Početak bajk sezone

U RIMSKOM LOGORU

Pridružuje mi se sin Marko i odlazimo u Sremske Karlovce, na prvomajski bajkerski uranak i vinsku feštu. Odličan provod uz roštilje, talandare, karlovačka čuvena vina, te folklora, tamburica i naravno novosadskih rok bendova.

Po mraku krećemo za Beograd, gde noćim. Sutradan, opet sa sinom Markom i njegovom devojkom, odlazimo u Ljubičevo kod Požarevca, jer bajkeri, zajedno sa izviđačima iz nekoliko podunavskih zemalja, organizuju skup i takmičenje za prvomajske praznike. Usput obilazimo i arheološki lokalitet Viminacijum kod Kostolca. Veličanstveni logor čuvene Flavijeve sedme rimske legije, iz prvog veka nove ere, a kasnije glavni grad Gornje Mezije. Lokalitet je na mestu gde se Mlava uliva u Dunav, i na mestu gde su kopovi termoelektrane Kostolac. Istraživački radovi su u toku, ali ima se šta videti. Tu se nalazi skelet mamuta, među najstarijima na svetu. Skelet se nalazi u specijalnom tunelu, i pod posebnim uslovima se čuva, radi zaštite. Glavne otkrivene gradjevine rimskog grada su zaštićene i pokrivene, a uz vodiča moguće je sve razgledati. Obilazak traje oko dva sata. Nećete se pokajati ako odete. Vraćamo se u Ljubičevo i posle dobrog provoda, spavamo u šatoru izviđača u krevetima na sprat.

USTAJANjE UZ TRUBU

Sutradan ustajanje uz trubu u šest. Nakon pozdrava zastavi i odličnog izviđačkog doručka krećem za Vranje. Sin sa devojkom odlazi u Beograd, a Dejan iz Ćuprije i ja, na „bembarama“ ne stajemo do tog grada. Navraćamo na kafu i sok u prostorije kluba Čelični most. Monotonim autoputem, tučem ka Vranju. Oko Leskovca, dobijam poruku da svratim do Vlasinskog jezera, jer su mi tamo kći, unuka i zet, na pikniku. Navraćam, pravim potrebnu pauzu. Konačno, posle nekoliko sati, kod kuće.

Unuka Nina me bodri i hvali se, kako je sa dekom došla sa moto puta.

Zadovoljan sam za početak ove sezone!

 

ZutoCvece