Vranju na poslednjim predsedničkim izborima dobio skoro 70 odsto glasova ovdašnjih birača. Nezahvalan poput svih koji se bave politikom, zagolicao je pažnju Vranjanaca gromovitom izjavom na njemu omiljenoj ružičastoj televiziji u kojoj su tajanstvena i ovdašnjoj javnosti nedokučiva dva lika; Vranjanac, po Vučiću lažni patriota, koji je prodao kuću u centru grada jednom Albancu, pa još advokatu, i Albanac advokat, kupac te „patriotske“ kuće čiji vlasnik već danima i nedeljama drži, kako to reče predsednik Srbije, „patriotske pridike i napada ga na najgori način“.

 

Poznati vranjski advokat, jedan od osnivača SNS u Vranju, koji je želeo da ostane anoniman, smatra da se radi o manipulaciji u dnevnopolitičke svrhe, dakle o maniru koji je predsednik Vučić doveo do savršenstva.

„Nije mi poznato da je neko od kolega Albanaca kupio kuću u Vranju. Jer, da se to desilo, to bi svi znali u Vranju, pa zna se gde se overavaju kupoprodajni ugovori, raščulo bi se to vrlo brzo ovde. Smatram da mu neko putem društvenih mreža ili mejlom šalje poruke koje ga nerviraju. Ili je u pitanju pozicija gde Vučić juri muvu, a kroz kuću mu tutnji brzi voz, imajući u vidu teške prilike u zemlji“, kategoričan je ovaj umirovljeni vranjski naprednjak.

 

Petar Mitić, advokat i jedan od funkcionera u Gradskom odboru SRS, pita zašto bi imena Vranjanca prodavca i Albanca kupca predstavljala tajnu, ukoliko se radi o istinitoj vesti.

„Zato sam ubeđen da je to jedna od mnogih neistina naprednjaka i njihovog lidera kome lično ne verujem ništa, manipulacija i to savršena. Jedino verujem da u Vranju ima patriota koji poštuju našu istoriju, žrtve koje je ovaj narod dao“, ističe Mitić.

 

Vučićeva „vranjanska“ izjava stavlja u posebnu dilemu Gorana Stefanovića, vranjskog advokata i bivšeg funkcionera Demokratske stranke i narodnog poslanika.

„Nije mi poznato da je obavljena takva kuporodaja, ali imajući u vidu sa kog nivoa je izrečena ta vest, nalazim se u nelagodi i dilemi. Najpre, ako je vest tačna, treba pristupiti ozbiljno toj situaciji, ali ako nije istinita, to bi bila katastrofa s obzirom da dolazi sa najvišeg nivoa u zemlji“, smatra Stefanović.

 

Vest da je Vranjanac, navodno patriota, Albancu advokatu prodao kuću „usred Vranja“ , iznenadila je i advokata Mladena Vasića.

„Nisam čuo da je Vranjanac prodao kuću Albancu advokatu, to prvi put čujem i nemam komentara“, kratak je i jasan Vasić.

 

Saša Stojković, jedan od najiskusnijih vranjskih advokata, pak, otvoreno sumnja u istinitost vesti iz Vučićevog arsenala, jer, kako tvrdi, „Albanci decenijama ne dolaze u Vranje“.

„To nema veze sa istinom što je izjavio Vučić, on nam duguje dva imena i prezimena. Zato pitam, ko je taj Vranjanac koji mu drži pridike, a prodaje kuću Albancu, ko je advokat Albanac kupac kuće u centru grada, to treba da se kaže. Ovako zapanjujuće zvuči ta izjava, jer Albanci ne kreću u migracije individualno, a i Vranje i Srbija za njih više nisu interesantni niti privlačni“, zaključuje Stojković.

 

SPINOVANjE: Za razliku od advokata, koji s pravom plediraju da su upućeni u kupoprodajne tajne u Vranju i na Vučićevu izjavu gledaju iz „de fakto i de jure“ ugla, političari u svojim reakcijama na istup predsednika Republike ne mogu a i ne žele da izbegnu dnevnopolitičku konotaciju, u prvom redu uslovljenu stranačkom pripadnošću. Tog principa drže se u svojim izjavama Slaviša Bulatović, predsednik Gradskog odbora SNS (vidi okvir), i Goran Nikolić, potpredsednik vranjskih naprednjaka.

„Nemam informaciju da je advokat Albanac kupac kuće u centru Vranja, ali kada je ta vest deo izjave predsednika Republike, ne sumnjam u njenu istinitost“, odan je Vučiću Nikolić.

 

Srđan Milošević, jedan od osnivača SNS u Vranju, koji je već tri i po godine izvan vlasti i politike, međutim, ne veruje u istinitost Vučićeve izjave o „izdaji“ Vranja.

„Radi se o stoprocentnoj neistini, jer se to nije desilo u Vranju“, eksplicitan je Milošević.

 

Za razliku od Miloševića, Siniša Mitić, predsednik Okružnog odbora SPS, reaguje opreznije i delom u kondicionalu.

„Prvi put čujem tako nešto, iznenađen sam, ali nije dobro ako je istina, a nije dobro ni ako je neistina koja se koristi u dnevnopolitičke svrhe“, dakle, nije dobro ni u jednom ni u drugom slučaju“, kaže Mitić.

 

Gradimir Jovanović, predsednik GrO PUPS u Vranju, pak, na poseban način promišlja uzročno-posledični kontekst nastanka Vučićeve izjave.

„Niti sam čuo Vučića, niti znam nešto o Albancu advokatu koji je, navodno, kupio kuću u Vranju. Predsednik Vučić je jasan, pa nešto mislim da je možda povezao delovanje advokata iz Vranja koji su glavni akteri kupoprodaje nekretnina između Albanaca i Srba“, „mudruje“ Jovanović.

 

Za Milana Mihajlovića, predsednika Pokreta Dveri u Vranju, međutim, nema dileme kada je u pitanju pozadina Vučićeve izjave o „vranjskom patriotizmu“.

„Još jedno spinovanje u cilju skretanja pažnje sa suštinskih problema u zemlji. U Vranju, posle protesta medija usmerenih ka lokalnoj samoupravi, u svom maniru Vučić prebacuje pažnju sa tih problema. A nije problem u prodaji jedne vranjske kuće Albancu, već izdaja Kosova koja se sprema“, naglašava Mihajlović.

 

Bobana Stanimirović, predsednica Gradskog odbora SRS, prema očekivanju, sumnja u istinitost Vučićeve izjave.

„Što god da izjavi Vučić, sve je sumnjivo, pa i ova vest o prodaji kuće u Vranju Albancu. O tome nemam informacije, mada što se prodaje nepokretnosti Albancima tiče, verujem da je ima“, ubeđena je Bobana Stanimirović.

 

Konačno, Perica Janković, potpredsednik Gradskog odbora DS, ne razume „kako to da Vučić bolje zna šta se dešava u Vranju od onih koji žive u ovom gradu“.

„On je bolje obavešten o Vranju i za ovu kupoprodaju, a kako vidimo, njegovi naprednjaci ovde ne znaju, to je čudno! Što se mene tiče, prvi put čujem da je Vranjanac koji uznemirava predsednika Vučića i sebe vidi kao patriotu, ni manje ni više, prodao kuću Albancu“, u dilemi je Janković.

 

Konačno, nije isključeno da je u dilemi i sam Aleksandar Vučić nakon vranjanske medijske „bombe“ koju je bacio u etar preko televizije Pink. Dilema se ne odnosi na istinitost vesti, budući da Vučić bolje od svih i u Vranju i u prestonici zna šta je istina, već na slutnje da li će i kako eksplodirati ta „bomba“ i postići ciljeve svih, pa i ovog predsednikovog spinovanja!

Slavomir Kostić

BEZ ODGOVORA IZ KABINETA PREDSEDNIKA

„Vranjske“ su pojašnjenje potražile i od Pres službe predsednika Srbije. Do zaključenja broja, iz Predsedništva nije stigao odgovor na naše pitanje o identitetu Vranjanca koji je prodao ni Albanca koji je navodno kupio kuću „usred Vranja“.

POZIVAM NA

ODGOVORNOST

GRADjANA

„Gledao sam nastup predsednika Republike Aleksandra Vučića i čuo o prodaji vranjske kuće Albancu. Taj slučaj mi nije poznat, ipak, posle ove vesti u istupu predsednika Vučića, smatram da građani treba da budu odgovorni, da učine nešto za svoju državu, za svoj grad Vranje, jer ne može se sve očekivati od države“, poručuje Slaviša Bulatović, predsednik GrO SNS i narodni poslanik.

NE GLEDAM NI PINK, NI VUČIĆA I NjIHOVE OBMANE

„Nikad ne gledam ni Pink ni Vučića koji u 99 odsto izjava iznosi neistine. Da li on izmišlja ili mu serviraju, to ne znam, ali znam da definitivno obmanjuje javnost, što važi i za izjavu o vranjskom slučaju“, kategoričan je Igor Andonov, član GrO SDS u Vranju i bivši zamenik gradonačelnika Vranja. 

U PITANjU JE ZAMENA TEZA

„Nikad nisam čuo da je Vranjanac patriota prodao kuću Albancu advokatu, pa sam ubeđen da je u pitanju zamena teza u Vučićevoj izjavi, u smislu da se sprema priznanje Kosova, a kao štiti se jug Srbije“, tvrdi Nebojša Spasić, vranjski advokat.

 

ZutoCvece