BOGOLjUB BOGDANOVIĆ, PROFESIONALNI MANEKEN

Vranjanci obožavaju trenerke

 

INDIJA

Za sebe kaže da je svestan svog izgleda, ali takođe i vrlo prizeman dvadesetšestogodišnji mladić koji je angažovan kao foto-model i maneken na modnim revijama. Glumio je u nekoliko muzičkihm spotova, našao se na naslovnici indijskog časopisa „Retailer“ i u ulozi zaštitnog lica modnog brenda Wrangler, američke kompanije za džins za indijsko tržište. Svoju internacionalnu karijeru započeo je najpre u Indiji, gde je sarađivao sa mnogim svetskim dizajnerima i modnim kućama.

„Učestvovao sam naFasion Week-u u Pakistanu i Istanbulu. Poslednje angažovanje imao sam u Indiji gde sam se zadržao šest meseci. A radio sam i kampanju kožnih jakni za nemačko tržište koje važi za jedno od jačih tržišta. Jednostavno, u Srbiji ne može da se živi od modelinga. Više radim i bolje zarađujem kad idem preko jer kod nas nema mnogo posla“, priznaje.

Najlepše utiske donosi iz Indije, ali ne zaostaju ni ostala strana tržišta. Ali, Indija je kako kaže priča za sebe, a najveće oduševljenje izazvalo je remek-delo Tadž Mahal.

„Kultura totalno drugačija od naše, a građevine i spomenici ostavljaju bez daha. Prijao mi je boravak tamo,  kolege znaju engleski pa nisam morao da učim taj hindu jezik. Indijci kao modeli ne izgledaju preterano dobro. Po mom mišljenju, Brazilci i mi imamo najbolje i najlepše modele“, smatra Bogoljub.

Šest godina živi u Beogradu, dok u Vranje dolazi svakih na mesec dana ili dva. Modelingom je počeo da se bavi slučajno, pre pet godina, na nagovor koleginica sa fakulteta.

„Imam koleginice koje su manekenke i savetovale su me da se oprobam u ovom poslu jer imam predispozicije za modela. Ubrzo su tražili modele za godišnji kalendar. Bio je kasting i ja sam poslao jednu svoju običnu sliku, ušao u prvih 12, zatim i u prvih šest i tako kreće moj put ka manekenstvu. Tada sam uradio svoj prvi !!!!!shooting za godišnji kalendar na Vojnom aerodromu u Batajnici“, priseća se Bogoljub.

Od spotova koje ima iza sebe, kao najdraži izdvaja sa pevačicom Draganom Mirković i pesmu „!!!!!!!Don't go away“.

„ Dragana je ostavila najpozitivniji utisak na mene, super je žena. Sve moje uloge u spotovima su glavne, pa su vredne pomena. U pitanju je spot sa grupom Sevdah baby, Oljom Bajrami, Tijanom Radivojević, Bobanom Rajovićem i Slovencem Robertom Bijelićem“, navodi.

Dešava se, kaže, da nova lica u modelingu često rade bez honorara samo da bi bili viđeni i da bi se pojavili u nekom spotu.

„To važi kako za ženske, tako i za muške modele. Meni je iskreno bitna zarada i zbog toga odlazim česće u inostranstvo. Njihovi modeli mogu i te kako dobro da žive baveći se modelingom. Uslov za odlazak je taj što treba da se dopadneš klijentima koji su tamo da bi dobio poziv. Zbog obaveza na fakultetu, dok nisam dobio status apsolventa, nisam mogao da putujem iako je bilo ponuda“, priča.

Još u osnovnoj školi počinje da pokazuje afinitet ka sportskim aktivnostima i zdravom načinu života. Pet godina je aktivno trenirao fudbal sa svojim bratom blizancem, nakon čega se oprobao u rukometu koji trenira naredne dve godine. Istovremeno, kao osnovac, ostvaruje uspehe u šahu, i danas omiljenom hobiju.

„Pobedio sam na školskom takmičenju, što mi je otvorilo vrata za dalja državna takmičenja, na kojima sam učestvovao i stekao velika priznanja i nagrade. Sve je to rezultiralo bronzanom medaljom i osvojenim trećim mestom na balkanskom takmičenju. Volim da i danas odigram po koju partiju šaha sa nekim ko je dobar igrač. To me smiruje i vraća lepe uspomene na dane detinjstva“, nostalgičan je Bogoljub.

Sa redovnim treninzima ne prestaje ni sada i strogo vodi računa o ishrani kako bi održao svoje definisano telo.

„Vežbam pet do šest puta nedeljno. Za ovaj posao, pored visine i prijatnih crta lica, traži se dobro definisano telo bez velike mišićne mase. Treniram aktivno već devet godina, a rekreativno igram i fudbal. Kad dođem u Vranje, uvek vežbam zajedno sa bratom. Idealna visina za muškarce je od 186 do 190, dok je za devojku idealna visina 177“, objašnjava.

Vranjanke, ističe, oblače se lepo i izgledaju uvek doterano, uredno i skockano, dok momke ne gleda preterano.

„Imam utisak da su muškarci uglavnom u trenerkama, a devojke se oblače lepo, slično kao u Beogradu. Razlika je jedino u mentalitetu. Beograđanke su slobodnije, prilaze momcima, što nije slučaj za Vranje gde može da me vrati i zadrži samo dobar i siguran posao. Dosta prijatelja imam u Beogradu i tamo više volim da izlazim“, ne krije Bogoljub.

FAKULTET

Interesantna je činjenica da ima posebnu garderobu koju oblači kad dođe u Vranje, a skroz drugačiji stil oblačenja neguje u prestonici.

„Imam komade odeće zbog kojih bi me u najmanju ruku Vranjanci gledali čudno. Da bih izbegao eventualne neprijatnosti jer smo čudni, takve stvari ne donosim iz Beograda. Dosta novca, između ostalog, trošim na garderobu. Ne robujem markama, važno je da se meni dopada i da se u tome osećam prijatno“, iskren je Bogoljub.

Kao jedini profesionalni maneken iz Vranja, kaže da ima u planu ovim poslom da se bavi najviše još dve godine, a onda će da stopira sa intenzivnim putešestvijama.

„Želja mi je pre svega da završim fakultet. S obzirom na to da ulazim u malo ozbiljnije godine, trebalo bi da se posvetim i nekim drugim stvarima. Ako me neko pozove jer me sada znaju i ovde po Srbiji, a ponuda bude primamljiva, naravno da ću se uvek odazvati. Ali što se tiče putovanja, planiram da stanem do kraja 2018. godine“, zaključuje Bogoljub Bogdanović, profesionalni maneken.

 

 

PROFIL

Bogoljub Bogdanović rodjen je 1990. godine u Vranju. Završio je OŠ „Branko Radičević“, a potom i Srednju Poljoprivredno-veterinarsku školu u Vranju. Apsolvent je Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Prvih godina svog boravka u prestonici, Bogoljub je uporedo studirao i radio kao model. Zbog obaveza na fakultetu često nije bio u prilici da putuje i unapređuje svoju karijeru foto-modela u inostranstvu. Zbog toga su njegovi prvi angažmani bili isključivo vezani za Srbiju. Kada je fakultet priveo kraju, otvorio mu se put ka novim tržištima, te odlazi prvo za Indiju, a zatim nastavlja sa svojim inostranim angažmanima. Upoznao je Tursku, Indiju i Pakistan.

ZutoCvece