IZBOR DIREKTORA U OŠ „RADOJE DOMANOVIĆ“

Politička prosveta i prosvetna politika

Reizbor direktora u OŠ „Radoje Domanović“, pokrenut maja 2017. godine, na površinu je izbacio novonastale saveze i interesne grupe. Ne bi se oko ovoga tolika „prašina digla“ da se u igru, osim Djorićeve, nije uključio profesor razredne nastave Nenad STEFANOVIĆ Džulbas, koji ima podršku odbora vladajuće stranke u Vranju, SNS.

Iako je Djorićevu podržao kolektiv škole na sednici Nastavničkog veća 18. maja, sa 49 glasova, dok je za Stefanovića glasalo 33 zaposlenih, poslednju reč kod davanja konačnog predloga ministru za imenovanje direktora imao Školski odbor, u kome vodeću ulogu imaju naprednjaci. I tu, 29. maja, na sednici Školskog odbora, nastaje preokret rezultatom 5 prema 4 za Stefanovića. Karte su na stolu kod ministra, koji zadnju reč i čeka se njegova odluka.

PRITISAK

Pojedini nastavnici koji nisu želeli da pričaju javno, kažu da je pre sednice Nastavničkog veća, na pojedince iz kolektiva vršen otvoren pritisak, da su pozivani na individualni razgovor, pozivani telefonom, ali da je sam tok glasanja prošao mirno i regularno.

„Nije bilo nikakvih nepravilnosti, samo malo tenzije i ličnih provokacija. Što se tiče opšte situacije u školi, nije sjajna, kao ni odnos direktorke prema pojedincima. Animozitet prema nekima iz kolektiva nije prekrivala, a možda se nije ni trudila. Njena vladavina, bila je vladavina straha“, kaže jedan od izvora poznat redakciji.

On dodaje da se sve promenilo otkad je otišao dugogodišnji direktor škole, pokojni Voja Filipović, koga je nasledila Djorićeva.

„S obzirom na to da se rukovodi time da nam samo utera strah, i ne čudi me što je došlo do smene. Kao takva, ne zaslužuje da bude na čelu ustanove“, kaže naš izvor.

Ima i onih koji iz straha i „određenih“ situacija, nisu pristali ni na kakav razgovor na ovu temu.

Drugi, pak, izvor iz škole navodi suprotno:

„Neke kolege su njeno insistiranje na disciplini poistovetili sa strahovladom“, pravda i dalje aktuelnu direktorku drugi naš sagovornik.

 

Oni koji pažljivije prate lokalnu skupštinu, znaju da je Školski odbor ove škole nekoliko puta menjan otkad su naprednjaci preuzeli vlast prošle godine. Dobri poznavaoci političkih prilika, kažu da su ovu, kao i druge škole, držali socijalisti, ali da u ovom slučaju ne pamte takav sukob „mladih lavova“ i pojedinih „Simpovaca“ unutar SPS.

Oko izbora direktora, kažu naši izvori, vodi se sukob i unutar SNS. Jedna naprednjačka ekipa navodno je stala na stranu Stefanovića i „donjovranjske ekipe naprednjaka“ dela grada u kome je škola, i smatraju da najbolje poznaju prilike u njoj. Oni podržavaju Djorićevu, dok na drugoj strani ekipa bliska Slaviši Bulatoviću, predsedniku odbora SNS, podržava Stefanovića i po svemu sudeći odnela je prevagu.

„Telefoni članova Školskog odbora usijali su se od poziva, bilo je čak i kućnih poseta ali i pozivanja u stranačke prostorije. Svega i svačega je bilo, osim borbe za obrazovanje i đake. Dabome da to nije ništa novo“, kažu naši izvori iz SNS.

Jedan od roditelja učenika koji živi u blizini škole, ne krije zadovoljstvo zbog nastale situacije.

„Za sve ovo vreme Djorićkinog upravljanja školom, nije uradila ništa. Nije sređeno oko škole, tereni zapušteni. Ona je više vremena, upoznata sam, provodila ispred škole zajedno sa nastavnicima. Ovo je i trebalo da se desi“, kaže jedan od roditelja.

 

Goran NIKOLIĆ, šef odborničke grupe SNS, govoreći za Vranjske na ovu temu, rekao je da nije upoznat sa trenutnim dešavanjima u školi i da li je već izvršena smena.

„Ono što znam je da ne dolazi do smene, nego je došlo do isteka mandata i da se javilo dvoje kandidata, naravno Vesna i taj Nenad, kako kažete. Što se tiče njega, on nije naš kandidat i uopšte nije član Srpske napredne stranke. To je, koliko ja znam, sigurno. Kada je reč o Školskom odboru, njega čini devet članova. Iz reda zaposlenih troje, isto toliko roditelja i građana koje postavlja lokalna samouprava i koji jesu predlog trenutne vlasti. Ali, SNS na drugi način nema nikakvu ulogu u ovoj priči“, kaže Nikolić.

 

On je, dodaje, upućen u dosadašnji rad škole i zna da je ustanova sasvim solidno radila.

„Direktorka je obavljala i još uvek obavlja sasvim koretktno svoj posao. A da li ima prostora za bolje, sigurno ima. Verujem da će se osetiti neki napredak i kada Stefanović zauzme njeno mesto. Što se tiče rada ŠO i bilo kojih drugih odbora, bitan je za svaku instituciju i svako preduzeće. Mala je mogućnost uticaja politike u takvim situacijama, naročito ako direktor, kao što je ovde slučaj, ne pripada našoj stranačkoj opciji“, pojašnjava Nikolić.

PODRŠKA VLASTI

Neposredno pred i u toku održavanja sednice Školskog odbora, u stranačkim prostorijama SNS, pojavio se i sekretar vranjskih socijalista, Branimir STOJANČIĆ sa saradnicima, za koga mnogi iz škole kažu da je vrlo zainteresovan za dešavanja u „Domanoviću“. Od naprednjaka na pomenutom okupljanju, viđeni su sekretar Goran Djorđević, kao i potpredsednik Goran Nikolić. Stojančić demantuje da se u SNS zatekao zbog škole:

„Ne pratim dešavanja i nisam na poziciji da učestvujem u tome. Boravio sam u SNS zbog predstojećih izbora za savete mesnih zajednica. Nešu Džulbasa poznajem od detinjstva jer smo živeli u istoj zgradi. Potiče iz poznate vranjske porodice, odličan čovek, sportista i učitelj i ima punu moju podršku“.

 

Vesna Djorić, koja je trenutno na bolovanju, kako nam je rekla, „zbog problema sa povišenim krvnim pritiskom“, funkciju direktora obavlja od 17. januara 2013. godine:

„Rezultati glasanja kolega mi govore da su zadovoljni mojim dosadašnjim radom. Iznenađenja nije bilo, glasalo se i ishod je takav. Novoizabrani direktor će stupiti na dužnost po dobijanju saglasnosti Ministarstva. Ja u ovom momentu ne znam kada će ta saglasnost stići. Očekujem vrlo brzo jer već imamo urgencija da se dokumentacija pošalje što hitnije. Svih ovih godina trudila sam se da škola bude van politike i ostaću dosledna tome. O kandidatu Nenadu Stefanoviću mislim isto što i o ostalim kolegama, ne pravim razliku“, kratko je rekla Djorićeva.

Nenad Stefanović smatra da posle 17 godina rada zna sa kakvim se problemima susreće u prosveti i mišljenja je da može da se nosi sa tim i da pomogne školskom sistemu.

„Kandidovao sam se sa namerom ne da razjedinim kolekiv, već da ga sjedinim, a sve u interesu roditelja i dece. Želim da pojačam uzajamnu saradnju i poštovanje između roditelja i nastavnika, i učenika i nastavnika. Sa svima u školi, imam dobru saradnju. Izveo sam četiri generacije i od svoje dvadesete godine radim sa decom, što oko sporta i skijanja, što ovako kao pedagog. Namera mi je da nastavim da radim ono što je i Vesna, a ona je većinu stvari radila dobro. To ću da postignem uz veliku pomoć kolega i lokalne samouprave“, kaže Stefanović.

 

On napominje da nije član nijedne stranke, ali da očekuje saradnju sa lokalnom samoupravom kako bi pomagali ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Nisam član nijedne stranke. Imam podršku lokalne samouprave, kao što je Vesna bila podržana pre kad je trebalo. Ta podrška, čiju politiku podržavam, u ovom slučaju mnogo znači. Do nas dopiru razne političke priče, ali ja sam i njoj rekao da je najbitnije da mi ostanemo u korektnim odnosima koje imamo otkad radim ovde“, jasan je Stefanović.

Dobro obavešteni tvrde da je na delu obračun unutar stranaka, struja, pozicija, a ne kako laici misle između stranaka SPS i SNS. Isti tvrde da struje među strankama nisu nikada bile organizovanije i povezanije. Da su tako složni, Vranje bi moralo da procveta. Ono što je sigurno, to je da ima pritiska sa više strana. Pritisak na nastavnike, pritisak na Ministarstvo, pritisak je i u vazduhu. Čeka se da konačnu odluku donese Ministarstvo prosvete.  Samo, i ovog puta se zaboravlja da su nastavnici i učitelji, a najviše đaci, „žrtve“ uvek ogorčenog rata, koji u najboljem slučaju možemo da očekujemo svake četvrte godine. A decu ćemo do tada učiti da će nas samo knjige i čitanje uvesti u red prosvećenih naroda.

 

DRAGAN MLADENOVIĆ, PREDSEDNICA ŠO

Dragana Mladenović, predsednica Školskog odbora, nastavnica u školi, kaže da je shodno rezultatima, ŠO proglasio Nenada Stefanović za novog direktora, sada se samo čeka potvrda iz Ministarstva prosvete.

„Nikakvih prigovora na održanim sednicama nije bilo. Komisija je prebrojala glasove, a ŠO je proglasio Stefanovića za novog direktora. Čekamo samo potvrdu ministra. Najbitnije je da je u potpunosti sprovedena celokupna zakonska procedura“, kaže Mladenovićeva.

 

AluTerm plus