SRDjAN DEKIĆ, LIK I DELO

Tiha voda vrh partije roni

USPON

Prvo radno mesto Srđana Dekića, potpredsednika Gro SPS u Vranju i budućeg direktora Filijale PIO fonda, nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Nišu, bilo je u Odelenju Regionalne privredne komore u Vranju, 2008. godine na položaju saradnika u sektoru za mala i srednja preduzeća i rad sa preduzetnicima. Na opasku „da se Dekić sam zaposlio“, iznetu u lokalnom mediju, on reaguje u svom prepoznatljivom stilu, uzdržano i smireno, bez želje za svađom i sukobljavanjem sa svima, pa i neistomišljenicima i oponentima.

„Odradio sam pripravnički staž u trajanju od jedne godine, prošao na konkursu za prijem u stalni radni odnos i započeo konstruktivnu saradnju sa privatnim preduzetnicima na području Pčinjskog okruga“, priseća se Dekić.

 

Branislav Popović, aktuelni šef vranjske kancelarije Regionalne privredne komore, pamti zajednički rad u komori sa Srđanom Dekićem.

„Od 2008. sam u Odelenju komore u Vranju kad je došao i Dekić. Nisam ga poznavao, ali ga pamtim kao savesnog, korektnog i poštenog profesionalca. Bilo mi je žao što je otišao, ali je on našao bolje radno mesto u Vodovodu. Ne čudi me da će biti direktor Fonda PIO u Vranju, jer sam siguran da je stručnost bila presudna u tom izboru“, smatra Popović.

 

Sa nepunih 20 godina, Srđan Dekić se učlanio u SPS, ali se, po njegovim rečima, „politički aktivirao tek kada je završio fakultet“.

„Otac me učlanio u SPS aprila 1998. godine, ali aktivno radim u partiji tek kada sam završio fakultet, najpre kao predsednik Omladine SPS, zatim sam u dva mandata bio potpredsednik Gradskog odbora i šef odborničke grupe u Skupštini Grada“, navodi Dekić.

 

Zajedno sa grupom mladih članova SPS predstavljao je takozvanu „mladu struju“ u taboru vranjskih socijalista koja je kreirala novu politiku u odnosu prema drugim strankama u Vranju i posebno prema medijima, zalažući se za maksimalno moguću otvorenost prema sedmoj sili.

 

„Sve je počelo sa izborom Zorana Antića za predsednika GrO SPS, jer smo se mi mlađi članovi partije zajedno sa Antićem izborili za drugačiju politiku i raskid sa negativnostima iz bliže i dalje prošlosti“, objašnjava Dekić.

 

Zoran Antić, lider vranjskih socijalista, ima svoje mišljenje o Dekiću i njegovoj aktivnosti u SPS.

„Dekić je stasavao pored mene u SPS, on poznaje suštinu partijskog rada i ima svoje kvalitete i dobre rezultate. Jedino sugerišem da malo spusti gard u odnosu prema članstvu, da se prizemlji u komunikaciji sa ljudima u partiji, što mislim da može“, ističe Antić.

„Nemam tako podignut gard kako to tvrdi lider moje stranke u Vranju Zoran Antić, jer sam ga odavno „spustio“, pa imam korektnu komunikaciju sa članstvom i saradnju sa svima u partiji“, odgovara Dekić.

 

UDOMLjAVANjE

Zanimljivo je i na svoj način indikativno da o Srđanu Dekiću pozitivno mišljenje iznosi i Branimir Stojančić, sekretar IO GrO SPS u Vranju i njegov protivkandidat za položaj direktora Fonda Pio u Vranju.

„Imam izuzetno pozitivno mišljenje o Dekiću, najpre kao čoveku, zatim stručnjaku i članu  i funkcioneru SPS“, jasan je Stojančić.

 

Paralelno sa političkim angažmanom, u znaku uspona odvijala se i radna karijera Srđana Dekića. U januaru 2012. zaposlio se u JP „Vodovod“ u Vranju na mesto zamenika generalnog direktora. Lokalni mediji su reagovali opaskom „da je vranjski SPS udomio  Dekića za platu od 77.000 dinara“, te da tadašnji direktor ovog javnog preduzeća Krsta Janjić nije imao izbora pred zahtevom iz partije. Dekić, međutim, bez osvrtanja na pisanje medija, potencira da je kao zamenik „preživeo“ dvojicu direktora u znaku konstruktivne i za firmu korisne saradnje.

 

„Krsta Janjić je bio iskusan  na svom poslu i od njega sam imao šta da naučim. Vene Zdravković, koji je bio direktor „Vodovoda“ od januara do juna 2016. godine, mada izuzetan privrednik, suočio se sa nepoznatom problematikom, pa sam u konstruktivnoj saradnji sa njim imao zadatak da pripremim podatke o nivou realizacije  projekata. On je za kratko vreme postigao solidne rezultate“, naglašava Dekić.

 

Vene Zdravković, bivši direktor vranjskog „Vodovoda“, potvrđuje da je imao odličnu saradnju sa Dekićem u ovom javnom preduzeću.

„Dekića sam poznavao iz SPS, ali nismo bili bliski, međutim, u Vodovodu, kada sam se suočio sa novom organizacijom, imao sam sa njim izuzetnu saradnju, jer je on bio u vezi sa izvođačima, tako da smo uspešno završavali važne poslove. Kada ga je partija kandidovala za direktora Fonda PIO u Vranju, podržao sam ga na organima SPS“, otvoren je Zdravković.

 

Kada je 15. juna 2016. godine, na osnovu rezultata na lokalnim izborima u aprilu prošle godine, Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima preuzela gradsku vlast, na položaj direktora „Vodovoda“ izabran je naprednjak Goran Djorđević. Već u julu novi direktor smnjuje zamenika Dekića i postavlja ga na radno mesto samostalnog referenta u službi građevinske operative „Vodovoda“. Sasvim mirno i bez žuči i gneva, Dekić govori o prvom padu u svojoj radnoj karijeri.

„Tada sam bez obrazloženja smenjen sa funkcije zamenika direktora i na novom radnom mestu sam skoro godinu dana“, kratak je Dekić.

 

Na tom radnom mestu zatekla ga je vest o izboru za direktora Filijale Fonda PIO u Vranju.

 

 

O DEKIĆU I STOJANČIĆU

Tri medijsko-čaršijske spekulacije kruže poslednjih dana gradom o spletu okolnosti koje prate epilog trke za direktorsku nominaciju u Filijali PIO Fonda u Vranju. O prvoj sa početka teksta govori jedan od naših sagovornika:

„U toj struji ima i ljudi sa posebnim interesima kojima je Dekić prihvatljiviji od povremeno buntovnog Stojančića, mekši po ugledu na onog Nušićevog Narodnog poslanika, pa zato nisam iznenađen takvom odlukom“, kaže sagovornik.

Zoran Antić, predsednik GrO SPS u Vranju, međutim, iznosi drugačiji stav.

„Nema tu nikakvih manipulacija, jednostavno, vrh partije je doneo takvu odluku i sigurno ima svoje razloge, a na nama je da prihvatimo odluku“, eksplicitan je Antić.

Druga spekulacija polazi od radnih karijera oba kandidata, favorizujući Dekića zbog većeg iskustva na mestu rukovodioca u javnom sektoru. Stojančićevi „fanovi“, međutim, potenciraju „da je njegova prednost četvorogodišnje iskustvo na mestu većnika za socijalna pitanja u gradskoj vlasti“.

„Toliki milioni su prošli kroz Banetove ruke dok je bio većnik, a sada ispade da je Dekić iskusniji u javnom sektoru; pa i socijala je javni sektor“, primećuje sagovornik s početka priče.

Konačno, treća spekulacija polazi od odnosa na relaciji SPS – SNS u Vranju i tvrdnje da je, navodno, „Dekić prihvatljiviji naprednjacima i od Stojančića koji ih nije štedeo u „vremenu mržnje i crvenih kartona“. To kategorično demantuje Slaviša Bulatović, predsednik GrO SNS i narodni poslanik.

„Deo je dogovora SNS i SPS da mesto direktora Filijale Fonda PIO u Vranju pripadne socijalistima, a koga će oni izabrati je njihova stvar. SNS kao ozbiljna stranka ne meša se u kadrovisanje drugih stranaka i to nikada neće raditi, ali će se držati svih tačaka dogovora o saradnji sa SPS“, jasan je Bulatović.

 

 

DOMAĆIN BEZ MANE

Srđan Dekić, budući direktor Filijale Fonda PIO u Vranju, završio je Ekonomski fakultet u Nišu. Oženjen je i ima dvoje dece, ćerku Minju i sina Djorđa. Supruga je kustos u Narodnom muzeju u Vranju. Važi za uzornog porodičnog čoveka koji u slobodno vreme brine o očevom voćnjaku, a zasadio je i maline na 30 ari.

„Da se pobegne od svakodnevnice i radnih obaveza, najbolje pomažu rad u voćnjaku i malinjaku“, kaže Dekić.

 

BEZ PARDONA PREMA „SIMPU“ I „JUMKU“

U martu prošle godine, Srđan Dekić, tada zamenik generalnog direktora JP „Vodovod“, izneo je podatke o najvećim dužnicima za vodu, „Jumku“ i „Simpu“ i zapretio isključenjem sa vodovodne mreže.

„Jumko duguje 350 miliona dinara, a Simpo 66 miliona, pa će biti isključeni sa mreže“, upozorio je Dekić.

Kada je u avgustu prošle godine naprednjak Goran Djorđević, novi direktor JP „Vodovod“, javno obelodanio ko od radnika ovog javnog preduzeća ima dug za vodu, na tom spisku nije bilo Srđana Dekića koji je svoje obaveze prema preduzeću koje ga hrani uredno izmirio.  

 

          

AluTerm plus