DA LI SPS ULAZI U VLAST ILI U SNS

Još ga dava

„Pa socijalisti iz Vranja li su jedini i najveći problem u ovoj zemlji, pa se njima bave i Vučić i Dačić“, pita se jedan od sagovornika iz SNS-a na pitanje o tome da li socijalisti ovde konačno, i kada, ulaze u lokalnu vlast. 
Odgovora na ovakva pitanja, naravno, nema.
Nema odgovora ni na pitanje da li će, i kada, lokalna koalicija biti proširena za SPS, što bi, posle svega, bio završni proces približavanja dve stranke, ljutih dosadašnjih neprijateja. Ono što se zna je činjenica da je prošle nedelje u Beogradu, u jednom od renomiranih restorana, održan sastanak kome su sa strane SNS-a prisustvovali Dragan Stevanović Boske i Slaviša Bulatović, a sa druge novopečeni ministar za lokalnu uravu Branko Ružić i Zoran Antić.
 E sad, šta je dogovoreno tom prilikom? 
Za sada, to ostaje tajna, ali neka dešavanja na terenu kažu da stvar i dalje ne ide lako, mada ide ka nekom, samo pregovaračima znanom cilju. 
STARI OŽULjCI: Šef ovdašnjeg SPS-a Zoran Antić kaže da SPS ulazi u vlast sa 100 odsto sigrnosti, ali da treba još čekati, da se prašina potpuno slegne. 
„Sve ide kako je i dogovoreno, po fazama. Napravili smo koncept i sada je sve stvar partijskih priča. U pitanju je lokalna vlast, a ne pojedine pozicije. Imamo korektne odnose, sve ide svojim tokom, od lokala do nacionalnog nivoa. Iza svega stoji partijski vrh, ali ne možemo govoriti o datumima, jer rešavamo nesuglasice“, kaže Antić. 

On naglašava da je na početku priče „Zoran bio problem“, ali se sada pokazuje da je problem „nešto sasvim drugo“, ne želeći da ni ovlaš napomene o čemu je zapravo reč.
„Ekipa ozbilljnih lljudi radi na ulasku SPS-a u vranjsku vlast, i ništa ne prepuštamo slučaju.“, smatra Antić. 

Predsednik Okružnog odbora Siniša Mitić, kaže da se za značajnije informaciije ipak treba obratiti „onima koji su u Beogradu i razgovarali“. 
„Nisam učestvovao u razgovorima i nemam kontakte sa lokalnim ljudima iz SNS-a. O svemu može da govori onaj koji je razgovre i vodio“, kaže Mitić. 

No, iz krugova bliskih SPS-u dolazi priča da je baš Mitić najnestrpljiviji da se uđe u lokalnu vlast. 
„Ne, ja sam najobazriviji, i kada su partijske priče u pitanju, surovo realan. To je takođe neka medijska spekulacija“, smatra Mitić. 
Za neke socijaliste čekanje se čita kao stagnacija te partije u Vranju, u najblažem rečniku. No, Antić smatra da je sve kako mora da bude, i ne plaši se za budućnost stranke. 

„Da, postoji ideja o fuzionisanju dve stranke, ona je i javno objavljena. Sve van toga su dezinformacije ali, daleko je to od lokala i mi o tome ne možemo ni da pričamo, a kamoli da odlučujemo“, kaže Antić. 

Sličnog mišljenja je i Siniša Mitić
 „Bilo je ideja o tome, ali mi sa lokala se tu ništa ne pitamo. A kada budem saznao odgovor na ovo pitanje, svakako ću vam javiti“, kaže Mitić. 
FUZIJA: Šef ovdašnjih naprednjaka Slaviša Bulatović potvrđuje održavanje sastanka u Beogradu, ali kaže da na njemu nije ništa revolucionarno dogovoreno. 
„Ulazak u vlast nije bila tema. Odnosi dve stranke u Vranju su posle predsedničkih izbora korektni, a sada slede razgovori oko saveta MZ, čemu su obe stranke posvećene. O tome šta će biti u septembru razgovaraćemo u septembru“, kaže Bulatović. 
On nije želeo da komentariše vest da su za početak jeseni dogovorene čak dve sednice lookalne Skupštine, ali je potvrdio da je Fond PIO pripao socijalistima, mada se, po običaju reklo bi se, o imenima nije razgovaralo, tako da  socijalistu Srđana Dekića, koji pretenduje na ovu funkciju, izgleda čeka dugo toplo leto. 
Bulatović stalno ističe korektnost saradnje SPS-a i SNS-a, ovoga puta potvrđenih i na predsedničkim izborima, ali kaže da „prvi put čuje“ za ideju da bi se dve stranke mogle i zvanično fuzionisati.
Septembar će, naravno, brzo doći, a do tada sve mora da bude jasno, bar onima koji o svemu odlučuju. Za ostale nije ni važno - radnja se mora trpeti, ma sa koje strane da dolazi. 

TREZOR
Dragan Spirić, nekadašnji većnik za finansije i pomoćnik gradonačelnika, glavni gradski čovek za pare i budžet, novi je diirektor Uprave za trezor u Vranju. Ovo mesto je republička funkcija, ali i u SPS-u, čiji je Spirić član, i u SNS-u, bez čije reči ne bi mogao postati direktor, tvrde da imaju čiste ruke št se ovog postavjenja tiče. 
„Spirić je čitavu deceniju bio u SKGO, čak i na nekim funkcijama tamo, i tom prilikom je upozna Anu Brnabić, koja je tada radila za Ujedinjene nacije. Mislim da je to ta, pre sveha stručna veza“, kaže jedan od naprednjaka koji je upoznat sa situacijom. 
Spirić važi za odličnog, pre svega budžetskog stručnjaka, kome je najviše zamerano što ima i svoju privatnu firmu, iako ona nije na njegovo ime. Među naprednjacima je bilo mnogo vike i oko toga što je Spirić odobrio, ili u najmanju ruku nije sprečio, isplatu 73 miliona dinara za stručnu praksu, a bez pravnog osnova. Ovu anomaliju našla je i Državna revizorska institucija, ali do sada po ovom pitanju nije bilo čak ni prekršajnih prijava. 
 

TEK NA JESEN
Potvrda Antićevih reči dolazi sa malo neočekivane strane, od Negovana Stankovića, „oficira za vezu“ juga Srbije sa Dačićem i doskorašnjim predsednikom Okružnog odbora SPS-a. On je smenjen koordiniranom akcijom svih ovdašnjih zainteresovanih, ali je ostao važan, često i nezaobilazan činilac SPS-a ovde. On potvrđuje da se o ulasku u koaliciju priča neprekidno, na raznim nivoima, te da stvari više ne idu teško, kao ranije, nego sporo, pre svega jer „treba zalečiti neke duboke ožiljke“.
„Čekali smo prvo novu vladu, sada stižu odmori, tako da će sve sačekati septembar. Stvari idu u povoljnom smeru, uključeni su i predsednici partija, i sada imamo i strateško partnerstvo na lokalu kao i na nacionanom nivou“, kaže Stanković. 
On negira da u SPS-u u Vranju, ili bilo gde, ima vidljivih podela, pa čak kaže da nije u lošim odnosima sa vranjskim rukovodstvom, bez obzira na dešavanja koja su pratila njegovu smenu. 
„Nemam nikaakav problem ni sa kim, više je tu bila reč o medijskim ili drugim spekulacijama. Uvek ima prostora, i nigde ne stavljamo tačku“, tajanstven je Stanković. 
I on smatra da bi dve stranke mogle otići i dalje od strateškog partnerstva, ali kaže da nema saznanja da se nešto slično planira ili bi se moglo planirati u praksi. 

ANTIĆ: NISAM KUPIO BMW
„Vozim istog „golfa“ kao i ranije. Nije istina da sam kupio „BMW“, kaže Zoran Antić demantujući navode da je nabavio novi automobil.

 

ZutoCvece