AUTOBIOGRAFIJA O DRUGIMA: MIROSLAV DjERIĆ, V.D. DIREKTORA ŠAF

Nove tehnologije sputavaju kreativnost

 

 

 

ŠAF JE SRBIJA: Sada imamo solidnu tehniku, kvalitetne predavače koji rade sa decom, pravimo animirane filmove, učestvujemo na raznim festivalima kod nas i u svetu i uvek iznova pokazujemo znatiželjnima kako negde tamo u provinciji postoji tako uspešna dečija škola.

I ne samo to: kada se negde u svetu, u našim stručnim krugovima, danas pomene Srbija, odmah iza toga ide konstatacija da je u toj zemlji dečiji animirani film doživeo neverovatnu ekspanziju, zahvaljujući, verovali ili ne, Školi animiranog filma iz Vranja. Toliko, da se zna.

A mi, s vremenom napredujemo, menjamo se, postavljamo sebi nove ciljeve... kako bi zadržali i opravdali status koji su, u Srbiji i regionu, stvarale generacije vranjskih animatora.

 

ODOLEVAMO PRITISCIMA: Mi inače radimo u različitim tehnikama animacije (crtani, kolaž, plastelin, piksilacija...). Animacija, baš kao i druge klasične forme umetnosti, ima problema u ovoj novoj eri tehničke i tehnološke revolucije. Dostupnost nekontrolisanih informacija preko društvenih mreža i interneta uopšte, ne ostavlja deci i mladima mnogo ni vremena ni načina za bavljenje nečim kreativnim.

Uprkos takvoj društvenoj klimi, ŠAF odoleva svim tim pritiscima i uspeva da privuče decu i mlade i da drži korak sa svetom.

Broj filmova u našoj produkciji svake godine se povećava kao i nove tehnike animacije. Kako bi se što više približili svojoj ciljnoj grupi, pratimo i osluškujemo njihove potrebe i veoma često pravimo izlete u druge forme umetničkog stvaralaštva kao što su grafiti, muzika i sl.

 

SVET JE MALI: Mi smo organizatori međunarodne manifestaciju Zlatni puž, u okviru koje se bijenalno održavaju Internacionalna dečija radionica animiranog filma (IDRAF) i Svetski dečiji festival animiranog filma. Do sada smo, tokom trajanja IDRAF-a, ugostili poznate svetske animatore angažujući ih kao predavače, ali i decu i njihove mentore kao učesnike i goste iz Japana, SAD, Kanade, Meksika, Egipta, Švajcarske, Norveške, Belgije, Španije, Italije, Bugarske, Švedske, Ukrajine, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore...

Velika nam je čast da smo više puta radili sa Borivojem Bordom Dovnikovićem (čuveni Baltazar), pa Sajoko Kinošitom, Penčo Kunčevim, Robi Englerom, Dejvidom Erlihom...Čast nam je i zadovoljstvo da smo odrastali i sazrevali sa tim ljudima koji se s radošću sećaju vremena provedenog u Vranju.

U toj našoj misiji pomogli su grad Vranje jer se finansiramo iz gradskog budžeta, zatim Ministarstvo kulture, Ministarstvo omladine, kancelarija UNICEF u Beogradu, Ambasada SAD u Beograda, Italijanski institut za kulturu... Naš rad podržavaju mnogi i iz vladinog i iz civilnog sektora. Sarađivali smo sa USAID-om, Koordinacionim telom za jug Srbije, Crvenim krstom...

 

RADIONICE: U toku godine organizujemo nekoliko radionica koje se održavaju u Vranju ili u nekom od gradova Srbije gde pokušavamo da pokrenemo rad sličnih škola. Do sada smo organizovali radionice u Trsteniku, Prištini, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Čačku, Pančevu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Bujanovcu, Lozoviku, Vranjskoj Banji, Bosilegradu. Radionice traju u proseku sedam dana ako smo dislocirani iz Vranja, a ako radimo u Vranju onda i više meseci jer se rad organizuje dva puta nedeljno.

Do sada  smo radili dve multietničke radionice u Bujanovcu sa decom srpske, albanske i romske nacionalnosti. Jedna je bila pod pokroviteljstvom Koordinacionog centra za jug Srbije, a druga uz pomoć ambasade SAD iz Beograda. Radili smo i sa decom sa posebnim potrebama, sa decom predškolskog uzrasta, sa učenicima vranjske Gimnazije, sa seoskom populacijom, Vojskom Srbije.

 

ŠAF TIM DANAS: Kroz ŠAF je prošlo preko 2.500 talentovanih dečeka i devojčica. Svako od njih u ovoj kreativnoj radionici ostavio je neki svoj trag i dao doprinos u razvoju škole. Ovde ću pomenuti samo trenutni tim ŠAF-a sa kojim već godinama radim predano, uz napomenu da su neki tu od samog početka.

Dakle, danas su tu: Nela Ćurčija, grafički urednik, Snežana Trajković, urednik programa, Seta Veličković Cvetković, organizator kulturnih aktivnosti, Gorica Antić administrativni pomoćnik i Slavoljub Simonović tehničar rasvete i tona. To je ekipa spremna za nove izazove, a sve na radost dece  i dobrobit animacije koja nas je sve opila.

 

 

 

 

FILMOVI

Od 1986. godine u produkciji ŠAF nastala su 153 filma. To je blago koje ne poseduju ni najveće svetske družine animacije. Da pobrojim deset filmova kojima se mi u ŠAF-u ponosimo:

 „Kutija“,1987. ctrani film, grupe autora, prvi animirani film u prodikciji ŠAF-a.

 „Animirani bukvar“, 1996. film, grupe autora, dobitnik je mnogobrojnih diploma, priznanja i nagrada na raznim svetskim festivalima.

 „Čudna lopta“, 1997. kolaž grupe autora, nastao na Prvoj internacionalnoj dečjoj radionici animiranog filma u organizaciji ŠAF-a.

„Kad je voda bolesna, ceo svet je bolestan“, 1988. crtani film, grupe autora, prvi koji smo uradili u okvir umeđunarodne asocijacije AWG.

„Ljubav pobeđuje rat“, 1999. crtani film koji su radili vojnici na                   položaju tokom NATO bombardovanja Srbije.

 „Krstaći“, 1999. prvi naš dokumentarni film.

„Svako dete ima pravo na porodicu“,  2000. film grupe autora urađen u saradnji i pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

 „Pričao čarobnoj liniji“, 2001. kolaž, grupe autora iz  predškolske ustanove »Naše dete«.

„Zagrizi mamac“ 2003. prvi animirani spot u pesku za                                                                                                                                                                                                                                                                                                    istoimenu pesmu Vranjske rok grupe Džoli džamper.

 „Srpsko.albanski rečnik“,  2003. crtani film, grupe autora, urađen na Prvoj multietničkoj dečijoj radionici animiranog filma u Bujanovcu.

 

 

NAGRADE

Sa mnogobrojnih smotri i festivala u zemljii inostranstvu, ŠAF-ove prostorije krasi preko 200 različitih nagrada i priznanja. Da pobrojim nekoliko najznačajnijih:

*SREBRNA PLAKETA, za animirani film „Kutija“ na saveznom festivalu uKonjicu 1988.

*PRVA NAGRADA na 20. Međuklupskom festivalu amaterskog filma  u Bačkoj Topoli 1991.

* GRDAND PRIX filmu „Brojkei slova“, na smotri u Nišu 1991.

*ZLATNA MEDALjA filmu „Na vašaru“ na 29. Reviji uMajdanpeku 1992.

*DIPLOMA na 29. reviji filmskog i video stvaralaštva dece Jugoslavije u Vranju 1994.

*NAGRADA 7 SEPTEMBAR SO Vranje za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i kulture 1997.

* GRDAND PRIX za film “Čika Gliša“ na 31. Reviji  filmskog i video stvaralaštva dece Jugoslavije u Beogradu 1998.

*SREBRNI VITEZ filmu „Animirani bukvar“  na 7 Festivalu slovenskih i zemalja u Kijevu 1998.

*ZLATNA MEDALjA na 41. Republičkom takmičenju naučno-tehničkih i radova u Kladovu 1999.

*DIPLOMA ASIFE za 15 godina uspešnog rada sa decom, oktobar 2002.

*POVELjA na 50. Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 2003.

* PRVA NAGRADA na Festivalu na četiri reke u Karlovac 2008.

*  SREBRNI PUŽ za film  "Ženska strana istorije" na Internacionalnom festivalu u Vranju 2008.

* GRDAND PRIX  43. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladineSrbije u Beograd  2014.g.

* SPECIJALNO PRIZNANjE za film “Životinje bi htele” na Internationalnoj smotri u Balčik, Bugarska, 2015.

* KONSTANTINOV ZLATNIK, prva nagrada filmu „Deset“ u Nišu 2015.

* ANIMATOR FEST, Jagodina, 3. festival animiranog filma dece i mladih,  2015.

GRAND PRIX filmu “Cvetko i Cvetica” na Animator festu u Jagodini 2016.

*CXIYOKO Internacionalni festival, 2.nagrada za filma “Mi možemo baš sve” i 1. mesto, crtež za maskotu festivala.

 

 

PROFIL

Rođen je1976. godine u Vranju gde je završio osnovnu i srednju školu, a potom je stekao zvanje diplomiranog inženjera arhitekture. Član je Škole animiranog filma od 1988. godine.

Od 2007. godine je u stalnom radnom odnosu u ŠAF-u kao asistent voditelja, a kasnije i kao zamenik direktora.

Na poslednjem festivalu "Zlatni puž" u Vranju bio je član selekcione komisije i direktor. Na Dan oslobođenja Vranjske Banje 2015. godine dobitnik je Zahvalnice za doprinos razvoju, ugledu i afirmaciji Gradske opštine Vranjska Banja.

Oženjen je i ima dve ćerke.

 

 

 

 

 

 

 

           

 

ZutoCvece