SLADjAN DISIĆ, GENERALNI DIREKTOR SIMPA

Odmor, otpremnine pa otkazi

SASTANAK SA RUKOVODSTVOM

 

VRANjSKE: Imamo informaciju da ste 18. maja imali obustavu rada u Fabrici dekorativnih tkanina? Ako je ona tačna, koji je razlog?

DISIĆ: Simpo Dekor d.o.o. Vranje je povezano društvo koje posluje kao posebno pravno lice. U ovom društvu do sada nije bilo obustava rada. Radnici su 18. maja 2017. godine  zatražili sastanak sa rukovodstvom Simpa. Na sastanku su istakli probleme koje imaju u radu i tražili njihovo rešavanje. Dakle, rad je prekinut samo dok je trajao razgovor sa rukovodstvom, a nakon toga su svi radnici nastavili sa proizvodnjom.

 

Sredinom maja u proizvodnji ste imali jednu anketu. Kakav je njen cilj?

Sredinom maja, rukovodioci fabrika i sektora su obavili razgovor sa radnicima da bi se videla njihova zainteresovanost za socijalni program i razmotrile mogućnosti njegove realizacije. Razgovarano je, pre svega, sa radnicima u povezanim društvima, ali i u matičnom društvu. Prema tome, nije bilo ankete, jer se anketa sprovodi u pisanom obliku, dostavljanjem zaposlenima izjave koju oni treba da popune i time nedvosmisleno izjave da žele otkaz ugovora o radu po osnovu socijalnog programa.

 

U Fabrici nije bilo nikakve najave za otkaze uručene radnicima 18. maja? Koliko je radnika dobilo otkaz o tehnološkom višku i zašto? Na rešenjima ootkazu su čak tri potpisa: generalnog direktora, pravne službe i direktora proizvodnje. Malo neuobičajeno? Koliko je radnika trenutno “pod otkazom” i zašto? Radnici su odbili da potpišu rešenje o tehnološkom višku. a onda istoga dana dobili rešenje o godišnjem odmoru od jedan do osam dana. Zašto? U prepisci sa redakcijom Vranjskih rekli ste da je šest radnika dobilo “utvrđujuća rešenja”. Šta znači pojam “utvrđujuća”? (Na ovu seriju pitanja dobili smo jedinstven odgovor)

Niko od zaposlenih nije dobio otkaz 18. maja 2017. godine.Tog dana je šestoro zaposlenih dobilo rešenja kojima se, u skladu sa Zakonom o radu, utvrđuje da je prestala potreba za radom zaposlenog. S obzirom da zaposleni koji su utvrđeni kao višak nisu iskoristili godišnji odmor, upućeni su da isti iskoriste. Otkaz ugovora o radu će uslediti tek nakon isplate otpremnine, u skladu sa Zakonom o radu. To što su radnici odbili da potpišu rešenja, ne sprečava njihovo dejstvo, jer pozitivni propisi regulišu i takve slučajeve. Tačno je da se na rešenjima nalaze tri potpisa, što nije neuobičajeno, već je u skladu sa procedurama i normativnim aktima Simpa.

 

Istovremeno vas napuštaju radnici, tehnolozi, konstruktori, dobitnici nagrada...! Tri konstruktora su već otišla?

U toku 2016. i 2017. godine u Simpu je zaposleno 307 novih radnika, od kojih su 47 visokoobrazovanih. U tom periodu je neznatan broj radnika napustio Simpo, što je u skladu sa njihovim potrebama i procenama da će, možda, na drugom mestu lakše i bolje ostvarivati svoje interese. Istine radi, u Tehničkoj pripremi Fabrike nameštaja i razvojnim centrima fabrika tapetarskih proizvoda i dušeka, u pomenutom periodu, primljeno je 20 diplomiranih inženjera. U istom periodu, po raznim osnovama, petoro inženjera je napustilo Simpo.

 

Jedan broj radnika vas je tužio. Koliko ih je i zašto?

Reč je uglavnom o tužbama radnika koji su po osnovu socijalnog programa napustili Simpo, a ostao je jedan deo neisplaćenih zarada iz 2014. godine, za period april – decembar, kada Simpo nije radio osam meseci. Iako su radnici potpisali sporazum o  načinu i rokovima isplate zaostalih zarada, jednom broju njih se očito žurilo, pa su isplatu potražili preko suda.

 

U petak 26. maja radnici su primili drugi deo januarske zarade – kažu da je to bio minimalac. Zašto tako kasno i zašto minimalac?

Zaposleni su drugi deo januarske zarade primili 26. maja u skladu sa utvrđenom dinamikom. Minimalna zarada za januar je isplaćena na osnovu odluke organa upravljanja Simpa, a imajući u vidu loše rezultate poslovanja u tom mesecu. Sa zaradama se kasni zbog finansijskih obaveza iz 2014. godine kada se nije radilo osam meseci. Samo po tom osnovu je isplaćeno preko 700 miliona dinara, plus oko 150 miliona dinara po osnovu sudskih troškova i kamata. Da nije bilo tih obaveza, ne bi se kasnilo sa isplatom zarada, a bilo bi  uslova da one budu i znatno veće.

 

DVE RATE

 

 Kada će radnicima biti isplaćene zaostale zarade za februar, mart i april?

Zarade radnika za ove mesece će biti isplaćivane redovno, u dve mesečne rate, kao što je to redovno činjeno u 2015, 2016. i u ovoj godini. U skladu sa ekonomskim mogućnostima, u narednom periodu biće isplaćivane i zaostale zarade.

 

Koliko je radnika koji su, umesto neisplaćene zarade, prihvatili ponuđeni nameštaj od Simpa?

Još tokom 2015. godine, a naročito u 2016, većina radnika su uputili pisane zahteve da im se, na ime zaostalih zarada, za period u kome nisu radili, isporuči nameštaj po njihovom izboru. Kada su se za to stekli uslovi, Izvršni odbor je doneo odluku da se zahtevi prihvate i da se radnicima omogući isporuka nameštaja.

 

 

Kako komentarišete otvarajnje dve fabrike nameštaja u Vranju? Rusi u Jumku i Top Sofa u Bunuševcu.

Kao što smo više puta do sada istakli, otvaranje novih fabrika nameštaja u Vranju svakako predstavlja potencijalnu konkurenciju Simpu. Ali, toga je bilo i do sada, jer u Vranju i okolini postoji dvadesetak fabrika koje se bave proizvodnjom nameštaja. Za Vranje je sigurno dobro što se otvaraju novi kapaciteti i radna mesta, što će smanjiti nezaposlenost i pozitivno uticati na ukupno stanje privrede u Vranju i Pčinjskom okrugu. Poštujemo sve proizvođače i trgovce nameštaja, ali se ne bojimo konkurencije, jer nastojimo da u jednoj potpuno otvorenoj tržišnoj utakmici ispoljimo sve naše kvalitete. U tome ćemo uspeti zahvaljujući znanju, dugogodišnjem iskustvu i angažovanju menadžmenta i svih zaposlenih, stalnim inoviranjem programa, kvalitetu, praćenju modernih dizajna i trendova, kako bi smo uvek, kao i do sada, išli ispred konkurencije.

 

 

 

U kojoj su meri/procentu trenutno uposleni proizvodni kapaciteti Simpa?

Proizvodni kapaciteti Simpa, matičnog društva bez povezanih društava koja su posebna pravna lica, uposleni su preko 80 odsto. Uposlenost nije potpuna, pored ostalog zbog toga što Fabrika lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, na Kosovu i Metohiji, ne radi zbog administrativnih problema. Uposlenost kapaciteta je promenljiva i uglavnom zavisi od mnogo faktora i činilaca, kao što su stanje na tržištu i zahtevi kupaca. Podsećamo da su prodajna politika Simpa, a samim tim i obim proizvodnje, od početka 2015. godine, usklađeni sa zahtevima tržišta i potrebama Simpa.  To znači da se roba može prodavati u inostranstvu samo pod avansnim uslovima ili uz obezbeđenje bankarske garancije, a na domaćem tržištu uz obezbeđenje valutiranih menica.  Fleksibilnija prodajna politika bi povećala uposlenost kapaciteta, ali bi znatno povećala  rizik od nenaplaćenih potraživanja. O stepenu uposlenosti kapaciteta možete se uveriti posetom fabrikama Simpa svakim radnim danom u vremenu od 6 do 14 sati.

 

 

KOJI RUSI?

Najavili ste strateškog partner iz Rusije. Šta je sa njim?

Ne znamo o kom je partneru reč i ko ga je najavio. Pisma o namerama za privatizaciju privrednih subjekata se dostavljaju Ministarstvu privrede – odeljenju za privatizaciju. Do ovog trenutka nismo dobili informaciju da postoji takvo pismo od eventualnog partnera iz Rusije.

 

 

ZutoCvece