IZBOR DIREKTORA U HEMIJSKO-TEHNOLOŠKOJ ŠKOLI

Formula za jedinjenje politike i obrazovanja

BEZ KOMENTARA

Boža Djorđević dobija podršku odbora svoje stranke, nakon što je predložen za kandidata na mesto direktora od strane Saveta za obrazovanje Gradskog odbora SNS, čiji je član.

„Savet za obrazovanje GrO SNS je predložio da Boža bude kandidat za direktora Hemijsko-tehnološke škole. Gradski odbor je jednoglasno prihvatio taj predlog i dao podršku Djorđeviću u toj kandidaturi. To nije nikakva tajna“, rekao je Slaviša BULATOVIĆ, predsednik Gradskog odbora SNS u Vranju.

Nenad Mišić koji je od 1992. do 2001. godine bio na čelu škole, potom i od 2009. do danas, nije imao, kako kaže, mnogo šta da komentariše na ovu temu.

„S obzirom na glasove Nastavničkog veća, bilo bi normalno da i Školski odbor slično glasa. Da li je to u redu i da li je normalno, druga je priča. Neću ništa da komentarišem. Boža Djorđević je moj kolega iz škole, mi ćemo sarađivati i dalje“, rekao je Mišić.

Boža Djorđević bio je direktor Hemijsko-tehnološke škole od 2005. do 2009. godine.

„Samo sam kandidat, ništa nije zvanično. Konkurs je raspisan na vreme. U njegovom sprovođenju, ispoštovana je celokupna procedura. Moj motiv za kandidaturu je da iskustvo i znanje koje posedujem, primenim u radu i unapredim rad škole, kao što sam radio u prethodnom mandatu. U pedagoškom i materijalnom pogledu, a pre svega, u organizacionom. I da još jednom doprinesem koliko mogu razvoju školstva i lokalne zajednice u kompletu“, kaže Djorđević koji iza sebe ima 19 godina rada u Hemijsko-tehnološkoj školi.

On dodaje da nikakva novost nije da je na čelu bilo koje institucije, osoba koja je član neke stranke.

„Član sam SNS, ali nikakav uticaj time nisam imao na glasanje. Ne znam ko je glasao za mene. Zastupljenost članova u Školskom odboru je tri puta tri. Uostalom, nikakvi politički skupovi se ne održavaju po školama. To nije praksa“, rekao je Djorđević.

GLASANjE PO SAVESTI ILI NALOGU

Školski odbor broji devet članova. Čine ga troje predstavnika osnivača, odnosno lokalne samouprave koji su članovi Srpske napredne stranke. Isto toliko iz reda saveta roditelja i zaposlenih. Nema ni najmanje sumnje da se ovde radi o odanim i proverenim licima koji u ovakvoj situaciji ispoštuju stranku koja ih je delegirala. Uključila se teška artiljerija i sukobila podeljene stranke. Da je vršen otvoren pritisak na sve dužne i nedužne, jeste. Da je glasanje izazvalo veliku buru, sigurno jeste. A govorkalo se o nekakvoj koaliciji SNS-SPS.

Zaposleni u školi, napeti i užurbani, nisu bili raspoloženi za priču. Oni koji jesu, govorili su prilično neodređeno.

„Nekima odgovara ovakva situacija, nekima ne. Ono što je loše je vršenje pritiska na članove Školskog odbora, a trebalo bi da se sagleda mišljenje Nastavničkog veća koje je svojim glasanjem pokazalo koga podržava“, kaže naš izvor iz škole.

Zašto Školski odbor ipak ne uzima u obzir glasanje Nastavničkog veća, nije uspeo da odgovori ni predsednik Školskog odbora, profesor Dragan JEVTIĆ.

„Ne mogu da vam kažem zašto je Školski odbor glasao tako. Jednostavno, predstavnici grada, kolektiva i roditelja, svesno su izglasali kolegu Djorđevića, dok je Nastavničko veće glasalo drugačije. Sada se sprema dokumentacija koja se šalje Ministarstvu, od koga onda čekamo odgovor. Ništa drugo ne bih mogao da vam kažem“, zaključio je Jevtić.

Da li je podrška kolektiva rezultat zadovoljstva korektnog rada aktuelnog direktora ili kako pogani jezici kažu da „ljudi glasaju za onog uz kog je nerad veći i ko ne tera na rad...“ Kako god, na osnovu raznih zapleta i raspleta, potvrđena je teza da se izbor bilo kog direktora, danas, u bilo kojoj školi u Vranju, ne ogleda u tome koliko je kandidat sposoban, kakve kvalitete poseduje, koliki je profesionalac i koliki ugled uživa među kolegama, već isključivo u političkim izborima partije na vlasti. Ova bitka jeste dobijena, ali ne i rat jer konačnu odluku donosi ministar prosvete. Biće iznenađenja tek, a zapostavljeni nastavnici na margini sukoba, ćute i ne progovaraju.

 

IGOR ALEKSIĆ, PREDSEDNIK ŠKOLSKOG ODBORA

ZVANIČNO SAM DAO OSTAVKU

Koliko je rezultat glasanja na sednici Školskog odbora uticao na pojedine zaposlene u školi, govori ostavka i odlazak iz članstva, izrevoltiranog profesora Igora Aleksića, jednog od članova Školskog odbora.

„Moja ostavka je zvanična i ne želim više da učestvujem u silovanju institucija. Ovo je sramota i verujte mi, stidim se što živim u ovoj zemlji. Podvlačim, moja ostavka je konačna“, kratko je odgovorio Aleksić.

 

OSTALE ŠKOLE

U Gimnaziji „Bora Stanković“, Suzana Mišić Stanković, koju je svojevremeno podržao SPS, obavlja svoju direktorsku funkciju dve i po godine. Na čelu Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“ je Gordana Jovanović (SNS) kojoj traje drugi mandat, od 2011. godine. Slična situacija je u Tehničkoj školi, na čijem je čelu šest i po godina Slaviša Anđelković (SDS). U Poljoprivredno-veterinarskoj školi „Stevan Sinđelić“, direktor Saša Radičević, kao predlog grupe koja se u sukobu sa Draganom Nikolićem otcepila od SNS, čak kao kandidat SPS, obavlja svoju funkciju dve godine, dok je u Ekonomsko-trgovinskoj školi 5. decembra 2016. godine, stupio na funkciju direktor Mome Andonović (SNS).

U OŠ „Vuk Karadžić“, direktor Dušan Stevanović (SNS), dve godine obavlja ovu funkciju. U školi „Dositej Obradović“, zvanično je proglašena za direktora ove godine u februaru, Aleksandra Manić, supruga Dejana Manića (JS). Saša Ilić (DS), na čelu je „Zmajeve“ škole već dve i po godine. U školi „Svetozar Marković“, funkciju direktora od 2014. godine obavlja Tijana Djokić, nekada član SPS. Nakon promene vlasti, više nije dolazila u iste stranačke prostorije, a viđena je u prostorijama drugih stranaka kao što je JS. U školi „Branko Radičević“, Dragan Antić (SNS) je nakon prvobitne funkcije v.d. direktora, stupio na čelnu funkciju početkom maja tekuće godine. Da podsetimo, u OŠ „Radoje Domanović“ u toku je reizbor direktora. Hladni rat traje između Vesne Djorić (SPS) i Nenada Stefanovića kome ne nedostaje podrška lokalne samouprave.

 

 

 

 

ZutoCvece